Koronavirus Srbija

Ovo je strašno, ne znamo gde su nam roditelji, komšija je na vestima video kako mu odvoze oca

Nakon što je virus korona ušao u Gerontološki centar u Nišu, a direktor uhapšen zbog sumnje da nije preuzeo adekvatne mere,  rodbina traži informacije o zdravstvenom stanju njihovih najbližih, koje ne mogu da čuju danima a na telefonske pozive im niko ne odgovara.

Rodbini se niko ne javlja

– Od 256 korisnika i 98 zaposlenih do srede je u Klinički centar u Nišu smešten 151 korisnik doma i pet radnika centra. Svi su pregledani i osećaju se dobro – rekao je Tanjugu ministar za rad Zoran Đorđević, koji napominje da je država šest nedelja uspevala da zadrži koronu izvan kapija ovog centra u Nišu i da je zbog samo jedne greške direktora te ustanove naneta neizmerna šteta celom sistemu.

Kako “Novosti” pišu na brojeve telefona u Gerontološkom centru rodbini se niko nije javljao, zbog čega su jako zabrinuti, jer ne znaju ni gde su, ni kako su njihovi bližnji.

Pokušavaju da te informacije dobiju i direktno u Domu, ali je zgrada zatvorena zbog karantina.

– Više puta sam od jutros dolazio u Dom, da probam da dobijem informacije o majci, ali ispred je vojska, ulaz je zabranjen i evo tek sada sam uspeo da saznam da je dobro i da nije pozitivna na koronu. Ali nisam uspeo nju da čujem niti da je vidim – kaže za “Novosti” sin jedne od stanarki doma.

– Ovo je strašno. Niko nam ništa ne govori. Moj komšija je na vestima video kako mu odvoze oca i tek nakon toga su ga obavestili da je pozitivan i da je smešten na kliniku.

On naglašava i da rodbina traži da se hitno utvrdi kako je tačno virus dospeo u dom, s bzirom na to da je njima, kako tvrde, već mesec dana zabranjeno da posećuju rođake.

– Posete su zabranjene i pre uvođenja vanrednog stanja, ali je pokretnim korisnicima bilo dozvoljeno da se kreću van doma do 15. marta. Ništa sem pelena nismo smeli da im donosimo i to samo do kapije. Da li je moguće da je neko bio povlašćen pa ipak posećivao roditelje, pitamo se svi, a to će, nadam se, da utvrdi BIA koja ispituje ceo slučaj – govori nam sin ove štićenice iz Niša.

Podsetimo, direktor Gerontološkog centra uhapšen je nakon što je utvrđeno da je 140 korisnika i četvoro zaposlenih u niškom Gerontološkom centru pozitivno na koronu.

Virus je u ovu ustanovu ušao još pre desetak dana, što su nadležni krili, a klupko je krenulo da se odmotava kada je porodica jednog od korisnika ovog doma posumnjala da je bolestan.

Oni su kontaktirali sa direktorom ustanove koji im je saopštio da je sedamdesetšestogodišnji čovek dobio terapiju, te da nema razloga za brigu.

Tek na insistiranje porodice, direktor je pozvao Hitnu pomoć i čovek je 6. aprila odvezen do Doma zdravlja, gde je ustanovljeno da ima obostrano zapaljenje pluća.

Tada je, kako saznajemo, primljen u niški Klinički centar, ali mu se stanje rapidno pogoršavalo, dan kasnije je priključen na respirator, a 9. aprila je preminuo, a rezultati testova pokazali su da je je bio pozivan.

Zaraženo 208 u domovima

U 12 ustanova sistema socijalne zaštite virus je potvrđen kod 208 korisnika i 30 zaposlenih, potvrdila je dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog. Najveći deo je u domovima za stare, a infekcije ima u još nekoliko ustanova za odrasle ometene u razvoju i decu, kao i u Centru za socijalni rad u Novom Beogradu.

28 Shares
Share via
Copy link