Magazin Svet

Smrtna kazna ili višegodišnji zatvor za gej navijače i uživaoce narkotika na SP u Kataru

gej
Foto: BBC.com / TRACY BROWN

Kad pomislimo na prosečnog fudbalskog navijača obično mislimo na osobu muškog pola, agresivnog stava i često punog mržnje prema protivniku, nekada i u većoj meri nego li ljubavi prema sopstvenom klubu ili reprezentaciji. Nekako po automatizmu razmišljamo da se tu okupljaju osobe samo heteroseksualne orijentacije. Naravno, još jedna u nizu zabluda.

Fudbal više nije “pravi muški sport”. Svoje fudbalske favorite imaju svi, nezavisno od toga pripadaju li hetero ili homoseksualnoj grupi. Igrači sve više “izlaze iz ormara”, a gej navijači osnivaju i svoje navijačke grupe.

Svetsko prvenstvo očekuje se krajem ove godine, a vlasti Katara neće dozvoliti promociju homoseksualizma koji ostaje zabranjen i tokom trajanja fudbalskog prvenstva. Zabranjeni su seksualni kontakti između navijača koji nisu u bračnoj zajednici, a višegodišnja robija ili čak i smrtna kazna čeka one koji su dokazani homoseksualci i na tlu ove države rade na promociji LGBT kulture na bilo koji način.

Istu kaznu mogu očekivati i korisnici narkotika.

Iz tog razloga, gej navijači iz Velsa strahuju da neće biti bezbedni ako otputuju na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Organizatori prvenstva kažu da su svi dobrodošli, iako je homoseksualnost zabranjena u Kataru.

Bračni par Sejrol i Džejmi Dovs-Hadžis kažu da neće putovati ovog novembra, iako će reprezentacija za koji navijaju, Vels, igrati prvi put posle 64 godine.

„Pre nego što suprug i ja odemo na odmor, obavezno proverimo kakva su gej prava u toj zemlji”, kaže Sejrol.

Dodaje da heteroseksualci o tome ne moraju da razmišljaju, ali je to nešto što oni uvek urade pre puta.

„Neverovatno je koliko ima zemalja koje nisu bezbedne za ljude poput nas, Katar je definitivno jedna od njih”, objašnjava on.

gej 2
Foto: BBC.com / SEIRIOL DAWES-HUGHES

Fatma Al-Nuaimi, izvršna direktorka komunikacija komiteta za organizaciju prvenstva rekla je za BBC sport da je „ovogodišnje prvenstvo za sve”.

Međutim, neki članovi velške fudbalske reprezentacije, kao i udruženje LGBT navijača Dugin zid, bojkotuju prvenstvo u Kataru zbog prava homoseksualaca.

„Ovo je važno za nas kao ljubitelje velškog fudbala i kao ljudi koji rade u toj organizaciji”,

„Nema šanse da odem i apsolutna je sramota što se tamo održava Svetsko prvenstvo”, kaže Dovs – Hadžis iz Kernarfona u Gvinedu.

Velški premijer Mark Drejkford rekao je da pitanje ljudskih prava ne sme da bude zanemareno, dok je izvršni direktor FAV Noel Muni rekao da im ova situacija daje povod za diskusiju.

„Ovo je najjasniji i najdrskiji primer sportvošinga kojeg mogu da se setim”, kaže Dejv-Hadžis.

Sportvošing je termin kojim se opisuje korišćenje sporta u poboljšanju imidža neke zemlje.

„Da je ovo Svetsko prvenstvo za žene, onda veliki procenat sportistkinja koje su gej, ne bi mogle da igraju”, dodaje Dejv – Hadžis.

„Dakle, ideja da velške igračice ne mogu da idu da bodre muške kolege na prvom Svetskom prvenstvu od 1958. je potpuno neprihvatljiva”, zaključuje.

„Kada je doneta odluka da Katar bude domaćin Svetskog prvenstva, fudbalska zajednica je morala da reaguje, ali to se nije dogodilo i sada je prekasno.

„Zažmurili smo na pitanja ljudskih prava i prava homoseksualaca.

„To pokazuje potpuni nedostatak sluha fudbalske zajednice da se suprotstavi ovome. Neprihvatljivo je da Katar bude domaćin Svetskog prvenstva, ali to se sada dešava i šta možemo da uradimo – ništa”, dodao je Dejv – Hadžis.

Poslanica Nia Grifit rekla je da razume zašto su gej navijači nervozni zbog odlaska ili što su zbog tog razloga morali da odustanu.

„Moramo da se pozabavimo ovim pitanjima kada se donesu odluke o tome gde se ovakvi događaji održavaju”, rekla je Grifit.

Izvor: BBC.com

Filmovi bez Afroamerikanaca, gejeva i manjina neće dolaziti u obzir za Oskara

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

36 Shares
Share via
Copy link