Magazin Svet

Putina bez majice niko ne proziva za neprimerenost, a finska premijerka bez grudnjaka izazvala je rat na internetu

Sana-Marin
Foto: rts.rs

Da seksizam u 21. veku podjednako živi i u muškim i u ženski glavama, potvrđuje i slučaj finske premijerke Sane Marin koja se nedavno fotografisla u odelu bez brushaltera.

Fotografije nastale u rezidenciji premijerke podigle su raspravui na Internetu o tome da li je otvoren dekolte primeren ovoj javnoj funkciji.

Finska premijerka Sana Marin pozirala je za novo izdanje magazina “Trendi” u elegantnom blejzeru bez košulje i grudnjaka što su pojedini ocenili kao neprimeren potez.

Očekivano, Sani Marin najviše se zamera što nije nosila brushalter pa na društvenim mrežama kažu da žena na njenoj poziciji nije smela da se pojavi javno u ovakvom izdanju.

Zasmetalo je nekima i što je “sporna” fotografija snimljena u rezidenciji predsednice finske vlade.

Veliki broj ljudi, a pre svega žena, nalazi se na strani Sane Marin pa na Instagramu pod heštegom #ja sam sa Sanom (#imwithsanna) objavio slike na kojima pozira u blejzeru bez grudnjaka.

View this post on Instagram

Finnski forsætisráðherrann hefur verið harðlega gagnrýnd fyrir “ósæmilega”myndatöku og jafnvel efast um hæfi hennar í embætti í því samhengi. Engin skyldi dæma hæfni fólks út frá útliti eða klæðaburði. Ég tek því glöð þátt í #imwithsanna The prime minister in Finland @sannamarin did an interwiew in Finnish magazine and was criticised for the foto. Not OK for a prime minister to tacky and tasteless. Women’s job is not to dress to please others. No ones capability should be judged by their looks or clothes. I admire Sanna for her leadership and hope she continues to dress as she pleases . #imwithsanna #iamwithsannamarin #womensupportingwomen #womeninpolitics

A post shared by Heida Björg Hilmisdottir (@hilmisdottir) on

Među onima koji podržavaju političarku ima i muškaraca koji postavljaju slike poput ove.

Neki su ukazali na licemernost kritika jer se, podsećanja radi, premijer Rusije Vladimir Putin neretko fotografiše bez gornjeg dela odeće i to nikome ne smeta.

U tome je i suština problema zvanog seksizam jer se ženama zamera ono što se na muškarcima i ne primećuje. Zbog toga je sloboda odevanja žena manja u odnosu na onu u kojoj uživa suprotan pol.

A zbog seksističkih uverenja svaki dekolte i slobodniji modni izbor žene postane nešto više od modnog izdanja, piše magazin Žena.

Stav da “žene ne smeju da se oblače na određeni način” kritičarima je daleko važniji od toga da li je ono što one nose primereno ili ne. Zapravo, oni se samo kriju iza ovog drugog, okupirani predrasudama.

Šta vi mislite da li je Sana Marin bila neadekvatno odevena?

Premijer dodelio sam sebi 17 funkcija

PARTNERI SAJTA


17 Shares
Share via
Copy link