Magazin Svet

Starac iz Argentine tvrdi da je Adolf Hitler i da nije loš momak

Hitler

Starac iz Salte u Argentini tvrdi da je on zloglasni nemački diktator Adolf Hitler i da je proveo poslednjih 70 godina skrivajući se. U intervjuu ultrakonzervativnim lokalnim novinama, naturalizovani nemački imigrant objašnjava da je u zemlju stigao 1945. godine sa pasošem pod imenom Herman Gunterberg.

Kaže da je njegov pasoš koji je Gestapo proizveo pred kraj rata lažni i da je on zapravo bivši nacistički vođa Adolf Hitler.

Odlučio je da prekine sa skrivanjem nakon što su izraelske tajne službe (Mossad) 2016. godine zvanično napustile svoju politiku progona bivših nacističkih ratnih zločinaca.

Krio se, sprema autobiografiju

Iako je opšteprihvaćeno i čelni istoričari ističu da je zloglasni Firer izvršio samoubistvo 1945. godine u bunkeru u Berlinu, ovaj starac za koga se veruje da ima više od 100 godina je ispričao drugačiju verziju priče:

– Optužen sam za mnoge zločine koje nikada nisam počinio. Zbog toga sam morao da provedem više od polovine svog života krijući se od Jevreja, tako da sam već dobio kaznu – ispričao je Herman.

Vremešni čovek je naglasio da sprema autobiografiju kako bi povratio svoj imidž u javnosti:

– Okarakterisan sam kao loš momak samo zato što smo izgubili rat. Kada ljudi pročitaju moju stranu priče, to će promeniti način na koji me doživljavaju – istakao je on i dodao je da je tek sada bezbedno da otkrije svoj pravi identitet.

Herman-2

Pojedini hroničari ukazuju da je Firer mogao da pobegne u Latinsku Ameriku, što i jesu uradili mnogi nacisti na kraju rata. Beg je mogao da se sprovede avionom iz Berlina do Španije, da bi nemačkom podmornicom stigao do Argentine.

U julu 2016. godine Abel Basti objavio je knjigu “Hitler u egzilu”. On je naveo da je Hitler pobegao u Argentinu i da je tamo živeo 10 godina pre nego što se preselio u Paragvaj. Basti je izneo tezu da je Hitler preminuo 3. februara 1971. godine u Paragvaju.

Žena sumnja, kaže da je bolestan

Mnogi ljudi, kao i Hermanova 59-godišnja supruga, Angela Martinez, veruju da Gunterberg zapravo nije Adolf Hitler, već da jednostavno pati od demencije. Gospođa Martinez je rekla da njen muž nikada nije govorio o Hitleru sve do oko pre 2 godine, kada je počeo da pokazuje znake Alchajmerove bolesti:

– Ponekad bi zaboravio ko sam ja i gde je on. Izgledao je kao da je u transu i počeo bi da priča o Jevrejima i demonima. Onda bi se vratio u normalu – opisuje Hermanova supruga.

Ona sumnja da je njen muž možda bio nacista i da se sada oseća krivim za svoju prošlost, ali je uverena da on nije Hitler.

Više od 70 godina nakon završetka Drugog svetskog rata nekoliko država i institucija još uvek pokušava da pronađe i procesuira preživele naciste. Većina njih će sigurno umreti, a da nikada ne budu kažnjeni za svoje zločine. Mnogi su već i preminuli.

Da je danas živ, Hitler bi imao 132 godine i malo je onih koji veruju u priču Hermana Gutenberga. Ali, prvoodbačena teza je najčešće baš ona istinita. Istoriju ipak pišu pobednici. Verujte ili ne, ali Herman zna da je on Hitler.

Jedini Hitlerov intervju o Srbima: Dva puta su me ujeli za srce, imaju osećaj političke misije i istorijske uloge

OGLAS

1.2K Shares
1.2K Shares
Share via
Copy link