170-godina-postojanja-gradske-biblioteke-u-novom-sadu
Dogadjaji Vesti Novi Sad

Gradska biblioteka slavi 170 godina postojanja

Gradska biblioteka u Novom Sadu danas slavi rođendan. Svečanom akademijom u SNP-u, večeras u 18 časova, biće obeležen veliki jubilej, 170 godina postojanja ustanove kulture koja radu na očuvanju tradicije Srpske čitaonice novosadske. Istovremeno, Dečije odeljenje slavi 60 godina postojanja.

knjige-gradska-biblioteka-novi-sad

– Gradska biblioteka je najstarija ustanova kulture u Novom Sadu. Naša biblioteka je, sa pola miliona knjiga, jedna od najvećih u Srbiji. Ovaj jubilej nije važan samo za biblioteku, već i za čitav grad – izjavila je za Luftiku pomoćnica direktora Gradske biblioteke Milica Kirćanski.

Koje knjige morate pročitati na letovanju

Ona dodaje da se Gradska biblioteka danas može podičiti mnogim inovativnim projektima. U Novom Sadu se nalazi bibliotečko odeljenje za pripadnike romske nacionalnosti, prvo takve vrste u Evropi i na Balkanu. Jedinstveni smo i po biblioteci na otvorenom, koja se nalazi na gradskom kupalištu “Štrand”. Pri Gradskoj biblioteci postoji i ogranak strane knjige, koji nudi publikacije na stranim jezicima i jezicima nacionalnih manjina prisutnih u Novom Sadu.

koliko-novosadjani-posecuju-biblioteku

Osim toga, važno je napomenuti da se broj korisnika novosadske biblioteke ne smanjuje, iako živimo u svetu apsolutne dominacije savremene tehnologije i sve većeg broja digitalizovanih publikacija.

Uprkos velikom kulturnom uticaju i bogatoj istoriji, koju ova ustanova ima, evidentni su brojni problemi sa kojima se Gradska biblioteka danas suočava.

Preporučujemo: Tetovaže inspirisane čuvenim knjigama

– Mi od postanka radimo u istom prostoru. Najveći problem je Dečije odeljenje, koje funkcioniše u svega 68 kvadratnih metara prostora. To je ružna slika ove ustanove. Neverovatno je da deca ovog grada nisu zaslužila veću biblioteku – kazala je Milica Kirćanski.

polica-sa-knjigama-biblioteka-novi-sad

Osim Svečanom akademijom u SNP, jubilej Gradske biblioteke je obeležen i izložbom “Tradicija koja obavezuje”. Tokom podneva, danas, upriličen je i performans ispred glavnog ulaza biblioteke u Dunavskoj ulici pod nazivom “Biblioteka – kuća super infromacija”. Nešto ranije je u Velikoj sali Mesne zajednice “Radnički” odigrana i pozorišna predstava “U biblioteci”. Za sutra je u bibliotečkom ogranku “Danilo Kiš” na Limanu, isplanirano druženje učenika iz OŠ “Žarko Zrenjanin” sa književnicom za decu Jovanom Kulauzov Rebom.

 

Luftika
Ana Marković

Ana Marković

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow