Lifestyle

Evolucija kupaćih kostima pokazuje jednu važnu stvar

Modni trendovi se menjanju i prilagođavaju trenutnim društvenim, kulturnim i ekonomskim okolnostima, što se takođe odnosi na modu u vezi sa kupaćim kostimima. Evolucija kupaćih kostima, osim razvijanja mode, pokazuje i ulogu žene u društvu, odnosno shvatanja o ulozi žene i njenog položaja tokom određenog perioda.

Da li je žena trebalo da samo izgleda lepo i ćuti, ili se u tom periodu borila za svoja prava? Da li je samo želela da uživa u životu, ili je njena odeća odražavala čvrst stav? Iako se kupaći kostim čini kao nevažan detalj u koferu, ipak i on pokazuje nešto više o društvenoj klimi, a pred vama sledi kratka evolucija kupaćih kostima.

Devetnaesti vek

Na početku 19. veka nije bilo kupaćih kostima – to su pre bile kupaće haljine koje su bile u skladu sa viktorijanskim idealima o ženi, i pokrivale gotovo sve. Haljina je zakopčana do grla, a ramena su takođe pokrivena. Mnoge su imale i specijalne okovratnike, a neke žene su na plažu nosile i čarape! Tokom ovog perioda, čistota žene bila je ideal kojem se težilo, a neudate žene nisu smele da razgovaraju sa muškarcima, ako u prostoriji nije prisutna bar jedna udata gospođa. Stoga su ovakvi kupaći „kostimi“ omogućavali ženama da provedu dan na plaži bez mogućnosti da neko vidi barem delić njihove kože.

19_vek_kupaci
commons.wikimedia.org

Dvadeseti vek

Sa početkom 20. veka primetna je razlika u shvatanju kulturnih vrednosti, te su duge haljine za kupanje bile zamenje kraćim kostimima, koji su i dalje pokrivali veliki deo tela. Kostimi su i dalje bili pravljeni od težih materijala kako se ne bi ženska silueta ocrtavala, ali primetan je pomak.

20_vek_kupaci
commons.wikimedia.org

1910.

Žene su i dalje nosile pomenute kostime, ali se polako shvatale da njihova uloga u društvu nešt više od domaćice i majke. U tom periodu, raste i broj sportskinja i zaposlenih žena, međutim što se plivanja tiče, i dalje im kostim nije omogućavao užitak plivanja kao kod muškaraca.

1910_kupaci_kostimi
commons.wikimedia.org

Primera radi, Anet Kelerman, prva žena koja je preplivala Engleski kanal, uhapšena je bog kupaćeg kostima koji nije imao dugmiće i bio je manji kako bi joj omogućio nesmetano plivanje. Prema magazinu Smitsonian, njena uloga je značajna, jer je njen kupaći koji odgovara ženskom telu iimao veliki uticaj na razvoj mode i jednodelnih kupaćih kostima.

1910_anet_kelerman
commons.wikimedia.org

1920.

U ovoj deceniji žene su više težile zabavi i lagodnijem životu, shvatanju seksualnosti i bežanju od skromnih ideala viktorijanske ere. Upravo to odražavali su i kupaći kostimi. Kostimi su skraćeni, rukava više nije bilo, a bili su uski oko grudi i stomaka, a to je omogućavalo da se vidi ženska silueta, što je za tu eru bilo ravno skandalu.

1920_kupaci_kostim
commons.wikimedia.org

1930.

Ova decenija je značajna jer se ovde prvi put u potpunosti vide noge, a ramena su potpuno gola. Otprilike trećina žena u tom periodu je radila, radile su na svom obrazovanju, i tražile nova radna mesta.

1930_kupaci_kostim
commons.wikimedia.org

1940.

Kupaći kostimi su u ovom periodu polako se približavaju bikini eri. Zbog ratnih okolnosti i činjenice da je većina muškaraca bila na frontu, žene su morale da preuzmu ulogu glave kuće, počele su da rade i tzv. muške poslove, i da budu glavne za izdržavanje porodice. Po kupaćim kostimima moglo se primetiti da su se žene osećale dobro u svojoj koži i jače izražavale svoje stavove.

1940_kupaci_kostim
commons.wikimedia.org

Nastavak na sledećoj strani>

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

30 Shares
Share via
Copy link