putin-disneyland-5

Ruski predsednik Vladimir Putin već je pokazao i dokazao svoju sklonost ka igrama dominacije. Ako je neko pomislio na seksualne igre, pogrešio je, nismo na to mislili. Putin i njegov tim definitivno obožavaju demonstraciju moći na geostrateškoj i domaćoj sceni. Na ruku im ide i naklonost Rusa ka kultu ličnosti, još od vremena carske Rusije i potonje komunističke ere.

Tako je prošle nedelje u Kubinki, mestu udaljenom sat vremena od Moskve, otvoren patriotski tematski park, koji su zli zapadni mediji odmah prozvali ‘Putinov Diznilend’. Za razliku od Diznilenda i drugih popularnih zabavnih parkova, ovde je naglasak na vojsci i njenom značaju.

putin-disneyland-4

Uživajući u zvucima patriotske muzike koja se ovde pušta, zainteresovani mogu da razgledaju raznovrsno oružje i tehnologiju koja je izložena u parku. Dok se mlađi igraju sa tenkovima i isprobavaju naoružanje, roditelji mogu da kupuju suvenire ili da posete prodavnice vojne opreme. Naravno, mogu i da se pridruže svojoj deci u zabavi. Mogu da isprobaju bacače raketa i granate, da uđu u helikoptere i podmornice. U predstojećem periodu ovde će se organizovati i rekonstrukcije poznatih ruskih i sovjetskih borbi.

putin-disneyland-2

Nakon obilaska i uživanja u brojnim zanimljivim aktivnostima, posetioci moraju i da se odmore. Upravo zato su ovde smešteni i restorani. Oni su takođe tematski, pa se u njima služe vojni obroci. Patriot park još uvek nije završen., a kraj radova planira se za 2017. godinu kada se očekuje i mnogo veći broj gostiju.

putin-bearfigure-2

Paralelno s tim, u Rusiji se masovno prodaju figurice sa Putinom kako jaše medveda. Go do pasa, kako se ranije već fotografisao, plastični Putin jaše jednu od najmoćnijih zveri koja bi trebalo da simbolizuje Rusiju. Figurica se prodaje u brojnim moskovski prodavnicama, ali i preko interneta, po ceni od 2.000 rubalja (oko 35 evra). Brzo je stigla do 50-ak zemalja sveta. Kupci su je fotografisali na poznatim mestima svojih gradova, a potom objavljivali na namenskoj Facebook stranici.

putin-bearfigure

Da li i za ovoga stoji Putinov tim za odnose s javnošću, dovoljno je dobra tema za nagađanje.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here