mons-guitar-art-ns-fest
Muzička omladina Novog Sada
Dogadjaji Koncerti Manifestacije Novi Sad

„Guitar Art NS Fest“ u Sinagogi

„Guitar Art NS Fest“ održaće se od 7. do 9. marta u Sinagogi, a pred publiku donosi sve od šarma argentinske muzike, preko egzotičnih melodija Indije, do magije španske flamenko umetnosti.
U ponedeljak 7. marta u 20 sati u nastupaju Bandini i Kjakjareta Duo, u utorak 8. marta tu je Višva Mohan Bat iz Indije dok 9. marta posetioci će uživati uz Alfonso i Migel Linares sekstetu iz Španije.

Bandini i Kjakjareta Duo je osnovan 2002. godine s jasnim ciljem da argentinsku muziku vrati na scenu uz pomoć šarma i magije njenih najpoznatijih instrumenata – gitare i bandoneona. Učestvovao je na značajnim festivalima u više od 40 zemalja sveta, a dobitnik je nagrade na 15. takmičenju „Benjamino Jopolo“ u Italiji 2004. godine, za izuzetna umetnička dostignuća.

Pandit Višva Mohan Bat je privukao međunarodnu pažnju kao graditelj – inovator. Inspirisan havajskom gitarom, napravio je 14-žičani instrument savršenom asimilacijom sitara, saroda i vine (tradicionalni žičani indijski instrumenti), dajući mu revolucionarni dizajn i oblik. Njegovi napori doveli su do kreacije instrumenta „mohan vina“ (mohan veena), koji je mogao da dosegne neverovatne visine. Sa začuđujućom brzinom i besprekornim legatom, Bat je nesumnjivo jedan od najekspresivnijih, najsvestranijih i najvećih izvođača na žičanim instrumentima u svetu. Nastupao je u Americi, Rusiji, Kanadi, Indiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj i Italiji. Njegovo promovisanje muzike svoje zemlje načinilo ga je ambasadorom indijske kulture, a briljantna virtuoznost donela mu je najveću muzičku nagradu – Gremi – 1994. godine, koju je dobio zajedno sa Raj Kuderom, za njihov svetski poznat album Susret kod reke.

duo-gitara-klub-zrno
Izvor: Klub zrno

Alfonso Linares je španski kompozitor flamenka. Diplomirao je flamenko gitaru na Konzervatorijumu za muziku u Kordobi, a radi kao predavač na Konzervatorijumu za ples u Valensiji. Dobitnik je nagrade za kurs „Priroda i oblik flamenko gitare”, na Festivalu gitare u Kordobi (2009). Pobednik je poznatog takmičenja „Kristina Heren” 2011. godine. Osvojio je i prvu nagradu na takmičenju mladih izvođača flamenka u Kordobi, u kategoriji solističko sviranje, takođe 2011. godine.

Ulaznice se mogu kupiti u prostorijama Muzičke omladine Novog Sada (Katolička porta 2/II) svakog radnog dana od 8 do 14 sati, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa. Cene ulaznica je 1.000 dinara za koncerte 7. i 9. marta i 600 za koncert 8. marta.

Još zanimljivih dešavanja potražite ovde.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share