Magazin Novi Sad

Vila na Fruškoj gori pleni stilom i dobrim ukusom i teško da ima lepša u čitavoj Srbiji (FOTO)

Fruška gora martinović popovica 2
Foto: Nikola Martinović

Fruška gora je već godinama veoma atraktivna lokacija za gradnju, prvenstveno zbog prelepe prirode i čistog vazduha, a ova vojvođanska lepotica koja se nalazi na samo nekoliko minuta od centra Novog Sada, pruža vam mogućnost pobegnete od saobraćajnog haosa i gradske vreve.

Tako su na njenim obroncima iznikle prave vile, koje se po svom luksuzu, inovativnosti i komforu mogu porediti sa onima na prelepom Malibuu, koje smo gledali u američkim serijama i filmovima, a jedna se posebno ističe kao primer svedenog stila i dobrog ukusa.

Ovako izgleda kuća sa bazenom na Fruškoj gori u kojoj je apsolutno sve podređeno fantastičnom pogledu i uzajamnoj povezanosti vizura i arhitekture.

Arhitekta Nikola Martinović iz studija N-Martin, koji se 2020. našao u izboru za našu Kuću godine sa projektom vikendice TS na Zlatiboru, potpisuje projekat za porodičnu kuću od 370 kvadratnih metara izvedenu ove godine u naselju Popovica u Sremskoj Kamenici kraj Novog Sada

Projektnim zadatkom prepoznat je kvalitet lokacije koji se ogleda u poziciji parcele i fantastičnim vizurama koje se pružaju prema gradu, te je osnovni i jedini zahtev klijenta bio da se iskoristi pun potencijal onoga što pruža sama pozicija parcele – a to je definitivno pogled, piše gradnja.rs.

Uzajamna povezanost pogleda i kuće

Specifičnost ove kuće jeste njena jednostavna, pravougaona forma sa samo dve istaknute fasade – prednjom i zadnjom. Bočne su u potpunosti zaklonjene.

Fruška gora martinović popovica 6
Foto: Nikola Martinović

Svaka od njih ima svoj oblikovni karakter koji se uklapa jedinstven arhitektonski izraz.

Bazen kao sastavni deo vizure

Kada je u pitanju glavna ideja za oblikovanje, apsolutno sve je bilo podređeno pogledu i uzajamnoj povezanosti pogleda i kuće.

– Bazen je pozicioniran tako da bude sastavni deo vizure iz cele kuće – objašnjava za portal Gradnja arhitekta Nikola Martinović, naglašavajući da je pogled bio osnova za projektovanje i jedini izvor inspiracije.

Fruška gora martinović popovica 1
Foto: Nikola Martinović

Objašnjava da je barijera između unutrašnjeg i spoljašnjeg veliki stakleni portal, koji se u neprekidnom nizu prostire celom dužinom kuće i zahvata prostorije dnevnog boravka, kuhinje trpezarije, spavaće sobe i kupatila.

Što se tiče materijalizacije, u pitanju je klasična gradnja – skeletni armirano-betonski sistem, termoblok i demit fasada sa elementima čelične konstrukcije.

Fasada u drugom planu pred formom

Fasada je umerena jednostavna, klasična u izvedbi. Formom objekta je formirana i forma fasade koja nije napadna.

– Praktično, fasada je u drugom planu. Forma je ono sto čini ovu kuću interesantnom – kaže arhitekta Martinović.

Objekat je projektovan za život tročlane porodice i shodno tome su projektovani sadržaji koji prate njihove potrebe, dok je enterijer je većoj meri bio određen funkcionalnom organizacijom.

Najveći izazov bio je isprojektovati konzolu od 4 metra koja se upravno oslanja na gredu koja premošćava raspon od 17 metara sa samo jednim stubom u sredini, koji je povučen iz ose grede kako ne bi uticao na front.

Pritom, kako napominje novosadski arhitekta, sve to treba da izgleda elegantno i potpuno neupadljivo.

Sklad arhitekture i dizajna enterijera

Unutrašnje opremanje je saradnja vlasnika, kompanije Deep House Group i firme Petrović Enterijeri koji su ispoštovali svaki postavljeni kriterijum arhitekture i funkcionalne organizacije, smatra Martinović.

– Kao rezultat se vidi usklađenost sa arhitektonskim rešenjem i svim aspektima savremenog dizajna koji ni u jednom delu nije narušio prvobitnu zamisao arhitekte – završava osnivač studija N-Martin.

Izvor: gradnja.rs

Luksuzne vile za iznajmljivanje Fruška gora: Evo očaravajućih top 5

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

49 Shares
Share via
Copy link