Balkan Magazin

Istorijska odluka u Hrvatskoj, gej parovi mogu da usvajaju decu

gej-par

Visoki upravni sud Hrvatske odbio je žalbu nadležnog ministarstva i omogućio istopolnim parovima da mogu da pristupe proceni za usvajanje dece.

Kako navodi su, pri tome ne mogu biti diskriminisani po osnovu svoje seksualne orijentacije.

Kako je saopšteno iz organizacije Dugine boje, sud je odbio argumentaciju ministarstva kojom istopolni parovi ne bi smeli da pristupe proceni za usvajanje dece zbog cilja „zaštite interesa deteta“.

Sud je ovu odluku doneo u predmetu partnera Mladena Kožića i Ive Šegote, kojima je sada omogućen pristup postupku za usvajanje deteta, saopšteno je na konferenciji za novinare u Zagrebu, preneli su hrvatski mediji.

Kožić i Šegota su se, naime, prijavili u centar za socijalnu zaštitu pre šest godina u želji da postanu usvojitelji, ali su u dva navrata odbijeni zato što su u životnom partnerstvu. Nakon duge pravne bitke 2020. uspešno su postali udomitelji dvoje dece.

Prvostepeni upravni sud prošle godine je doneo presudu da mogu postati i usvojitelji, a nakon žalbe ministarstva, konačno je presuda Visokog upravnog suda uklonila sve dileme.

Šegota i Kodžić su novinarima, između ostalog, rekli da je šest godina izgubljeno i da to, kažu, ide na dušu politici.

„Šest izgubljenih godina te dece ide na dušu politici koja je u ime odbrane tzv. tradicionalnih vrednosti bila spremna da gazi pravo na porodicu deci koju je društvo zaboravilo“, rekli su Šegota i Kožić.

Iz organizacije Duginih boja su saopštili da ova presuda ima dalekosežne posledice za prava LGBTQ osoba i istopolnih parova u Hrvatskoj.

Muški gej par usvojio devojčicu sa HIV-om koju je prethodno odbilo 10 porodica

Izvor: Tanjug

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

87 Shares
Share via
Copy link