Srbija Vesti

Hrkalović napadom na Stefanovića skida odgovornost s Vučića?

Vučić Hrkalović Stefanović

Nekadašnja najbliža saradnica Nebojše Stefanovića Dijana Hrkalović iznela je otvorene optužbe na račun bivšeg ministra policije, koji joj je bio nadređeni dok je obavljala funkciju državnog sekretara u MUP-u.

– Treba da uzmemo sve ove medijske napise o meni, odstranimo 20 odsto potpunih neistina, i za onih preostalih 80 odsto umesto mog imena stavimo ime Nebojše Stefanovića i tada ćemo doći do istine – samo je jedna od optužbi koje je Hrkalović izrekla u intervjuu objavljenom na portalu prorežimskog tabloida „Objektiv“.

Intervju kao povod za krivičnu prijavu protiv Stefanovića

Podsetimo, njen intervju je bio povod da Novi policijski sindikalni savez podigne krivičnu prijavu protiv Nebojše Stefanovića, ali i protiv nje, kao i protiv drugih NN lica zbog zloupotrebe službenog položaja.

Milan Dumanović, potpredsednik ove sindikalne organizacije, rekao je da po zakonu ni ona, kao ni ministar (tada Nebojša Stefanović) nemaju ovlašćenja i prava da se mešaju u istragu ili da ih vode.

U politiku ušla preko Bogoljuba Karića, zahvaljujući Stefanoviću vrtoglavo napredovala

Hrkalović je u politiku ušla preko Bogoljuba Karića – bila je na odborničkoj listi stranke Pokret snaga Srbije na izborima 2008. godine. Nakon ove „odskočne daske“ učlanjuje se u SNS zahvaljujući kojoj postaje odbornik u Skupštini Beograda 2012. godine.

Poznato je da je radila BIA, ali se ne zna od kad. Iz BIA prelazi u MUP 2014. godine, baš kada je Stefanović imenovan za ministra policije. Hrkalović tako postaje zamenik šefa kabineta ministra Stefanovića, a da je ta odluka tada bila prioritet, govori i činjenica da je Rešenje o njenom imenovanju objavljeno drugog dana od postavljanja Stefanovića za ministra.

Na toj funkciji se zadržala 14 meseci, nakon čega biva unapređena u sekretara Uprave kriminalističke policije (UKP). Tačno dve godine kasnije, postaće državna sekretarka MUP-a. U to vreme Hrkalović nije imala ni 30 godina.

Afere Krušik i Jovanjica su početak pada Hrkalovićeve

Nakon velikih afera Jovanjice i Krušik, dolazi do razmimoilaženja u stvaranja dveju struja u vladajućoj partiji, pa se tako suočavaju Vučićeva i Stefanovićeva struja. Za kratko vreme od neskrivane netrpeljivosti vladajuće garniture prema jednom od ključnih ljudi – Stefanoviću, pokreće se postupak protiv Hrkalović za zloupotrebu službenog položaja.

Suđenje još traje. Dijana je bila i u pritvoru. Nedugo nakon što je puštena na slobodu dala je intrigantan intervju za prorežimski medij Objektiv, gde je iznela optužbe upravo na račun Nebojše Stefanovića.

Koliko su bili bliski Stefanović i Hrkalović

Podsetimo, njih dvoje su bili toliko bliski saradnici da se nisu libili ni pred medijima da zdušno podržavaju i brane jedno drugo. Tako se Stefanović hvalio i branio time da je Hrkalović baš njegov kadar, ponosno govorio kako je ona profesionalc vredan poštovanja bez mrlje u svojoj karijeri.

Hrkalovićev lik je javnosti postao poznat upravo zbog toga što je ministra u stopu pratila i bila prisutna na gotovo svakoj njegovoj konferenciji za medije. Hvalospevi i podrška ministru nisu izostajali ni u njenim, doduše vrlo retkim, obraćanjima medijima.

Kako je Hrkalović svojevremeno govorila o ministru Stefanoviću pogledajte u tekstu – Svi nekadašnji Hrkalovićkini hvalospevi o Stefanoviću.

