Balkan Magazin

Vrlo problematičan školski zadatak: Da li biste radije sedeli pored homoseksualca, Roma, srpskog vojnika, prostitutke…

Veroučiteljica osnovne škole kod Rijeke deci je podelila listiće na kojima bi trebalo da kažu zašto žele i zašto ne žele u vozu sedeti pored starijeg sveštenika s Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne ili prostitutke iz Berlina.

Zadatak problematizuje i „afričku ženu koja prodaje proizvode od kože“, spominje se „Rom koji je tek izašao iz zatvora“, zatim „Indijka s jednogodišnjim detetom“, kao i „hrvatski tajkun“.

Među ponuđenima su i lekar specijalista za pobačaje, kompjuterski haker, Jehovin svedok, turska glumica vrlo uspešna u Hollywoodu, engleski fudbaler, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umetnik koji boluje od AIDS-a.

Pitanje upućeno osmacima glasi ovako:

„Ukrcavaš se na voz na relaciji Zagreb – Indija. Put će trajati sedam dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao saputnike u svom kupeu. Osobe su sledeće“, počinje zadatak veroučiteljica koja traži od dece da navedu tri osobe s kojima bi hteli putovati i tri osobe s kojima nikako ne bi želeli putovati.

voz-zadatak

Škola će obavestiti ministarstvo

Sandra Krpan, direktorka OŠ Milan Brozović Kastav odakle je zadatak potekao, upoznata je sa nastavnim sadržajem koji se širi putem društvenih mreža.

– Veroučiteljica jeste dala zadatak učenicima osmih razreda. Zatražila sam njeno pisano saopštenje nakon obavljenog telefonskog razgovora. U razgovor je uključena stručna saradnica škole, socijalna pedagoškinja jer sadržaj ocenjujemo neprimerenim iako veroučiteljica navodi da je zadatak upotrebila kako bi učenike naučila da ne treba da imaju predrasude prema ljudima – poručuje direktorka škole iz Kastava.

Dodaje da se njena ustanova apsolutno zalaže za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti.

– Tome i podučavamo učenike. Žao nam je ako je došlo do iznošenja neprimerenih poruka našim učenicima. O svemu ćemo obavestiti ministarstvo obrazovanja i riječku nadbiskupiju i postupiti skladno pravilnicima i zakonom – kaže Krpan.

Vežbe finansira Evropska unija

Ovakve vežbe se rade i inače, podseća Index.hr.

eurovlak-pitanja

Neki od gore navedenih likova poput srpskog vojnika iz Bosne i prostitutke iz Berlina nalaze se u listiću koji objavljuje „Praktična škola“, program finansiran od strane Evropske unije sa ciljem sprečavanja radikalizacije kroz podsticanje kritičkog razmišljanja.

„Praktična škola“ osnovana je kroz Erasmus+ program, a ovaj zadatak zove se „Euro-rail a la carte“. Radi se o vežbi koja probuđuje predrasude i stereotipe koji se odnose na manjine, kako bi ih osvestila.

– Cilj je probuditi te predrasude kod učenika nakon čega će oni izneti svoje viđenje – navodi se u opisu vežbe.

BIlo kako bilo, deo javnosti i direktorka škole drže neprimerenim da se ovakvi zadaci daju učenicima.

– Razgovarala sam sa socijalnom pedagoškinjom i ona je rekla da se takve vežbe daju kada se sa učenicima rade vežbe predrasuda, ali zaista je sporno ako govorimo o srpskom vojniku iz Bosne ili prostitutki iz Belina. Ja to ocenjujem neprimerenim – poručuje direktorka, prenosi Buka magazin.

Deca odabrala sveštenika

U kasnijem razgovoru za N1 direktorka je rekla kako se ne radi o skandalu.

„Shvatamo da ta pitanja mogu izazvati kontroverzu. Veroučiteljica se vodila dokumentom Evropske komisije „All Different All Equal Education Pack“ i zaista, onde se govori o srpskom vojniku iz Bosne“, ustvrdila je naknadno direktorka dodajući da ostaje „činjenica kako je veroučiteljica dodala neka imena“, ali da ne vjeruje da joj je bila namera nekoga uvrediti.

Pitanje je, kaže, je li zadatak primeren učenicima osmog razreda.

Ravnateljica kaže da još nije razgovarala s učenicima koji su bili na nastavi vjeronauka. Tu je školu preduhitrio reporter N1, Ranko Stojanac.

„Rekli su da su odabrali ono što je, kažu, primereno po njihovu mišljenju, a to su stariji redovnik, mlada majka, Afrikanka, turska glumica i tako dalje. Nisu odmah odabrali srpskog vojnika, homoseksualca ni Roma“.

Ministarstvo kaže da nije njihova nadležnost

Objašnjenje smo zatražili od Ministarstva obrazovanja, no oni su rekli da kontrolu nad stručno-pedagoškim radom sprovodi Agencija za vaspitanje i obrazovanje, a da se o zapošljavanju nastavnika veronauke brine katehetski biskupski ured. Kontaktirali smo Agenciju odakle čekamo odgovore.

Iz riječke nadbiskupije rekli su da prikupljaju informacije. „Čekamo službeno objašnjenje navedene veroučiteljice i škole. U tom smislu ne možemo vam dati nikakvo drugo šire saopštenje“, kazali su kratko.

U selu poznatom po vojvođanskoj toleranciji, deca 2 godine zlostavljala učenicu druge rase, službe zataškavale slučaj

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

220 Shares
220 Shares
Share via
Copy link