Magazin Novi Sad

Sadističko iživljavanje na Fruškoj gori, lane strpali u kavez da im služi za treniranje lovačkih pasa

lane-fruska-gora
Foto: Udruženje za zaštitu šuma

Dragana Arsić, ispred udruženja za zaštitu šuma podnela je zahtev za inspekcijski nadzor u vezi sa jedinom divljači koja se drži zatočena u kavezu pored poslovne zgrade/šumarija RJ Vrdnik koja je u nadležnosti Nacionalnog parka Fruška Gora.

Prema informacijama koje su naveli u dopisu upućenom nadležnoj šumrasko lovnoj inspekciji, nesrećna divlja životinja, mladunče srne, je zatočena u kavezu u svrhu treniranja lovačkih pasa.

U dopisu se Udruženje za zaštitu šuma poziva na Zakon o divljači i lovstvu, posebno na član 22:

1)“Zabranjeno je ugrožavati opstanak divljači u prirodi i njena staništa.”
3) “Zabranjeno je zarobljavati i držati divljač u zatvorenom ili ograđenom prostoru.”

Kao glavni dokaz Udruženje je priložilo fotgrafije nastale 28. avgusta, iz neposredne blizine.
Jedinka divljači, da li je srna ili jelensko tele teško je zaključiti, zatočena je u kavezu pored objekta Radne jedinice Vrdnik (šumarije) Nacionalnog parka Fruška gora. Kad smo dobili ovu dojavu, a potom i fotografije nismo mogli da verujemo svojim očima! Po Zakonu o divljači i lovstvu, čl.22 zabranjeno je divljač ugrožavati i držati zatočenu. U inspekcijskoj prijavi smo naveli da smo dobili informaciju da se ova jedinka divljači drži u kavezu u cilju „treniranja“ lovačkih pasa. Da li je moguće?

Čekamo odgovor šumarsko-lovne inspekcije koja je odmah po prijemu zahteva za hitan inspekcijski nadzor izdala nalog da se isti uradi. Fotografisano je 28.08. a Zahtev za hitan inspekcijski nadzor je poslat 30.08.2021. Informaciju o ovome objavljujemo sada, 7 dana kasnije, jer imamo saznanje da je inspekcija obavila nadzor, glasi u objavi u Fejsbuk grupi odbranimo šume Fruške gore.

Traže ostavku direktora NP ;Fruška gora zbog prebijanja aktiviste

Julija Vojinović

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Koviljsko-Petrovaradinski “rit“(nekad bio rit) -daavno sjeban,vodeni (riblji)putevi zasuti zemljom, umesto :hrasta,vrbe,jasena,… industrijska topola hara… svbija šume i vojvodina šume(vode)-pederi mrtvi !!!

OGLAS

992 Shares
992 Shares
Share via
Copy link