sabra kusadasi
ulicni-sviraci-drugi-dan-naslovna
Dogadjaji

Festival uličnih svirača posetilo preko 50.000 ljudi

Festival uličnih svirača protekao je u sjajnoj festivalskoj atmosferi na preko deset različitih lokacija u centru Novog Sada od 3. do 5. septembra, sa preko 50.000 posetilaca iz cele zemlje, regiona i Evrope. Tokom 3 dana izvedeno je oko 80 različitih muzičkih i umetničkih programa na ulicama i trgovima.

Ovogodišnja manifestacija okupila je preko 150 najboljih umetnika iz države, regiona, Evrope i Sveta, koji su Novi Sad još jednom učinili epicentrom ulične umetnosti, a ulaz na Festival uličnih svirača je, u skladu sa prirodom njegovog programa, kao i prethodnih godina bio besplatan.

Posebnu pažnju privukao je do sada neviđen street musical clash koncert riječkog sastava Let3 i novosadske grupe Atheist Rap, kao i velika festivalska povorka koju je predvodio italijanski duvačko-bubnjarski sastav Badabimbumband i veliki otvoreni festivalski kamion na kom su bili proslavljeni bubnjar Dragoljub Đuričić i dvadeset bubnjara. Najvažniji učesnik i ovogodišnje povorke bila je publika, koja je zajedno sa muzičarima kreirala ritam uz pomoć šejkera, udaraljki i različitih instrumenata.

ulicni-sviraci-kraj

Program prve večeri Festivala pratilo je preko 20.000 ljudi. Neki od najposećenijih programa bili su nastupi francuskog vrhunskog klovna i pantomimičara Jeana Ménigaulta, kao i šou-koncert pun gegova i visinske akrobatike italijanskog para Nando e Maila. Publika je imala priliku da uživa i u nastupu beogradskog harmonikaša Miška Plavog, kantautora Kralja Čačka, engleskog gitariste pod umetničkim imenom The Flamenco Thief, kao i u koncertu petočlane postavke akustičara InSession iz Slovenije koji su u Novi Sad došli u pratnji brojnih fanova.

ulicni-2015

Festivalske dane obeležili su i bogati program za decu, kao i Festivalska Karaoke bitka predstavnika novosadskih kvartova koja je pobednicima donela na poklon zanimljivu i neobičnu klupu umetnika Stefana Stanojevića, sa ciljem da se ulepša jedan deo grada.

U novosadskoj Katoličkoj porti, programom pod nazivom Plesno veče, završen je ovogodišnji, 15. Festival uličnih svirača. Američka desetorka Phat Cat Swinger “naterala” je publiku da pleše na kiši uz zavodljive zvuke svinga više od četiri sata. Pre kalifornijskih majstora svinga, na istom mestu, publika je igrala i tokom svirki domaćih sastava Belgrade Dixieland Orchestra i VIS Limunada.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share