Magazin

Feng šui: Unesite harmoniju u spavaću sobu i bračni krevet

Ako vam stvari u spavaćoj sobi i konkretno bračnom krevetu ne štimaju, ili se ne odvijaju onako kako ste vi zamislili, a čini vam se da dajete sve od sebe, možda biste mogli da unesete neke izmene koje preporučuje kineska praksa uređenja enterijera – feng šui stara više od 3000 godina. Nije potrebno mnogo truda, za početak je dovoljno samo da rotirate delove nameštaja i napravite odgovarajući raspored, jer to direktno utiče na nivo vaše pozitivne energije, kvalitet sna i vrlo važno kvalitet seksualnih odnosa sa partnerom.

spavanje

Gde postaviti krevet

Krevet je jedini deo nameštaja u spavaćoj sobi koji je direktno povezan sa vama, pa bi bilo dobro da ga ne pozicionirate ka vratima, tačnije da vam noge kada ležite na krevetu ne budu okrenute pravo prema vratima. Po feng šuiju takav položaj „mrtvaca“ simboliše smrt ili sanduk pa će vaša či energija direktno izlaziti iz sobe dok spavate. Najbolje bi bilo da da ga postavite tako da iz njega imate pun pogled na prozore, kao i na svakog ko ulazi kroz vrata u sobu!

Najbolji položaj kreveta je dijagonalno prema vratima sa uzglavljem naslonjenim uza zid, i to zid na kome nisu ni vrata ni prozori.

Trebalo bi da bude pristupačan sa obe strane. Nemojte izbegavati postavljanje noćnih ormarića i lampi i to sa obe strane, jer balans i simetrija igraju bitnu ulogu u uspostavljanju harmonije u vašoj sobi.

krevet

Kada se probudite bilo bi dobro da prvo što ugledate bude neki prijatan prizor, zavisno od vas to može biti pogled kroz prozor, slika na zidu, fotografija.

Ne praktikujte odlaganje stvari ispod kreveta, jer time kočite protok energije tokom sna, uz to čuvanje stvari ispod kreveta može povećati anksioznost i stres.

Što se tiče dušeka, on ima svoj rok trajanja i najbolje bi bilo da ga zamenite nakon sedam do devet godina od kupovine. Izbegavajte već korišćene dušeke zbog strane i ustajale energije.

Šta okačiti na zidove

Po feng šuiju, ne bi trebalo da na zidove kačite slike ili fotografije svoje porodice, jer to simbolizuje gubitak svojih voljenih. Izbegavajte postavljanje slika direktno iznad uzglavlja, posebno ako su uramljene u masivni okvir. Najpovoljniji prizor predstavljaju zlatne planine, koje donose bogatstvo i blagostanje po feng šuiju.

slike-na-zidu

Takođe, izbegavajte fotografije ili slike na kojima je voda, jer vizuelna pa i fizička prisutnost vode (akvarijumi sa ribicama) označavaju finansijski gubitak i nesreću. Što se tiče boje zidova, pastelne deluju umirujuće i sa njima nema greške!

Rasveta

Spavaća soba bi trebalo da bude osvetljena mekim svetlom lampe ili sveća što će vas relaksirati i doneti spokoj. Lustere i glomaznu viseću plafonsku rasvetu treba izbegavati.

postelja

Evo još nekoliko važnih saveta na koje biste po feng šuiju trebalo da obratite pažnju kada je reč o uređenju spavaće sobe, a koji utiču na kvalitet vašeg odnosa sa partnerom:

Izbacite televizor iz sobe, jer on vodi razdvajanju para.

Nemojte kačiti ogledalo neposredno naspram ili nad krevetom.

Iako su male šanse, ipak ne bi bilo dobro da na plafonu iznad kreveta imate gredu koja deli postelju na dva dela.

Nijedan komad nameštaja u sobi ne bi trebalo da bude postavljen tako da su njegove oštre ivice usmerene ka onima koji spavaju u krevetu.

Ne kupujte odvojene dušeke koje ćete uglaviti u bračni krevet, uvek je najbolji izbor jedan veliki dušek.

spavaca-soba

Posteljina s biljnim i cvetnim dezenom nije povoljna, jer sugeriše sklonost ka izvanbračnim ljubavnim aferama i seksualnim skandalima.

Piramida od stakla ili kamena odličan je način da se poboljša seksualna strana veze. Iako su njene stranice ravne i oštre, ona ima sposobnost da privuče i usmeri energiju koja inače lako pobegne.

Okačite zvončiće na prozor i nemojte držati stare stvari ispod kreveta.

Soba bi trebalo da bude uredna i čista, oslobođena od električnih aparata, ventilatora, napadnih fotografija i posteljine oštrih boja. Sve ovo su jang elementi koje treba zameniti jin elementima, kao što su mekana posteljina ili nameštaj izrađen od prirodnih materijala.

Držite prozore otvorene što duže ili koristite pročistivač vazduha da biste sprečili stagnaciju.

Kvalitet prirodnog svetla, obilje svežeg vazduha i sloboda od električnih aparata, tri su ključna elementa u ostvarivanju feng šui ravnoteže.

spavanje

Imajte na umu da je spavaća soba najvažnija prostorija u vašem domu, ona gde negujete unutrašnji mir, gde se osećate najbezbednije kada treba da donesete bitne odluke, prostorija u kojoj se opuštate, punite dobrom energijom i sklanjate od stvarnosti kada vam je to potrebno.

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link