Lifestyle

Filip Baloš – kolekcionar, muzičar i slikar, a ima samo 15 godina

Petnaestogodišnji kolekcionar iz Novog Sada Filip Baloš skuplja igračke, bavi se crtanjem i pevanjem. Za sada ima 150 starih igračaka koje će vas podsetiti na detinjstvo. Završio je Osnovnu školu „Đura Daničić“ i planira da upiše školu za dizajn „Bogdan Šuput“.

Oduševiće vas ono što radi iako ima samo 15 godina.

igracke-filip
Filip Balos

– Moja ljubav prema starim stvarima potiče još od ranog doba mog detinjstva. Kada sam išao na Najlon sa tatom, obično bi kupovao stare metalne kutije, male police, sve što mi zapadne za oko. Pre tačno godinu i po dana posetio sam jednu starinarnicu u kojoj sam ugledao gumenu igracku bambija iz 1963. godine. Jako mi se svidela, ali bila mi je dosta skupa. Krenuo sam u potragu za istim, a jeftinijim bambijem po Internetu i Najlonu. Ubrzo sam uočio i Paju Patka, Mikija, Šilju i ostalu družinu, i od tada je počela moja opsesija za starim gumenim igračkama. Igračke koje skupljam su nastale u tvornici Biserka, koja je u Zagrebu proizvodila Diznijeve junake, 60-ih 70-ih i 80-ih godina…  Za ovih godinu i po dana, uspeo sam da skupim oko 150 komada. Zanimljivo je što svaka igračka ima neku svoju priču iza sebe od samog izlaska iz fabrike, do buvljaka. Upravo je to ono što me najviše inspiriše, jer jedna igračka je jedno detinjstvo.

Kako Novosađani mogu da ti pomogu u pravljenju kolekcije?

– Velika želja bi mi bila da napravim izložbu i probudim odraslima nostalgiju prema detinjstvu. Želim da pozovem sve Novosađane da mi pomognu u prikupljanju satrih gumenih igračaka. Da ih ne bacaju vec da ih udome kod mene, gde će dobiti svoje mesto zajedno sa ostalom družinom.

Osim što skupljaš igračke, zanimljivo je da lepo pevaš i slikaš.

– Pevanjem se bavim već 12 godina. Moj tata je kompozitor i ima svoj studio. Obično tamo snimamo neke obrade poznatih stranih hitova, a i ovo leto planiramo da snimimo nešto originalno. Kao mlađi sam nastupao na različitim festivalima, a sada obično nastupam na nekim događajima i dešavanjima u gradu…

https://www.youtube.com/watch?v=WTTqsGnQrqo

A slikanjem? Zbog čega te toliko inspiriše Lady Gaga?

– Slikanjem se bavim od malena. Opsesije tog doba bile su scena kako se Trnova Ružica ubada na vreteno, a zatim kako Titanik udara u santu leda. Još čuvam na stotine tih crteža… Veliki sam fan Lady Gage još od 2009. godine. Ona me inspiriše svaki dan, zbog nje sam ovako uporan u svemu što radim. Najviše mi se kod nje sviđa to što ne mari za mišljenje drugih, svoja je, originalna. Od 2013. godine počeo sam da prodajem slike na Internetu i u galeriji Onyx. Instagram zajednica je primetila moj talenat, pa smo se udruzili zajedno da čestitamo rođendan Lady Gagi u okviru jednog intervjua.

lady-gaga-filip
Filip Balos

Filip planira da se posveti umetnosti i da napravi internacionalnu karijeru kao pevač, slikar i kolekcionar, a već je na dobrom putu da to i ostvari.

Pogledajte još njegovih radova.

Više o najlepšim pesmama o Novom Sadu

 

 

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link