Svet Vesti

Nema više ‘dame i gospodo’ u nemačkoj železnici, neke to vređa

nemacka zeleznica

Viši sud u Frankfurtu doneo je obavezujuću odluku Nemačkim železnicama (Deutsche Bahn) da obezbedi da se kupcima obraća na rodno neutralan način pri rezervaciji i kupovini karata od 1. januara 2023. godine.

Na to se požalila osoba koja se izjasnila da je rodno neutralna, odnosno da nije ni žensko ni muško, javlja Fenix Magazin.de, a prenosi Telegraf.

Sud je presudio da će železnička kompanija od 1. januara 2023. morati da se suzdrži od „diskriminacije tužioca nebinarnog pola zahtevajući da se pri korišćenju ponuda kompanije oslovljava sa gospodine ili gospođo“.

Konkretan slučaj se odnosio na rezervaciju karte preko Dojče Bana od Berlina do Braunšvajga putem interneta. I prilikom registracije i prilikom kupovine, bio je izbor samo „gospodin“ ili „gospođa“. Bez tog odabira kupovina karte nije bila moguća. Osoba nebinarnog pola oslovljena sa „gospodine“ je naknadno podnela pritužbu zbog diskriminacije. Sud u Frankfurtu je prvostepeno prihvatio sadržaj tužbe, ali je odbio naknadu.

Prema odluci, individualna komunikacija sa tužiocem mora odmah da se promeni. Viši sud tužiocu je dosudio i odštetu od 1.000 evra. Sud je obrazložio da je zbog povrede zabrane diskriminacije tužitlac pretrpeo nematerijalnu štetu.

Osoba „pripisivanje muškosti“ od strane optuženog doživljava kao napad na sebe, što dovodi do značajnog psihičkog stresa. Budući da sistem onlajn rezervacija nije namenjen samo podnosiocu žalbe, železnice ga sada moraju promeniti, objasnila je portparolka Višeg suda.

Budući da je potrebna tehnička prenamena, Dojče Banu je dat rok do kraja godine. Presuda Višeg suda nije pobijana.

– Činjenica da sud sada priznaje odštetu je logična i nadamo se da DB neće čekati kraj 2023. da uredi svoju veb stranicu, ali od Suda se sada to zahteva najkasnije do 1. januara 2023., inače postoji opasnost od visoke novčane kazne – prokomentarisala je direktorka Kancelarije za sprovođenje ravnopravnog tretmana Vera Egenberger presudu.

2 trans biciklistkinje oduvale ostale takmičarke u trci, mlada majka završila treća (FOTO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

281 Shares
281 Shares
Share via
Copy link