Gradska biblioteka u Novom Sadu danas slavi rođendan. Svečanom akademijom u SNP-u, večeras u 18 časova, biće obeležen veliki jubilej, 170 godina postojanja ustanove kulture koja radu na očuvanju tradicije Srpske čitaonice novosadske. Istovremeno, Dečije odeljenje slavi 60 godina postojanja.

knjige-gradska-biblioteka-novi-sad

– Gradska biblioteka je najstarija ustanova kulture u Novom Sadu. Naša biblioteka je, sa pola miliona knjiga, jedna od najvećih u Srbiji. Ovaj jubilej nije važan samo za biblioteku, već i za čitav grad – izjavila je za Luftiku pomoćnica direktora Gradske biblioteke Milica Kirćanski.

Koje knjige morate pročitati na letovanju

Ona dodaje da se Gradska biblioteka danas može podičiti mnogim inovativnim projektima. U Novom Sadu se nalazi bibliotečko odeljenje za pripadnike romske nacionalnosti, prvo takve vrste u Evropi i na Balkanu. Jedinstveni smo i po biblioteci na otvorenom, koja se nalazi na gradskom kupalištu “Štrand”. Pri Gradskoj biblioteci postoji i ogranak strane knjige, koji nudi publikacije na stranim jezicima i jezicima nacionalnih manjina prisutnih u Novom Sadu.

koliko-novosadjani-posecuju-biblioteku

Osim toga, važno je napomenuti da se broj korisnika novosadske biblioteke ne smanjuje, iako živimo u svetu apsolutne dominacije savremene tehnologije i sve većeg broja digitalizovanih publikacija.

Uprkos velikom kulturnom uticaju i bogatoj istoriji, koju ova ustanova ima, evidentni su brojni problemi sa kojima se Gradska biblioteka danas suočava.

Preporučujemo: Tetovaže inspirisane čuvenim knjigama

– Mi od postanka radimo u istom prostoru. Najveći problem je Dečije odeljenje, koje funkcioniše u svega 68 kvadratnih metara prostora. To je ružna slika ove ustanove. Neverovatno je da deca ovog grada nisu zaslužila veću biblioteku – kazala je Milica Kirćanski.

polica-sa-knjigama-biblioteka-novi-sad

Osim Svečanom akademijom u SNP, jubilej Gradske biblioteke je obeležen i izložbom “Tradicija koja obavezuje”. Tokom podneva, danas, upriličen je i performans ispred glavnog ulaza biblioteke u Dunavskoj ulici pod nazivom “Biblioteka – kuća super infromacija”. Nešto ranije je u Velikoj sali Mesne zajednice “Radnički” odigrana i pozorišna predstava “U biblioteci”. Za sutra je u bibliotečkom ogranku “Danilo Kiš” na Limanu, isplanirano druženje učenika iz OŠ “Žarko Zrenjanin” sa književnicom za decu Jovanom Kulauzov Rebom.

 

Lajkujte stranicu Luftika i prvi pročitajte nove tekstove ↴

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here