Uncategorized

Fliiby – priča o pobedi sjajne ideje

Fliiby, domaća platforma za deljenje svih multimedijalnih sadržaja širom web-a, od osnivanja do danas je okupio više od 4.000 autora iz celog sveta. Fliiby je priča o uspehu bez podmićivanja i političkih veza. Dva brata, Nemanja i Vujadin Divjak, pre 8 godina su pokrenuli jedinstvenu platformu Fliiby.com za postavljanje i deljenje digitalnog sadržaja, koja je ove godine doživela svoju treću verziju. Nedavno je Fliiby dobio startup investiciju od bugarskog fonda LAUNCHub, a Nemanja Divjak govori za Luftiku o značaju startup investicija za razvoj IT sektora u Srbiji.

Fliiby-rihana

– Startup je kompanija u fazi razvoja, koja istražuje određeno tržište na kojem bi mogla da posluje. Poslednjih godina termin je sve popularniji zbog velikog rasta .com trzista. Sve više mladih donosi odluku da se upusti u taj pomalo novi svet preduzetništva, jer ipak oni pripadaju generaciji millennials koja je i te kako odgovorna za rast kompanija poput Instagrama, Snapchata i drugih.

Kako startup nastaje?

– Razlozi za pokretanje startupa mogu biti različiti – od potrebe za dodatnim finansijama, željom da imate više vremena za sebe (što je retko istina), idejom da pokrenete sopstevni biznis. Ipak, jedan od najčešćih razloga je želja da rešite neki problem na koji ste naišli ili na koji nailaze osobe ciljane grupe. Ideje uglavnom dolaze neplanirano i iz potrebe za nečim što nemate i što mislite da bi vam trebalo.

fliiby-bokiart-novak

Kako ste vi došli na ideje i šta je danas Fliiby?

– Ideja za Fliiby se pojavila još 2006. iz želje da stvorimo platformu na kojoj će korisnik imati sav svoj digitalni sadržaj, jer takva platforma nije postojala. Mi smo 2007. pustili prvu verziju sajta, a tokom godina došlo je do mnogo izmena. Avgusta 2014. puštena je izmenjena verzija sajta sa fokusom na Digital Content Publishing koja omogućuje korisnicima da skladište i podele svoje slike, klipove, muziku, dokumenta ili neki drugi digitalni sadržaj sa svojim prijateljima i zarade kroz naš partnerski program. Danas Fliiby ima više od 4.000 autora koji dele izuzetan sadrzaj.

Kakvi su bili vasi počeci?

– Interesantni i veoma izazovni. Neki novac smo pozajmili od ujaka, i već nakon prvog meseca odlučili smo da prodamo kola, što se pokazalo kao dobar potez. Bili smo spremni da rizikujemo i da verujemo da može da uspe.

fliiby-spomo

Šta je potrebno da pokrenete startup?

– Ideja, laptop ili računar, 50-100 evra (poželjno ali ne i obavezno), mnogo kesica zelenog čaja ili karton nekog energetskog pića i hrana. Da vas 24 sata niko ne uznemirava, ogromna količina entuzijazma i MVP.

MVP?

– Minimal Viable Product  ili minimalni funkcionalni prototip je verzija prozivoda koja omogućuje timu da utvrdi da li proizvod ima potencijal kao i  da nauči što više o svojim korisnicima sa što manje uloženog truda. Kada se utvrdi da ideja/proizvod ima potencijal onda se može pristupiti daljem razvoju.

Kako do finansija?

– Uvek imate više od jedne opcije prva je da bootstrapujete svoj biznis, odnosno da investirate koliko imate i da rastete korak po korak. Tu je i poslovni model „venture capital“. To je kapital koji je obezbeđen za kompanije koje su u ranom razvoju, imaju veliki potencijal ili za rast postojećih kompanija. Venture capital fondovi  zarađuju tako što investiraju u vašu ideju, a vi im dajete udeo u vlasništvu vaše kompanije. Postoji više tipova investicionih fondova, a možemo ih podeliti na „angel investitore“ (osobe koje žele investirati svoj novac), akceleratorske fondove (investiraju od 25.000-200.000e), seed fondove (250.000-2.000.000e) i naravno tu su VC fondovi koji preuzimaju veće investicije na sebe kada projekat dokaže da ima ima ozbiljan potencijal.

fliiby-tramp963

Koji su fondovi dostupni u regionu?

– U ovom momentu najaktivniji su Eleven i Launchub, bugarski akcelerator/seed fondovi koji investiraju do 200.000e u projekte iz regiona.

Zašto startup?

– Moj odgovor je “A zašto da ne?” Kad doneseš odluku da pokreneš nešto svoje, usledi promena tvog mentalnog sklopa. Počinje da se budi preduzetnički duh u tebi i želja za stvarnjem je sve veća. Da bi nastavio da radiš na projektu primoran si da da učiš, a nije ti teško, jer želiš da stekneš nova znanja, spreman si da ponovo uzmeš knjigu u ruke ili da gledaš tutorijale na internetu, jer tvoj um vapi za znanjem. Ceo ovaj proces uči te radu i disciplini.

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
14 Shares
Share via
Copy link