Vesti Novi Sad

Luftika na Festivalu kuglofa

Na Festivalu kuglofa koji se u Sremskim Karlovcima održava od 26. do 28. juna, danas su proglašeni pobednici u takmičenju za najbolji kuglof. Nagrada za prvo mesto pripala je Mirjani Vučković iz Petrovaradina, a pored takmičenja u pravljenju najpoznatijeg karlovačkog kolača, organizovano je i takmičenje parova u bečkom vlaceru. Najbolji par bili su Nikolina Vuković i Vladimir Moračević.

Ova manifestacija održava se 14. put, i tradicionalno okuplja vinare, poslastičarnice, stare zanate, radnje domaće radinosti, proizvođače začinskog bilja i meda. Izložba kuglofa otvorena je danas u 12 časova, a posetioci su mogli da glasaju za najbolji. U 18.30 održana je revija narodnih nošnji naroda Vojvodine i revija odeće proizvedene u tehnici starih zanata, a zatim je usledilo takmičenje parova u bečkom valceru.

SONY DSC

Karlovčani čest o s ponosom ističu da se upravo u tom malom fruškogorskom mestu proizvodi najbolji kuglof na svetu. Tako, u neku ruku, ovaj festival predstavlja svetsko prvenstvo u pravljenju neodoljive poslastice i privlači goste iz nekoliko evropskih zemalja. Mirjana Švarc iz Nemačke tradicionalno već 14 godina dolazi na Festival u Karlovce, i kaže da za dobar kuglof treba imati strpljenja.

– Moj suprug je Nemac, pa sam ja tako kad sam se udala rešila da naučim da pravim kuglof. U početku mi se raspadao, jer nisam čekala da testo naraste. Sada znam i žmurećki da ga pravim. Ima raznih vrsta, sa kvascem, sa jajima, bez jaja, sa medom, orasima, vinom, lešnicima, višnjama, sa koricom limuna, sa čokoladom, razne varijacije pravimo i ekperimentišemo – kaže ona.

Karlovci_kuglof (3)

Posetioci će u nedelju u 17 časova moći da vide demonstraciju pravljenja kuglofa. Za vreme manifestacije, svaki dan su organizovane i turističke ture, gde u pratnji vodiča možete obići ovo mesto.

Na Festivalu kuglofa ima i posetilaca iz inostranstva, najviše Nemaca i Francuza, a od ove godine sve više dolaze gosti iz Turske. Manifestaciju organizuju Kulturni centar podunavskih Švaba, Fondacija Zavičajna kuća i TOO Sremski Karlovci.

 

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

172 Shares
172 Shares
Share via
Copy link