Lifestyle Magazin

Kako se balkanska influenserka bori protiv rasizma? Ofarba lice u Fotošopu

hana

Revolt i bes zbog preterane policijske sile i smrti Afroamerikanca Džordža Flojda trese čitavu planetu, a stigao je i do naših krajeva. Jedna hrvatska influenserka pokrenula je borbu protiv policijskog nasilja na svoj način

Verovatno negde postoji izreka da kada o nečemu ne znate dovoljno onda je bolje da ćutite. Ako ne postoji, onda je svakako treba izmisliti za slučajeve poput Hane Hadžiavdagić-Tabaković, voditeljke i influenserke koja je poularna u Hrvatskoj i u Bosni odakle je inače poreklom.

Većina ljudi u Srbiji za nju ne bi ni čula da nedavno isto ovako nije briljirala na Instagramu kad je isprozivala roditelje koji su se mučili radeći i čuvajući decu tokom dvomesečnog karantina zbog korone. Sada je podigla lestvicu pa iznela svoje mišljenje o neredima u Americi jer kako i ne bi kada to rade sve najveće svetske zvezde, pa da ne zaostaje.

Hana je fotošopom potamnela svoju kožu i takvu fotografiju okačila uz potpis “U rasističkom društvu nije dovoljno samo reći da nisi rasist. Treba glasno biti protiv rasizma”. Brzo je zažalila i posle salve podsmešljivih komentara sliku je skinula, ali znate kakav je internet, ne prašta…

borba protiv rasizma

Ona je brzo na svoj Instagram story dodala desetak fotografija istknutih Afroamerikanaca, od sportista preko glumaca, ali ostao je samo podsmeh na koji je još jadnije reagovala, braneći se između ostalog time da ona najbolje zna kako je kada te prozivaju zato što si drugačiji jer je izbegla iz Sarajeva.

“Nemojte samo sa mnom o poštivanju drugog i drugačijeg jer od svih javnih osoba ja to upravo najviše činim javno”, piše ona, a prenosi Noizz.

I kad pomisliš da ne može da bude više lejm od toga, onda se dosetila da je ok i da igra na kartu lokalnog rasizma:

– Mi na Balkanu prije svega trebamo u glavama riješiti problem koji imamo s Romima i razmisliti kako se odnosi prema njima, kakve viceve pričamo i kako ismijavamo ljude koji žive s nama, a onda se trebamo baviti Amerikom. O tom problemu se ovdje najmanje govori nažalost. Prvo pospremi vlastito dvorište, razmisli o svojim postupcima pa tek onda idi dalje – poručila je na Instagramu.

Buniti se i boriti protiv rasizma i svake vrste diskriminacije trebalo bi da nam je svima dužnost, a ne sredstvo da se zaradi još neki lajk, što je očigledno bila namera ove voditeljke. To što Lebron Džejms, Majkl Džordan ili Cardi Bi postavljaju poruke zbog nereda u Americi ne znači da mi ostali ne smemo ništa da kažemo, ali i ne znači da je to trend, trenutna klikablina fora koju moraš da ispratiš da ne bude da nisi u toku.

Ne prati se baš svaki trend slepo, a da ne znaš ni o čemu se tu radi. Smrt čoveka i šikaniranje drugih zbog boje kože, seksualnog opredeljenja, materijalnog statusa, vere ili bilo koje druge razlike je povod da se nešto promeni a to sigurno nije broj pratilaca na Instagramu.

Jedino što Hana tačno kaže jeste da treba počistiti i ispred svoje kuće, ali greši kad misli da ne možemo da se borimo protiv rasizma i da u isto vreme kritikujemo likove poput nje koji nečiju muku koriste da zarade i da se proslave. Možemo, i hoćemo.

Voditeljka razbesnela mame: Sebi ste rađale decu i šta se žalite sad svaki dan?!

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

18 Shares
Share via
Copy link