Dogadjaji

Hrvatsko – srpska produkcija i ruski film u KCNS

U Kulturnom centru Novog Sada od 10. do 14. spetembra svaki dan u 19 časova prikazivaće se film Moj zanat, a u 21 čas film Pioniri heroji. Cena karte iznosi 300 dinara, a blagajna radi od 18.30.

Moj zanat

Hrvatska / Srbija, 2014, 73 min.
Režija: Mladen Matišević
Na spomen imena Arsena Dedića, odmah pomislimp na veliki broj izvanrednih pesama koje su nam urezane u pamćenje, na more knjiga poezije, na boema, šarmera koji je u našim životima odavno postao konstanta. I kako to obično biva kod velikih umetnika čija dela postaju dep kolektivne svesti, on za života zapravo postoji u dva paralela svemira. Prvi je svemir velikih, a u njemu je Arsen ustvari Krleža ili možda Ujević popularne muzike, ravan Dylanu i Choenu, ali šarmantniji i topliji pd obojice. Drugi svet je Arsen sam, običan čovek iz susedne ulice, koji pokušava dostojanstveno kormilariti vlastitim životom, životom koji je odavno nadrastao njega samog. Mladen Matišević je s jedne strane besprekorno hronološki sažeo najznačajnije životne momente velikog umetnika, a s druge, smisleno razotkrivao njegove intimnije i nepoznatije slojeve, čiju je atmosfersku nestabilnost Arsen po pravilu najradije ugrađivao u svoje pesme. Ovo je elegična, ponekad iznenađujuće intimna, dobro snimljena i generalno natprosečna dokumentarna celina zbog koje se mora ući u tajanstveni svet bioskopske dvorane.

Pioniri heroji

Rusija, 2015, 116 min.
Režija: Natalija Kudriašova
Scenario: Natalija Kudriašova
Veliki Novgorod, 1987. Olga se usprotivila svojoj autoritarnoj nastavnici, Andrej razvija „pilulu protiv smrti“ u tegli džema, dok Kaća posmatra oca kako ilegalno proizvodi alkohol. Ovo troje drugara su članovi pionirske organizacije „Vladimir Iljič Lenjin“ i gaje dečije vizije budućnosti. 25 godina kasnije, svo troje imaju izgrađene karijere u Moskvi, ali se ne osećaju lagodno u današnjoj Rusiji. Dirljiv i duhovit film, vizuelno zadivljujuća fantazija o gubitku orijentacije i novim veštačkim svetovima post-socijalistiškog života.

 

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share