Vesti Novi Sad

Đoković tek šesti na listi ginisovih rekordera u Srbiji

Veliko kolo i obaranje Ginisovog rekorda, navelo me je na razmišljanje ko su uopšte ljudi koji se prijavljuju za Ginisa? Šta oni dobijaju ulazeći u slavnu knjigu, šta gube, i kome je sve iz Srbije ovo pošlo za rukom. Kod nas se često kaže kako je u Srbiji napravljena najveća pljeskavica, najveći burek i kobasica. Možda i jesu, ali da bi ovi rekordi ušli u Ginisovu knjigu, čeka ih dug proces.

Kolo-za-Ginisa-6-igraci
Foto: Vera Čepić

Ako želite da oborite neki rekord, morate ga detaljno opisati, a prijavu poslati na zvaničan Ginisov sajt. Stručni tim onda procenjuje da li imate šanse, pa ako odgovor bude potvrdan, imate dve opcije. Prva, skuplja i brža, da vam dođe delegacija iz Londona, ili druga, da sami obezbedite neophodne dokaze, pošaljete ih i čekate. Ginisova knjiga se štampa svake godine od 1955. godine, a čak i ako oborite neki rekord, komisija iz Londona ima pravo da ga ne stavi u štampano izdanje.

Ginisov rekord možete obarati u kojoj god disciplini, odnosno oblasti želite. Predstavljamo vam nekoliko najzanimljivijih Srba koji su oborili ovaj rekord i ušli u proslavljenu knjigu.

Dalibor Jablanović

Za samo godinu dana, ovaj čovek je rekord obarao 24 puta, u 9 kategorija, i tako postao Srbin sa najviše oborenih Ginisovih rekorda. Omiljeni rekord mu je “Najviše kašika balansiranih na licu”. Tu su još i “Najbrže vreme da se odmota rolna toalet papira jednom rukom” i “Najviše šnalica stavljenih u kosu za 30 sekundi”.

Nikola Kulezić

Ovaj frizer iz Šapca upisao se u knjigu zahvaljujući “Najduže nadograđenoj kosi u obliku pletenice”. Kika je dužine 820 metara, i za pravljenje mu je bilo potrebno oko 10 sati.

Milutin Milutinović

Poznat i kao “Užički Supermen”, ovaj čovek je otišao peške od Užica do Londona. Njegov rekord je trčanje sa teretom od 45kg na 100 metara za 25,19 sekundi.

Ervin Katona

Ovo je najjači čovek u Srbiji. On drži svetski rekord u disciplinama Viking Press, Rampa i u najbržem prevrtanju gume na 20 metara.

Ervin_Katona_2010/rekord

Milovan Mijatović

Stočar iz sela Mionica odgajio je najtežeg bika na svetu, Ferdinanda koji je imao 2100 kg. On je 2003. godine oborio ovaj rekord, i pretekao meksikanskog bika koji je držao rekord 100 godina.

Novak Đoković

Srpski teniser, drži dva rekorda. On drži rekord po broju osvojenih Australijen Open-a, i za najduže Grend slem finale u istoriji tenisa.

Ginisova knjiga rekorda i sama drži rekord – najbolje prodavana copyrightom zaštićena serija.

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
Share via
Copy link