Kafei

Gde Novosađani mogu popiti pravu italijansku kafu?

Kažu, kafa nas povezuje više nego Facebook, a u Novom Sadu je otvoreno novo mesto Gustoespresso za sve ljubitelje kafe. Na uglu Dostojevskog i Slovačke možete popiti pravi italijanski espresso, a vlasnici lokala nam otkrivaju koju grešku prave Novosađani pri ispijanju ovog napitka.

kafa-italija
Foto: Aleksandar Milutinović©

U našem gradu je otvoren jedinstven prodajni objekat u Srbiji, prodavnica kafe, i to prave italijanske esspreso kafe, aparata i kapsula. Vlasnici Gustoespresso u Novom Sadu, Milan Flujeraš i Luka Mihaljčić, upoznali su u Italiji vlasnika brenda Balletti caffe italiano, Roberta Balletia i sa njim uspostavili saradnju kako bi se najbolja italijanska kafa našla u Srbiji, tačnije u Novom Sadu.

U ovom lokalu možete degustirati vrhunski italijanski espresso, ali i kupiti aparat i kapsule kako biste u njemu uživali i u svom domu. Cene aparata se kreću od 11 do 16 hiljada dinara, dok se kapsule kreću od 38 do 42 dinara, a kilogram kafe je od 1.800 do 2.100 dinara. Vlasnici rade na tome da prošire asortiman i da dodaju nove ukuse, ali i čajeve koji se mogu pripremati u ovim apratima. U ponudi imaju kafu sa ukusom lešnika i žen-šena.

kafa-italijanska
Foto: Aleksandar Milutinović©

Espresso kafa je poreklom iz Italije. Malo je poznato da se razlikuje način na koji Italijani i Novosađani piju kafu, a evo u čemu grešimo prilikom ispijanja espresso kafe.

– Italijani ispijaju espresso brzo, kratko, iz dva gutljaja, što bi se reklo “s nogu”, za razliku od nas koji volimo da sedimo i dugo pričamo i pušimo dve, tri cigarete, dok pijemo kafu –  kaže Milan i dodaje da Italijani espresso piju kao što mi pijemo rakiju, a da ugostitelji u Srbiji greše kada kratki espresso sipaju u veliku šolju i kada preteraju sa količinom.

kafa-vlasnici
Foto: Aleksandar Milutinović©

Aparati za espresso, koje možete kupiti u Gustoespresso lokalu, mogu biti za kućnu upotrebu ili za kafiće koji prodaju do 100 espresso kafa dnevno. Italijanski brend Balletti caffe italiano je deo evrpske priče i u gradovima Evrope postoje slične prodavnice kao što je novootvorena u Novom Sadu. Cilj Balletti caffe italiano je da se proširi i u drugim državama. Ovaj brend je partner Yamaha moto, ali i samom Valentinu Rosiju. U Novom Sadu se sada nalazi prvi maloprodajni objekat ove vrste, u kom se prodaju aparati i kafa u kapsulama
i to 3 tipa kapsule kompatibilne za point, nespresso i a modo mio tip aparata. U ovom lokalu u našem gradu je moguće i degustiranje kafa.

kafa-italijanski-brend
Foto: Aleksandar Milutinović©

– Hoćemo da približimo pravi italijanski espresso Balletti caffe italiano ljudima u Srbiji, jer oni ne shvataju kulturu italijanskog načina ispijanja kafe, oni se čude kada dobiju espresso bez mleka, jer su navikli na veću količinu kafe – kaže Luka i dodaje da sada i ljudi u našoj zemlji imaju priliku da piju kafu kao što pije Valentino Rossi.

Više o tome koje su najbolje ness kafe u Novom Sadu

 

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
179 Shares
179 Shares
Share via
Copy link