Koronavirus Putovanja

Koje su sve granice otvorene za građane Srbije, a gde još uvek ne možemo?

Iako se taman činilo da se konfuzna situacija sa granicama polako raspetljava, naročito pošto je Evropska unija odlučila da će se Srbija naći na spisku zemalja čijim će građanima biti dozvoljen ulazak na teritoriju bloka, ispostavilo se da stvar i dalje nije baš tako jednostavna.

Na mnogim granicama i dalje važe dvostruki standardi, a politika nije ujednačena čak ni između zemalja EU kada je reč o odnosu prema drugim zemljama.

Jedan deo zemalja članica Evropske unije, uključujući Austriju, Sloveniju i još neke, odlučile su da ne uvaže preporuku Evropske komisije o uklanjanju ograničenja za ulazak u EU za građane Srbije i ostalih zemalja regiona od juče, 1. jula, prenosi Nova.rs.

Od 4. jula slobodan ulaz u Švedsku

Nova odluka podrazumeva da državljani Srbije mogu da putuju u Švedsku iz bilo kog razloga, uključujući i turističke posete. U Švedskoj ne postoje pravila o karantinu i negativnom testu na koronavirus, javio je portal Švedska.rs.

Olakšane mere podrazumevaju i da će osobama sa boravišnim dozvolama i dozvolama za studiranje koje se još nisu preselile u Švedsku biti omogućen dolazak u Švedsku od subote.

Iz Srbije u Francusku – slobodan ulaz

Od juče državljani Srbije i svi drugi putnici koji dolaze sa teritorije Srbije mogu da uđu u Francusku bez restrikcija, prema poslednjem saopštenju Ambasade Francuske u Beogradu.

Ambasada Francuske je to navela u odgovoru na upit Tanjuga o režimu ulaska u tu zemlju, posle preporuka EU da se granice otvore za zemlje Zapadnog Balkana, uz napomenu da se odluka o tome ko može u Francusku da uđe bez restrikscija i posebnih uslova odnosi na zemlje geografski, a ne na državljane iz tih zemalja.

Dakle, ukoliko državljani Srbije ne dolaze iz Srbije, treba da provere koji uslovi važe za zemlju iz koje dolazi u Francusku.

Novo pravilo se, ističu, odnosi na epidemiološku situaciju određene teritorije.

Ambasada ukazuje da treba imati u vidu da lista, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije, može da bude modifikovana.

Bezuslovna Mađarska

Mađarska je među zemaljma koje su otvorile granice za naše državljane.

Za ulazak u tu zemlju ne postoje specifični zahtevi za ulazak, navodi se u odgovoru ambasadora Mađarske u Srbiji Atile Pintera za Tanjug.

Kako je dodao, svih devet prelaza je otvoreno i srpski državljani mogu i bez testa i bez karantina, znači bezuslovno, da uđu u Mađarsku.

Slobodan ulaz u Holandiju

Za ulazak u Holandiju nema ograničenja, te stoga građani Srbije bezuslovno mogu ući u tu državu, i bez testa i bez obaveznog karantina, rečeno je iz holandske ambasade u Srbiji u kratkom odgovoru za Tanjug.

“Podrazumeva se da su svu putnici u obavezi da poštuju mere i obaveze koje se primenjuju u Holandiji”, navodi se.

U Italiju – uz karantin

Od juče nema više restrikcija po pitanju ulaska srpskih državljana u Italiju i nije potrebno obrazložiti razloge putovanja, ali će u narednih 14 dana na snazi biti mera obavezne samoizolacije i medicinskog nadzora, navodi se u odgovoru italijanske ambasade za Tanjug.

Dodaje se i da će za ulazak u Italiju biti potrebno popuniti formular koji će biti dostupan na sajtu Ambasade, kao i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

I u Nemačku uz karantin

Nemačka postepeno ublažava mere ogranicenja za ulazak iz Srbije, pa će od danas u pojedinim slučajevima biti dozvoljen ulazak u tu zemlju, ali dvonedeljna kućna izolacija ostaje obavezna za sve.

Tako će, od danas, 2. jula, u Nemačku biti dozvoljen ulazak iz Srbije na osnovu nacionalne vize u svrhu spajanja porodice supružnika i maloletne dece, sa osobama koja se već nalaze u Nemačkoj, navodi se na zvaničnoj fejsbuk stranici Ambasade Nemačke u Beogradu.

U Grčku se može, ali Evzoni samo za Grke

Do 15. jula jedini granični prelaz ka Grčkoj koji ostaje otvoren za državljane Srbije je bugarsko-grčki prelaz Kulata-Promahonas.

Prelaz je bio otvoren juče od 8 do 11 časova, ali je potom ta odluka promenjena i granica ostaje zatvorena do 15. jula za sve strance, bez obzira na to da li su državljani zemalja EU ili ne.

Evzoni je otvoren samo za državljane Grčke i građane sa boravišnom dozvolom u Grčkoj.

Policijski službenici iz makedonskog i grčkog MUP rekli su da su svi automobili vraćani i usmeravani prema Bugarskoj.

U Rumuniju – ako imate rođake

U Rumuniji su trenutno, još uvek, na snazi odredbe o opštoj zabrani ulaska stranih državljana iz zemalja koje nisu članice EU.

Stranim državljanima iz zemalja koje nisu članice EU dozvoljen je ulazak samo samo onima koji su članovi porodica rumunskih državljana ili državljana iz drugih država članica EU ili Evropskog ekonomskog prostora sa prebivalištem u Rumuniji, zatim strancima koji poseduju dozvolu za boravak ili dugoročnu vizu, osoblju diplomatsko konzularnih predstavništva ili međunarodnih organizacija, putnicima u tranzitu ili onima koji putuju iz hitnih ili humanitarnih razloga.

Sva lica koja ulaze u Rumuniju iz Srbije, bez obzira na državljanstvo, u obavezi su da poštuju restriktivnu meru 14 dana izolacije u kućnim uslovima, navode u Ambasadi.

U Crnu Goru se iz Srbije i dalje ne može

Onima koji planiraju odlazak u Crnu Goru delovala je sjajno vest da je Vlada CG odlučila da uskladi otvaranje granica sa politikom EU iako nije država članica. Ipak, brzo se ispostavilo da sve i da budu usvojeni kriterijumi EU, to se neće odnositi na Srbiju.

Tako je ispalo da je EU dala preporuku da se iz Srbije omogući ulazak na teritoriju bloka, ali da Crna Gora, kao i nekolicina drugih EU zemalja, ipak iz Srbije i dalje ne dopušta ulazak.

Radio Slobodna Evropa objavio da se u smernicama Evropske komisije (EK) o otvaranju spoljnih granica navodi da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude uporediva ili bolja od proseka u EU.

Stopa zaraze, prema tim smernicama, trebalo bi da bude maksimalno 16 novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika, u poslednjih 14 dana. Srbija ne ispunjava taj uslov.

I hrvatska granica ipak zatvorena za Srbe. uz izuzetke

Državljani Srbije i dalje ne mogu da putuju u Hrvatsku, jer je Štab civilne zaštite te zemlje doneo odluku “o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Hrvatske, koja se primjenjuje od 1. do 15. jula 2020. godine”, navodi se u odgovoru Tanjugu, iz ambasade Hrvatske u Srbiji.

Kako se pojašnjava, od toga su izuzeti zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i saradnici, stručnjaci za brigu o starijima, te osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje…

U Austriju samo austrijski državljani

Austrija je odlučila da ne otvara granice za ulazak građana Srbije, kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana, osim svojim državljanima koji dolaze iz tih zemalja, ali je za njih obavezan 14-todnevni karantin ili PCR test.

I za Slovence smo rizični

Slovenija takođe nije otvorila granice za državljane Srbije uprkos preporuci Komisije, koju je ta država obavestila da se uslovi za ulazak u Sloveniju ne menjaju i da ostaju isti kao do sada, rečeno je Tanjugu u Ambasadi Slovenije u Beogradu.

Srbija ostaje na slovenačkom crvenom spisku epidemiološki rizičnih država, zato sve koji putuju iz Srbije u Sloveniju čeka 14-dnevni karantin, navodi se na sajtu ambasade.

Danska i Belgija još uvek pod znakom pitanja

Iz Ambasade Danske su poručili da vlada te zemlje nije još odlučila kada je reč o preporuci EU.

– Danska još uvek nije donela odluku o otvaranju granica za građane zemalja koje su se našle na preporučenoj listi. Očekuje se da odluka bude doneta do kraja radne nedelje – rečeno je u ambasadi Telegrafu.

Iz Ambasade Belgije u Beogradu kažu da će Vlada Belgije u narednim danima proceniti i doneti odluku kada i pod kojim uslovima će putnicima iz 14 zemalja (uključujući Srbiju) biti dozvoljena putovanja koja nisu neophodna i ponovni pristup belgijskoj teritoriji.

Finska ne otvara vrata

Diplomatsko predstavništvo Finske otkrilo je za domaće medije da uprkos preporuci Unije, eksterne granice ostaju zatvorene za Srbiju.

– Savet EU je prihvatio preporuke za postepeno ublažavanje ograničenja putovanja u EU. Preporuke nisu pravno obavezujući instrument i vlasti država članica ostaju odgovorne za sprovođenje njegovog sadržaja. Kada je Finska u pitanju, ograničenja ulaska na spoljnim granicama ostaju na snazi bar do 14. jula 2020. Građani Srbije i Crne Gore mogu ući u Finsku samo ukoliko imaju važeću boravišnu dozvolu – saopštili su iz Ambasade te zemlje.

Ko oseti simptome Kovida-19 taksijem dobija test na kućnu adresu

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
109 Shares
109 Shares
Share via
Copy link