fotografija-manipulacija-ph
pixabay.com
Izložbe

Fotoreporterska Nova godina

Povodom Fotoreporterske nove godine, koju više od četiri decenije naizmenično organizuju fotoreporteri dnevnih listova “Dnevnik” i “Mađar so”, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 37), u sredu 23. decembra u 17 časova, biće otvorene dve izložbe fotografija: “Objektivno” i “Omaž novosadskim svetlopiscima”.

Trideset aktivnih fotoreportera biće predstavljeno izložbom “Objektivno” na kojoj će u galeriji biti izloženo 60 fotografija. Osim autora koji ili rade ili su ponikli u dve najveće novinske kuće u Vojvodini, biće izloženi i radovi fotoreportera koji rade za: “Večernje novosti”, “Tanjug”, “Blic”… , a žive i stvaraju u Novom Sadu.

Među vrsnim fotoreporterima je i šest dama: Ana Lazukić, Čila David, Aleksandra Erski, Kaća Lazukić, Jelena Ivanović i Gordana Jović.

Biće izloženi i radovi Novosađana koji su odavno dokazani na prostorima bivše Jugoslavije i koji su osvojili mnoštvo značajnih nagrada: Andraša Otoša, Jaroslava Papa, Martina Candira, Maćaš Nemeta, Branka Lučića, Sabolča Dudaša, Slobodana Miletića …

Na izložbi su i “Dnevnikovci” srednje generacije koji neprestano “bdiju” nad Novim Sadom: Slobodan Šušnjević, Radivoj Hađžić, Filip Bakić, te Goran Mulić i Ilija Ramić, autori koje poznaje svi paori i planinari širom Srbije.

Iako su odavno u penziji, Borivoj Mirosavljević i Geza Lenert i dalje snimaju, edukuju mlade i učestvuju na izložbama.

Čast mlađe generacije na izložbi “brane” Aleksandar Kamasi, Robert Getel, Nenad Mihajlović, Vlada Jovanović, Srđan Srđanov i Darko Dozet.

Na izložbi je zastupljen i Velimir Meda fotoreporter koji je svoju kompletnu foto arhivu, koju je decenijama stvarao za potrebe “Večernjih novosti”, poklonio Muzeju Vojvodine.

Hol Muzeja Vojvodine rezervisan je za Izložbu “Omaž novosadskim svetlopiscima”. Posetiocima će sa četrdeset fotografija biti predstavljen delić stvaralaštva jedanaest fototoreportera koji više nisu među živima, a svojim radovima su obeležili jednu epohu.

Iako fizički nisu sa nama njihovo bogato stvaralaštvo, bez kojeg bi bilo nemoguće zamisliti savremenu istoriju Novog Sada i Vojvodine, nas neprestano podseća na njih. Radovi Ifju Gabora, Jovana Vajdla, Gavrila Grujića, Bore Vojinovića, Đule Brežana, Geze Barte, Stevana Lazukića i drugih velikana, odavno su zaslužili da ukrašavaju Muzej fotografije, a da se njihovim stvaralaštvu posvete stručne službe Arhiva fotografije, na žalost u Novom Sadu, a ni u Srbiji, ne postoji ni jedan ni drugi.

Organizatori ovogodišnjih izložbi i proslave su Foto asocijacija Vojvodine i dnevni list “Mađar so”.

Svi zainteresovani izložbe mogu da pogledaju do 15. januara. 2016.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share