Magazin

U 21. veku žrtve HIV-a se sahranjuju u crnim vrećama i vreme je da se to promeni

Pre nedelju dana, uprava Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje „Potent“ uputila je državnom Ministarstvu zdravlja zahtev za izmenu zakona o sahranjivanju žrtvi HIV-a. Prema dosadašnjim propisima, preminuli od HIV-a sahranjuju se u crnim vrećama, piše 021.

Kako ocenjuju, to predstavlja diskriminatornu praksu preminulih osoba i teško pogađa njihove porodice.

Inicijativom se predlaže izmena pojedinih odredbi Pravilnika o uslovima i načinu postupanja sa posmrtnim ostacima umrlog lica iz 2016. godine, i daje mišljenje doktora za HIV i AIDS prema kojem „ne postoji rizik za prenos HIV infekcije u kontaktu sa osobom koja je preminula od ili sa HIV infekcijom“.

Pored mera zaštite, Uprava se zalaže da se posmrtni ostaci obolelog od HIV i AIDS smeštaju u metalni sanduk koji se, nakon zatvaranja lemljenjem, smešta u drveni sanduk i potom sahranjuje.

Doktorka Biljana Begović iz savetovališta za HIV i AIDS, Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd u svom mišljenju ovim povodom je navela da uz korišćenje lične zaštitne opreme i primenom ostalih standardnih mera predostrožnosti – ne postoji rizik za prenos HIV infekcije u kontaktu sa osobom koja je preminula od ili sa HIV infekcijom.

„HIV infekcija se ne prenosi vazduhom, već kontaktom sluzokože ili povređene kože sa krvlju, vaginalnim sekretom ili semenom tečnošću inficirane osobe, što bi značilo nezaštićenim seksualnim odnosom, upotrebom droga tuđim priborom i sa majke na bebu, teže pirsingom, tetovažom, upotrebom tuđeg pribora za ličnu higijenu“, navodi se u mišljenju.

Uprava je ukazala da se od pojave epidemije HIV-a u Srbiji 1985. sprovodi praksa nejednakog postupanja prema posmrtnim ostacima osoba sa HIV-om i virusnim hepatitisima, koji se ne sahranjuju na uobičajen način već u crnim vrećama. Ovakav odnos prema preminulima, kako navodi Uprava, pogađa porodicu i bližnje, a plaši sve one koji žive sa HIV-om.

Na taj problem Potentu su nedavno ukazali članovi porodice preminulog S.V. iz Beograda, koje je pogrebnik obavestio da će njihov otac i suprug biti sahranjen bez odela, neokupan i neočešljan, u crnoj vreći.

Na krevetu pacijenta u Kliničkom centru Vojvodine ispisano HIV

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

129 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
129 Shares
Copy link