Magazin Putovanja

Rodno mesto najpoznatijeg narko bosa dobija muzej posvećen drogi i dilerima (VIDEO)

muzej droge
Foto: Pedro Pardo / AFP

Gradonačelnik rodnog grada Hoakina El Čapoa Guzmana, u meksičkoj državi Sinaloa, namerava da otvori muzej koji će prikazivati istoriju trgovine drogom i njene najveće junake, piše Vice.

Svi glavni narko-bosovi iz kartela Sinaloa, uključujući Ismaela „El Majo“ Zambadu, suosnivača Sinaloa kartela koji je i dalje na slobodi, i Rafaela Caro Kuintera, koji je nedavno uhapšen i navodno stoji iza ubistva DEA agenta, biće prikazani u Badiraguatu, Sinaloa, obećao je gradonačelnik Hose Paz Lopez.

– Ne možemo poreći istoriju ovog grada. Ne treba da se plašimo muzeja trgovine drogom. I naprotiv, ovo će doneti ekonomsku korist gradu, rekao je Paz u intervjuu za meksičku novinsku kuću Milenio.

Mnogi lokalci vide El Čapa, El Maja i Karo Kintero kao heroje koji su do bogatstva došli preko carstva kokaina, trave, meta, heroina i fentanila koje su izgradili.

Planine u toj državi su prepune tajnih platnaža trave maka, kao i laboratorija koje proizvode met i fentanil. Suvenirnice prodaju odevne predmete kao što su kape i majice sa slikama El Čapa i broja 701, koji je bio njegovo mesto na Forbsovoj listi najbogatijih kada je prvi put predstavljen 2009.

U muzeju, koji će biti izgrađen na vrhu glavnog brda Badiraguato, biće izloženi predmeti poput oružja, odeće i vozila glavnih vođa kartela Sinaloa, a biće tu i voštane figure – neke od njih u stvarnoj veličini, kaže Paz.

– Muzej će imati prostor posvećen proizvodnji droge, odakle ćemo ljudima govoriti da drogiranje nije dobro, da je štetno drogirati se, rekao je on.

Paz je rekao da je Badiraguato prevazišao stigmu da je „narko-grad“ i da je „danas jedan od najbezbednijih gradova u Meksiku za posetu“.

Jedna od glavnih turističkih destinacija Sinaloe je kapela Hesus Malverde u glavnom gradu Kulijakanu, koja svake godine privlači hiljade posetilaca, iz Meksika i inostranstva.

Malverde, mitska figura u narko kulturi, razbojnik je u stilu Robina Huda, za koga se veruje da je pljačkao od bogatih da bi dao siromašnima tokom ranog 20. veka. Posetioci dolaze u kapelu da odaju poštu i traže od Malverdea usluge, u zamenu za obećanje novca i pokajanja. Kapela takođe prodaje razne narko suvenire, uključujući priveske, kape, šolje i majice sa imenima i slikama Malverdea i drugih legendi Sinaloa kartela. U poslednjih nekoliko godina, u kapeli su se pojavile i mini statue El Čapa.

Meksiko Siti već ima malo poznati muzej droge koji nadgleda meksička vojska i koji nije otvoren za javnost. U njemu se nalazi kolekcija predmeta zaplenjenih tokom godina od nekih od najvećih trgovaca drogom u zemlji, uključujući Kolt 45 optočen dijamantima sa utisnutim El Čapovim inicijalima, zaplenjenim tokom njegovog hapšenja 2016.

Nejasno je da li će muzej u Badiraguatu biti u potpunosti finansiran državnim novcem ili će neki od državnih privatnih „investitora“ uložiti novac u projekat.

Izvor: Vice

Predlog da Novi Sad dobije krajiški muzej, na mestu kultnog limanskog kluba ‘NS Time’

OGLAS

2 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap