Srbija

Horor festival u Doljevcu, projekcije u klanici, pobedniku „Zlatna macola“

1280x0_doljevac-horor-festival
Foto: Slaughter horror film festival

Neobičan kulturni događaj organizovaće se u Doljevcu, mestu između Niša i Prokuplja. Doljevac se u javnosti poslednjih godina provlačio kao mesto stravične saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Stanika Gligorijević, a za nesreću je osuđen vozač visokog funkcionera Srpske napredne stranke Zorana Babića.

Nakon ovog horora bez dva minuta snimka koje je predsednik države Aleksandar Vučić sakrio od očiju građana Srbije, Doljevac će ovoga puta organizovati festival koji propagira kulturni kreativni izraz kroz horor film i hevi metal muziku.

Internacionalni festival umetničkih horor filmova „Slaughter horror film festival“ održaće se od 1. do 3. jula u nekadašnjoj doljevačkoj klanici. Biće prikazano 20 filmova na tri bioskopska platna, kako u glavnoj hali, tako i u fabričkom krugu nekadašnje klanice. Najbolji film biće nagrađen „Zlatnom macolom“, što je asocijacija na radni alat doljevačke klanice osnovane 1952. godine.

Na repertoaru festivala biće prikazani dugometražni igrani, dokumentarni, eksperimentalni i kratki filmovi horor žanra, najavljuju organizatori iz udruženja građana Komplos Art Factory.

Umetnički direktor festivala je najveći srpski poznavalac horor kinematografije dr Dejan Ognjanović, pisac, kritičar, prevodilac i urednik. Predsednik žirija je Alin Ludu Dumbrava, filmski kritičar, programer, scenarista i dugogodišnji selektor i umetnički direktor prestižnog „Drakula film Festivala“ u Brašovu, Transilvanija, posvećenog horor filmovima – kažu organizatori.

Biće prikazano 20 filmova na tri bioskopska platna, kako u glavnoj hali, tako i u fabričkom krugu nekadašnje klanice. Biće prikazani dugometražni igrani, dokumentarni, eksperimentalni i kratki filmovi horor žanra.

1280x0_doljevac-horor-festival-3
Foto: Slaughter horror film festival

Zanimljivo je da će najbolji film biti nagrađen „Zlatnom macolom“, što je asocijacija na radni alat doljevačke klanice osnovane daleke 1952. godine, a posetioci će pre projekcija moći da uđu u boks za ubijanje bikova istim alatom.

Pored projekcija filmova, posetioci ce moći da vide i muralima oslikane zidove klanice na temu istorije filmskog horora, a u subotu 2. jula biće u Nišu organizovana tribina pod naslovom „Pola veka Leptirice: horor u srpskoj kinematografiji“ – dodaju organizatori.

Ulaz je besplatan, a prvih 100 gledalaca svakog dana degustiraće besplatno pivo i kokice.

Kao prateći program održaće se i „Slaughter heavy metal festival“ autorskih bendova – na dve nezavisne bine nastupiće 12 bendova iz zemlje i inostranstva, u takmičarskom i revijalnom programu, od 1. do 3. jula, od 19 do 24 sati.

Prijave na konkurs za autorske bendove traju do 19. juna, a za sada su potvrđeni nastupi grčkog benda „Sewn mouth“, „Rejuvenation“ iz Bugarske, kao i „Jenner“ iz Beograda.

Prijave sa biografijom i kontakt podacima bendovi mogu da pošalju na imejl [email protected]. Pobednik festivala nastupa 3. jula na glavnoj festivalskoj bini u revijalnom delu programa.

Autori filmova koji žele da učestvuju u takmičarskom delu programa mogu se prijaviti na imejl [email protected].

Za posetioce iz Niša i Leskovca, biće organizovan specijalan autobuski prevoz do Doljevca i nazad, kao i besplatan parking za one koji dolaze svojim kolima.

Izvor: Južne vesti

Ruska seks-mašina: Priča o ubistvu Raspućina je kao scenario za najjeziviji horor film

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

17 Shares
Share via
Copy link