Magazin

Uskrs iz izolacije: Farbanje jaja namirnicama koje imate u kući

Farbanje jaja kurkumom

Zašto ne bismo dali omaž sloganu #ostanikodkuce i ove godine ofarbali jaja isključivo prirodnim bojama – uz pomoć namirnica koje već imamo kod kuće?

Ova ideja može biti vrlo zabavna, a farbanje jaja namirnicama je i zdravije od popularnih industrijskih boja.

Evo nekoliko ideja za farbanje jaja prirodnom bojom, uz pomoć namirnica koje već imate kod kuće.

Farbanje jaja crvenim vinom

Bojenje jaja crvenim vinom je najjednostavniji proces, a rezultat je zaista savršen. Naime, sve što treba da uraditi je da skuvate jaja u crvenom vinu. Kada su skuhana do kraja, lonac treba pomeriti sa vatre i ostavi da sve zajedno odstoji preko noći.

Sutradan, jaja izvaditi iz vina, oprati i poslužiti. Zbog tamne boje ovog alkoholnog pića, jaja će postati tamno ljubičasta, a zbog oslobađanja šećera i kristala iz vina, po sebi će imati predivne šljokice, koje se najbolje vide na dnevnoj svjetlosti.

Jednostavno, a efektno, zar ne?

Farbanje jaja crvenim vinom

Farbanje lukovinom

Ukrašavanje jaja lukovinom za Uskrs je jedno od najstarijih ali i najzdravijih načina ukrašavanja. Uzeti spoljne listove crvenog luka i zajedno ih sa jajima staviti u vodu za kuvanje. Zahvaljujući boji koju pušta luk, jaja će poprimiti predivnu crvenu nijansu.

Međutim, ako volite detalje, onda treba ubrati koji list deteline ili bilo koje ukrasne trave, te ih pažljivo obložiti na jaja, a potom obmotati prozirnom najlon čarapom. Na taj način ćeš dobiti predivne šare bež boje.

Ovaj tradicionalni način bojenja jaja za Usrks će sigurno vratiti uspomene na srećno detinjstvo. Deca će sigurno uživati u ovom kreativnom procesu.

Farbanje voćnim sokovima

Da, jaja je moguće ofarbati i prirodnim voćnim sokovima. Evo izbora boja i načina farbanja:

  • Roze boja – kuvanje jaja u soku od cvekle i borovnice
  • Jarko crvena boja – sok od višanja zajedno sa višnjama iz konzerve.
  • Tirkizna boja – kuvanje jaja sa ljubičastim kupusom (dobija se neverovatna prirodna tirkizna boja)

Farbanje jaja kurkumom

Ako su vam dosadile crvene nijanse, te biste voleli nešto veselije boje u svojoj uskršnjoj korpici, onda je ova metoda idealna. Sve što treba da uradite je da stavite jaja da se kuvaju, a potom da vodu dodate sedam kašika kurkume ili šafrana, kao i dve kašike belog sirćeta.

Nakon kuvanja, ostaviti jaja da odstoje u toj vodi nekoliko časova, ili preko noći. Jaja će poprimiti jarko žutu boju, iako niste koristili nikakve veštačke boje.

Farbanje jaja kafom

Bojenje jaja u smeđu boju nikada nije bilo jednostavnije. Sve što treba je dve kašike domaće mlevene kafe, jedna džezva skuvane kafe kao i malo belog sirćeta. Položiti jaja u ovu smesu i kuvati dok ne poprime predivnu smeđu nijansu.

Jaja sa inicijalima

Ovaj način farbanja jaja može biti interesantan za obeležavanje mesta sedenja za vašim uskršnjim stolom. Zalepite slovo na jaje a zatim ga ofarbajte bojom koju želite. Ukućani će se sigurno obradovati kada vide svoj inicijal na jajetu.

Bojenje jaja svilom

Ko bi rekao da se šare sa svile mogu preneti lako na ljusku jajeta? Pocepane svilene marame i demode kravate savršeno će poslužiti u ovu svrhu, a za farbanje jednog jajeta biće vam dovoljan komad tkanine širine 15 cm.

Farbanje jaja svilom

Okrenite lice tkanine ka jajetu, obmotajte oko jajeta što čvršće možete i zavežite gumicom. Jaje obmotajte još jednim komadom svetle tkanine, poput stare jastučnice ili kuhinjske krpe.

U posudu poredajte jedan red jaja, sipajte dovoljno vode da ih pokrije i dodajte 4 kašike sirćeta. Kuvajte 20 minuta i uživajte u kreativnoj magiji koju ste stvorili.

Ukoliko se odlučite za ovaj način bojenja jaja, budite sigurni da ste uradili i ekološki dobru stvar, jer ste reciklirali stare kravate, ili bluze koje više ne nosite.

Dodatni savet

Bilo bi dobro da pre bilo kakvog farbanja, jaja prvo izbelite. To ćete učiniti tako što ćete prvo jaja kuvati u razmeri vode i sirćetta 3:1, a zatim sunđerom oprati jaja ispod mlaza vode. Dobićete potpuno bela jaja, koja će lakše i lepše primiti boje.

Što jaja budete duže držali u nekoj boji, boja će biti intenzivnija.

Nakon farbanja i krašavanja jaja, vreme je da im dodate završnu notu lepote – sjaj. To ćete dobiti tako što ćete na vatu nakapati par kapi ulja i premazati jaja.

Zanimljivo, zar ne?

Nadamo se da smo vas sve inspirisali, razbuktali maštu i dali neodoljivo lijepe ideje za kreativno i moderno farbanje jaja prirodnim bojama uz pomoć namirnica koje već imate kod kuće.

Izvor: zdravija.com

10 simbola Uskrsa: Svi znamo šta predstavlja jedan, a šta je sa ostalih 9?

 

 

 

Bojana Savić

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


12 Shares
Share via
Copy link