Uncategorized

Google kaže da ova mesta treba posetiti u Novom Sadu

Već smo vam pisali o tome šta dobijete kada na pretraživaču Google upišete places to see in Novi Sad? Opet smo isto kucali, ali Google je ovoga puta napravio znatnu izmenu. Šta mislite zašto je stavio baš ove turističke atrakcije?

place-to-see-in-novi-sad

Muzej Vojvodine

Muzej-Vojvodine
wikimedia.org

Muzej Vojvodine je organizaciono razgranata ustanova, sa bogatim muzejskim fondom koji broji oko 400.000 predmeta i bibliotečkim fondom sa preko 50.000 publikacija. Redovna muzejska publikacija Rad Muzeja Vojvodine, koja izlazi od 1952. godine, nosila je naziv Rad vojvođanskih muzeja do 1994. godine.

U uspostavljanju razgranate muzejske mreže stvoreni su depadansi – Etno park “Brvnara” u Bačkom Jarku i Muzejski kompleks Kulpin, koji se u sastavu Muzeja nalazi od 2004. godine.

Muzej Vojvodine pred javnost izlazi sa kompleksno izrađenom stalnom postavkom koja, u kontinuitetu od osam hiljada godina, prezentuje razvitak ljudskog društva na današnjem tlu Vojvodine.

Na prostoru od 3.000 m2 predstavljeno je 6.000 reprezentativnih eksponata iz arheologije, opšte istorije, istorije umetnosti i etnologije. Stalna postavka pruža sintetičku sliku milenijumske prošlosti ovog kraja.

Izloženi predmeti svedoče o trajanju ljudskih zajednica i kultura od paleolita i mezolita do prvih ljudskih tragova kod Iriga starih oko 70.000 godina, preko starčevačke, vinčanske i drugih neolitskih kultura, višeslojne Gomolave, Feudvara i Kalakače, do mitskih vremena stare Grčke i velelepnih spomenika imperijalnog Rima, od seoba naroda do smena etničkih zajednica – slovenskih, ugarskih, srpskih i drugih naroda.

Prvi deo stalne postavke prati obimna monografija Muzej Vojvodine. Drugi deo stalne postavke, koji govori o prošlosti Vojvodine od sredine XIX veka do sredine XX, nalazi se u zgradi bivšeg Istorijskog muzeja.

Novosadska sinagoga

sinagoga-milutinovic-koncert
Foto: Aleksandar Milutinović

Novosadska sinagoga je jedna od četiri sinagoge koje postoje danas u Srbiji. Nalazi se u Jevrejskoj ulici u centru grada. Građena je u periodu od 1906. do 1909. godine.

Sinagogu je projektovao mađarski arhitekta Lipot Baumhorn. Ovo je peta sinagoga koja je izgrađena u istoriji Novog Sada. Podignuta je na mestu četvrte koja je građena 1826. godine. Ona pripada aškenaskom obredu i neološkog (neortodoksnog) je pravca. Sa obe strane sinagoge podignute su zgrade. Jedna je bila jevrejska osnovna škola (danas srednja baletska škola) a druga je zgrada jevrejske opštine.

Sama zgrada sinagoge izgrađena je ukrštanjem različitih stilova i veoma podseća na segedinsku. Na ulazu u sinagogu stoji natpis: „Ki beti, bet tefila ikara l’kol haamim“ (Neka ova kuća bude dom molitava za sve narode) (Isaja 56:7).

U doba okupacije u sinagogi su zatvarani novosadski jevreji koji su nakon toga bili deportovani u koncentracione logore.

Danas sinagoga nema svoju prvobitnu namenu već se u njoj održavaju koncerti klasične muzike i predstave.

Trg slobode

trg-sunce-milenko-1
Foto: Milenko Stanković

Nastao je nastankom samog grada, a kroz istoriju je menjao nazive. Za vreme Austrougarske zvao se Trg Franje Josifa, posle Prvog svetskog rata Trg oslobođenja, a posle Drugog svetskog rata dobija današnje ime.

Na trgu je jedno vreme bila pijaca, a na njemu se danas nalaze značajni objekti u Novom Sadu: crkva Imena Marijinog (popularna „katedrala”), Gradska kuća, hotel „Vojvodina“, sedište „Vojvođanske banke“ (bivši „Grand hotel”), itd. Trg je deo pešačke zone, a nastavlja se Zmaj Jovinom ulicom.

