Balkan Magazin

Franjo Tuđman rodio se pre tačno 100 godina, a bolje bi bilo da nije

tudjman

Najčitaniji hrvatski portal Index.hr objavio je tekst povodom rođenja Franje Tuđmana. Sama ova činjenica ne bi bila nikakva vest, da pomenuti tekst nije naslovljen: „Pre tačno sto godina rodio se Franjo Tuđman. Bilo bi bolje da nije“.

Samo nekoliko sati nakon objavljivanja tekst Gordana Duhačeka dobio je nekoliko hiljada lajkova na društvenoj mreži Fejsbuk, kao i više hiljada komentara.

Na samom početku u tekstu navode, ukratko, najvažnije stvari iz Tuđmanove biografije, da je bio član Komunističke partije i učesnik NOB-a, da je imao čin general-majora u JNA, te da je iz partije izbačen, da je bio u zatvoru i da je na kraju postao prvi predsednik Hrvatske.

Nastavak donosi, na neki način, i priču o Tuđmanovoj zaostavštini. Kako piše, ostvarenje „tisućljetnog sna“ postalo je noćna mora, dok je sam Tuđman postao „opsednut idejom ‘hvatske države'“.

„Hrvati bi kao narod možda bolje prošli da nije bilo Tuđmana, da se nikad nije rodio, a isto vrijedi za Republiku Hrvatsku… Pravi uspjeh bi bio postići raspad Jugoslavije bez rata i ostvariti ideju neovisne Hrvatske uključivanjem, a ne isključivanjem njenih građana srpske nacionalnosti. Tuđman nijedno nije uspio, a samo za prvo se može reći da je donekle pokušao“, piše Duhaček na Index.hr.

Autor navodi i da je Tuđman bio u duši Staljinista, te da je njegov odgovor na pitanje „Kakva Hrvatska?“ glasio: „nacionalistička, uskogrudna, malograđanska, zatvorena, patrijarhalna i klerikalna Hrvatska“.

Tekst u kojem govori i profesor Dario Čepo, a u kojem se piše o zaostavštini autoritarnih tendencija Tuđmana i HDZ-a, te o tome da je HDZ uništio Hrvatsku, pročitajte OVDE.

Film „Bilo jednom u Hrvatskoj“ i blamantni Kevin Spejsi u ulozi Franje Tuđmana (VIDEO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

261 Shares
261 Shares
Share via
Copy link