Novi Sad

Otvoren Eđšeg: Novi Sad ima još jednu kulturnu stanicu

Karavan – kulturna stanica u pokretu, već nedeljama oživljava kulturni život brojnih delova Novog Sada i okoline, a 8. septembra otvorena je još jedna kulturna stanica, čuvena dvorana Eđšeg.

Novosađani svih generacija aktivno su učestovali u stvaranju zajedničkih programa i aktivnosti – od radionice aranžiranja cveća, preko otvorenih časova raznih plesova do uživanja u zvucima pop i jazz muzike.

Dvorana Eđšeg je uz različite sadržaje i svečano otvorila svoja vrata, predvorje i kapije divnih dvorišta.

Nekada mesto okupljanja mladih sportista, mesto za ples, ali i za druženje i uživanje, sada vraća duh tog vremena uz ideju o oživaljavanju tog perioda i stvaranju novih uspomena uz Kaleidoskop.

Predstavnica Fondacije „Novi Sad 2021“, Milica Rašković kaže da je cilj upravo da se Eđšegu vrati stari sjaj te da se održava kontinuitet kada su u pitanju dešavanja u njemu.

edjseg-kaleidoskop-kulture-1
Vladimir Veličković

Dvorac za sve

“Dvorac za sve” je koncept ovog prostora koji želi da ponudi sadržaje svim uzrastima.

Eđšeg bi ponudio program koji bi korisnim sadržajem za decu, roditelje, mlade i stare privukao porodice, ali i kreativne stvaraoce koji bi imali priliku da se tamo izraze i rade.

Atmosfera prijatnog i ugodnog ambijenta zadržaće posetioce, a programi za odrasle učiniće da se oni vrate.

Praksa je pokazala da prostori u kojima su građani aktivno uključeni u uređenje, kako prostora tako i programa, daju najbolje rezultate.

Tu se pre svega misli na veću i kontinuiranu posetu, veće psihološko zadovoljstvo usled osećaja zajedničkog pripadanja i osećaj kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

„Zato Novosađani i sada mogu da dođu u Eđšeg i predlože programe, daju ideje i aktivno se zajedno sa nama uključe u kreiranje Eđšega za sve nas”, izjavila je Rašković.

Mnogobrojni umetnici iz Španije, Ukrajine, Italije, Belgije, Kanade i Francuske, koji su se u prethodnim nedeljama predstavili Novosađanima, pozitivno su ocenili Kaleidoskop kulture.

Svetski priznata pijanistkinja iz Japana, Momo Kodama, posle svog brilijantnog nastupa u Sinagogi oduševila je Novosadsku publiku, ali je i Novi Sad na nju ostavio snažan utisak.

„Imam utisak da ovaj grad vrvi od umetnosti. Čitav koncept Kaleidoskopa kulture je veoma važan za vaš grad, jer u isto vreme se vodi računa i o umetnicima i o publici. Sjajno je to što publika nije pasivna, već aktivno učestvuje u programu.“, kaže Kodama.

Aktivno je publika uzela učešće u Kaleidoskopu i na drugim mnogobrojnim događajima koji su obeležili Novi Sad prethodnih dana.

Kako putem akcije „Moba“ u uređivanju sopstvenih prostora kroz projekat „Nova mesta – mikrogranting“ Fondacije „Novi Sad 2021“, tako i kroz bogate programske sadržaje.

Od ambijentalne instalacije Gorana Despotovskog, PerformaNS Zorana Pavelića u sklopu festivala savremene umetnosti „Dunavski dijalozi“, do predstavljanja prestižnih evropskih umetnika savremenog plesa i klasične muzike tokom trajanja Tanz Platz-a i Piano City-ja.

U narednom periodu Novosađane očekuju mnogobrojni programi u Eđšegu kao što su strip i ilustracija, opera za decu, javni časovi različitih plesova.

Tu još i brojne radionice i izložbe, predstave kao i projekcije filmova u okviru Kvart film festa, zatim ih od 14. do 22. septembra očekuje festival savremenog cirkusa, “Cirkobalkana”, dok će u subotu, 15. septembra Kaleidoskop oživeti čuveni novosadski Korzo, uz nesvakidašnji koncert klasične muzike.

U Novom Sadu otvoren Kaleidoskop kulture

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

34 Shares
Share via
Copy link