Ledinačko jezero

ledinacko-jezero
wikimedia

Ledinačko jezero (ili jezero Srebro) je bilo malo veštačko jezero na Fruškoj Gori, u blizini naselja Stari Ledinci kod Novog Sada. Jezero je nastalo tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999, kada su pumpe napuštenog kamenoloma Srebro oštećene i prestale da pumpaju vodu iz kamenoloma.

Podzemne vode, kao i vode iz dve rečice, Lukinog sveca i Srebrnog potoka, počele su da pune kamenolom, čime je nastalo jezero.

Krajem 1990-ih i početkom 2000-ih, prava na ekploataciju jezera su bila predmet rasprave u kojoj je učestvovalo više strana: mesna zajednica, grad Novi Sad, rudarsko preduzeće Alas registrovano u Rakovcu i javno preduzeće koje je rukovodilo Nacionalnim parkom Fruška Gora.

Zbog nejasnih odluka opštine i suda, postojala je mogućnost da jezero odmah nestane, pošto je rudarsko preduzeće zahtevalo nazad svoj kamenolom, a jezero se činilo nestabilnim zbog mogućeg izlivanja vode.

Uprava Nacionalnog parka Fruška Gora je porekla glasine iz 2006. da su prava na korišćenje kamenoloma prodata nekom austrijskom preduzeću, pošto je Skupština Vojvodine već usvojila plan da sačuva jezero. Na kraju su se rasprave završile u korist očuvanja jezera.

Dunavski park

Najlepši novosadski park sa preko 250 biljnih vrsta nalazi se u samom centru grada, a prostire se na 33.695 kvadratnih metara. Park se nalazi pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu prirode.

dunavski-park-novi-sad-jese

Uređenje zemljišta za Dunavski park započeto je 1895. godine na velikoj livadi gde su se do tada održavali veliki godišnji vašari. Stoga je i ledina na kojoj je počelo uređenje parka zvala vašarište.

Najpre je uređen prostor ispred tadašnje Sudske palate – zasejana je trava posađeno drveće i napravljene zemljane staze.

Taj prostor je od 1912. godine počela da krasi skulptura „Nimfe“, rad novosadskog vajara Đorđa Jovanovića.

U parku se nalazi i spomenik Đure Jakšića, rad Jovana Soldatovića, figura Prepodobnog Sergija Radonješkog (poklon Društva rusko-srpskog prijateljstva), bista Branka Radičevića (rad Ivanke Acin), a 1992. godine postavljena je i bista Miroslava Antića, koju je izradio Pavle Radovanović.

Štrand

novi-sad-leto-strand
Foto: Aleksandar Milutinović

Najlepša plaža na Dunavu, novosadski Štrand zvanično je svoje kapije otvorio 1911.godine, mada su Novosađani na tom mestu davno pre toga koristili čari Dunava.

Izgradnjom tri reda drvenih kabina 1913. godine, potom biletarnice, barake za bicikle, tuševa, restorana, saletle, tramboline, skakaonice i navozaza za čamce za iznajmljivanje, Štrand je, uz pažljivo odnegovano zelenilo i guste drvorede, pružao visok komfor i zavidan izgled belosvetske otmenosti.

Dvadesetih godina prošlog veka na Štrandu se već nešto menja. Iščezla je podela na ženska i muška kupališta, kupaći kostimi su sve više i više mamili poglede i uzdahe. Nikle su kafanice, sportski tereni, ljuljaške, a čula se i muzika.

U ponudi Gugla su se našli još i Dino park, Muzej grada Novog Sada, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Arhiv Vojvodine, Nadežda Petrović, Bećarac, Dunavac, Futoški park, Sky Club 3, Šordoš, Rulet Gaja, Galerija Matice srpske i  Gradski muzej.

Više o tome zašto ne treba posetiti Novi Sad

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Sve ste nabrojali osim Vosinog stadiona Karadjordje. Lepo se na slici vidi da je predlozen i stadion. Je l’ autoru draze beogradsko od novosadskog ili je samo propust u pitanju? 🙂

95 Shares
Share via
Copy link