Pa ipak, trenutno, ona svu krivicu koja se njoj stavlja na teret sada, pred očima javnosti, ali i institucija, stavlja na pleća Stefanovića. Intervjuoom u Objektivu, ona nije samo optužila svog nekadašnjeg šefa, već dala naznaku i o tome ko je šef iznad šefa. Bar za nju.

Napad na Stefanovića i hvalospev Vučiću

Hrkalović je praktično kontrolisala ceo intervju koji je vodio Dejan Vukajlović i ispričala samo ono što je, čini se, unapred pripremila da kaže.

Stefanovića je optužila i da je prisluškivao Vučića i članove njegove porodice, odnosno da je, umesto da „zaštiti predsednika“, čitao transkripte Vučićevih razgovora njemu „iza leđa“.

– Mislim da je Stefanovića moć baš udarila u glavu. Glad za novcem, ljubomora, sujeta, kompleks niže vrednosti. To je za mene oceubistvo – rekla je ona.

Vučića je, sa druge strane, izrazito hvalila ističući svoje „divljenje i poštovanje prema njemu“, kao i da u njega gleda „bukvalno kao u sunce“. Zbog prošlogodišnjih optužbi tabloida da je učestvovala u prisluškivanju predsednika, Hrkalović je, kako kaže, zamalo doživela „i moždani i srčani udar.“

Ona je pokušala da diskredituje slučaj „Jovanjica“ tvrdeći da su ga „montirali“ Stefanović i policijski načelnik Slobodan Milenković koji je vodio istragu. U prilog ovoj tvrdnji navela je da policajci nisu imali potrebne dokumente u trenutku hapšenja i da su nekoliko sati uhapšenog Predraga Koluviju, optuženog da je na imanju svoje firme „Jovanjica“ gajio marihuanu, držali bez odobrenja suda. Nije, međutim, komentarisala brojne dokaze koje je tužilaštvo prikupilo u ovom slučaju.

Hrkalović je u postupku koji se trenutno vodi pred sudom optužena da je ometala istragu protiv Belivuka, ali i da je naredila da kriminalca Darka Eleza lažno stave na mere praćenja i prisluškivanja kako bi sprečila da ga istražuju druge službe. Ona je i na sudu negirala sve optužbe i navela da je sve radila po nalozima Stefanovića.

Zbog svega navedenog, Hrkalović je u delu javnosti probudila sumnju da se ovde radi o skidanju odgovornosti upravo sa predsednika države.

Da li je cilj svega da se skine odgovornost s Vučića?

Glavni cilj ovog „propagandnog uratka“  je da se skine svaka odgovornost sa predsednika Vučića, iako bi trebalo da je snosi kada je reč o vezama vlasti sa Belivukovom grupom, ističe novinar NIN-a Vuk Cvijić.

– Radi se o prebacivanju odgovornosti za očite veze s grupom „Janjičari“ i sada se ta odgovornost prebacuje na Stefanovića, ali matrica te propagandne je da su svi odgovorni i svi mogu međusobno da se optužuju – jedini koji nikada nije odgovoran, kako je to Dijana rekla, ’to je sunce’, to je Aleksandar Vučić – rekao je Cvijić za KRIK.

Vučićeva odgovornost postoji, ističe Cvijić, jer je u skladu sa svojim nadležnostima morao da zna šta se dešava. On podseća i na tvrdnju Dijane Hrkalović da je Vučić „izmislio Stefanovića“, aludirajući na to da ga mu je omogućio političku karijeru i postavio ga na funkciju ministra, a da je Stefanović izdao njegovo poverenje.

– On je izmislio Stefanovića, što je tačno, ali je izmislio i nju, oni su bili jedan jedinstveni partijski mehanizam, pretvorili su MUP u partijski servis. Ako ga je izmislio onda nosi i odgovornost zašto ga je postavio na neku funkciju – dodaje Cvijić.

Cvijić dodaje i da pranje bivših Stefanovićevih saradnika u tabloidima pokazuje da ne postoji istinska borba protiv organizovanog kriminala.

– Ne da nema borbe protiv organizovanog kriminala, nego je, nažalost, ovde organizovani kriminal prevladao – tvrdi novinar NIN-a.

Vučić o Dijani i Nebojši: Koliko sam ostario, jedino mi brzo i dobro radi mozak

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link