Film Magazin

Glumica Milena Radulović: “Silovao me učitelj glume kad sam imala 17. Osećala sam neverovatan stid i mrzela sam sebe”

Nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavilo je policiji da ih je silovao ili seksualno uznemiravao Miroslav Mika Aleksić, čuveni vlasnik škole glume. Jedna od njih je renomirana mlada glumica Milena Radulović (26), koja gradi karijeru i u Rusiji, gde je za godinu dana snimila film i dve serije, piše Blic.

– Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se – kaže Milena Radulović u razgovoru za „Blic”.

Insistira na tome da „ovo nije samo moja priča” i da „ovo nije moja reč protiv njegove”, već tvrdi da je u pitanju sistem zlostavljanja devojčica koji je Aleksić temeljno gradio decenijama.

U školu Mike Aleksića, poznatu i cenjenu, deca se upisuju od pete ili šeste godine, a najkasnije sa 13 godina. Milena Radulović je deo grupe postala sa 11 godina, a u grupama je bilo od 25 do 30 polaznika.

– Grupa je imala dobre strane. Čitali smo jednu knjigu nedeljno, išli u pozorište, gledali filmove, bili smo kulturna, dobra deca. U grupi se propagirala religija, časovi su počinjali molitvom „Oče naš”, devojčice su dolazile u suknjama, dečaci u cipelama, kosa i nokti su morali biti uredni. Ali uvek je bilo strogo, surovo. On je bio veoma strog, a svi su govorili: „Pa, dobro, on jeste surov, ali takav je Mika, on ima svoje metode”. Postojala su jasna pravila – kaže Milena Radulović.

Audicije za prijem dece su bile masovne. Prijavljivalo se po nekoliko stotina mališana, u zavisnosti od generacija, a Aleksić je birao sedam-osam najdarovitijih. Odmah po prijemu, Aleksić bi razgovarao s roditeljima, informisao ih o ceni, časovima, kodeksu oblačenja i naglašavao jednu bitnu stvar: da je to prvi i poslednji put da se s njima viđa. Objašnjavao je da i najmlađi polaznici mogu da se popnu do drugog sprata i sami donesu novac za školarinu.

– Govorio je da su deca mali ljudi, a nama je prijalo kad čujemo: „Vi ste samostalni, ovo je nešto samo vaše.” Poništavao je roditelje i njihovu ulogu, ali tada nam to nije delovalo sporno – kaže Milena Radulović.

Nisu sva deca dolazila kod Mike Aleksića da bi postali glumci. Čak ni Milena, kako sama kaže, do 15. godine nije razmišljala o glumi kao pozivu. U školi su se radili lepi zadaci, išlo se na izlete po Srbiji, na vašare, pijace. Deca su učila da kuvaju domaću supu. Bile su to neke vrednosti koje su i roditeljima bile po volji.

Sve ovo je kod dece polaznika stvaralo osećaj strahopoštovanja i vrhunskog autoriteta u odnosu prema svom učitelju Miki Aleksiću.

Milena Radulović tvrdi da je iz takvog sveta, strogog i ustrojenog, ali ipak sigurnog, preko noći prešla u pakao seksualnog zlostavljanja kada ju je, kako kaže, Mika Aleksić prvi put silovao početkom novembra 2012. godine. Imala je 17 godina, a on 61.

– Do tog trenutka nisam pomislila da je takvo nešto uopšte moguće. Nisam ga poznavala takvog i u tom periodu bila sam ubeđena da sam jedina i sama. Bio je to šok. Slom! To je za mene bila druga porodica. Zaista! – kaže Milena Radulović.

O detaljima zlostavljanja ne želi da priča za medije. Sve je već kazala policajcima.

– Mika je vodio računa da se to (seksualno zlostavljanje, prim. nov.) dogodi u toku časa, ali u sobi pored one u kojoj su bili ostali učenici, ili u periodu kada se zbog prijemnog na FDU intenzivira rad. Nije ostavljao prostor da neko posumnja da se tu dešava nešto toliko užasno – kaže Milena Radulović.

Tvrdi da je Mika Aleksić identičnu šemu seksualnog zlostavljanja sprovodio i s drugim devojkama, koje su ga takođe prijavile policiji.

– Sve je pažljivo isplanirao. Koristio je situaciju što smo bile u šoku. Osim toga što vam se sve to dešava, uvek je tu bio i strašan osećaj da je tu, u blizini, gomila druge dece – kaže Milena Radulović.

Kako kaže, kad god bi neka od devojaka pružila verbalni ili fizički otpor, nailazila je na upotrebu sile ili ignorisanje.

Psihoterapija

Milenu Radulović su prilikom gostovanja na televizijama uvek najavljivali kao glumicu koja je prošla Mikinu školu. Posle onoga što je preživela, kako kaže, prošla je kroz različite faze. Najpre nemoć, slabost, a kasnije stid. „Neverovatan stid”, kaže. Mrzela je sebe, osećala sramotu. Najviše od svega, poja- vio se ogroman osećaj krivice zato što nije uspela da se odbrani. I kako da sve ispriča roditeljima?! Da li će ih povrediti, upropastiti im živote?

– Njegova manipulacija i ide ka tome da vam usadi ogroman osećaj odgovornosti, saučesništva, krivice. I, na kraju, neki strah da ćete u tome ostati sami – kaže Milena Radulović.

Glumica koja poslednjih godina karijeru paralelno gradi u Srbiji i u Rusiji nekoliko godina išla je na psihoterapiju i posvećeno radila na sebi.

– U trenutku tog čina ja nisam imala svest o posledicama, one su dolazile kasnije. Bilo je to poništavanje svake vrste samopouzdanja, sigurnosti – kaže Milena Radulović.

Nije imala snagu od početka da priča. Moralo je mnogo vremena da prođe, ali se trudila da se postavi kao neko s kim mlađe devojke mogu da razgovaraju. Uvek je razmišljala o tome koliko bi manje propatila da je imala nekog ko bi je upozorio.

– U novembru se pojavila nova Mikina žrtva. Maloletna, meni do tada nepoznata, pozvala me je, a zatim smo se povezale. Povezale smo se sa još nekoliko devojaka, razgovarale i odlučile da je vreme da ovo prestane. S ovom svešću, skrivanje zločina i prećutkivanje bilo bi jednako što i sam zločin. Postale bismo saučesnice ako bismo sada prećutale neposredno znajući da postoji još pet potencijalnih novih maloletnih žrtava – kaže Milena Radulović.

Ceo tekst pročitajte na portalu Blic.

Šok priča Danijele Štajnfeld: Silovao me je moćni domaći filmadžija

OGLAS

833 Shares
833 Shares
Share via
Copy link