Uncategorized

Za sada bez naplate ulaza u Dunavski i Kamenički park

Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara koji je donet prošle godine i cenovnik koji je usvojio Nadzorni odbor Gradskog zelenila u aprilu ove godine predviđa da bi ulaz u Dunavski park trebalo da se naplaćuje 100 dinara, a fotografisanje čak 2.000 dinara, javlja 021.

Međutim, JKP “Gradsko zelenilo” je odlučilo da ne naplaćuje ove naknade, jer su u ovom preduzeću procenili da je to neizvodljivo zbog velikog broja ulaza i zbog toga što mnogi građani samo prolaze kroz Dunavski park, a s druge strane sada skoro svako ima moblini telefon koji pravi fotografije i video zapise. Kako navode u ovom preduzeću, nemaju nikakvu preporuku od viših republičkih instanci kako da primene ove zakonske odredbe.

Portparol Gradskog zelenila Ivan Nožinić navodi da iako postoji ova odluka, ona ne može da se primenjuje u celini. On objašnjava da će Zelenilo kao i ranije, po prethodnom cenovniku, nastaviti da naplaćuje snimanja u komercijalne svrhe, promocije, zauzeće prostora, korišćenje saletle i drugo, ali se građanima neće naplaćivati ulazak u park.

“Poseta parku i naplata od 100 dinara po posetiocu jednostavno je nemoguća iz više razloga. Prvo, ne zna se ko je došao u park da uživa u njemu i upozna se sa njegovim vredostima, a ko ga koristi samo kao prečicu prilikom kretanja. Drugo, ko bi naplaćivao ulaz u park i gde, kada nije ograđen? Kada je u pitanju nekomercijalno fotografisanje i snimanje kamerom običnih posetilaca, to niti je moguće, niti bi bilo korektno naplaćivati. Velika većina građana poseduje mobilne telefone sa fotoaparatom i kamerom. Koliko radnika bi bilo potrebno angažovati da radi posao kontrole i naplate i da li bi to uopšte bilo isplativo i korektno prema građanima? Mislim da je to jednostavno neizvodljivo”, navodi Nožinić.

Portparol Gradskog zelenila navodi da naplata ulaza i fotografisanja neće primenjivati ni u Futoškom ni u Kameničkom parku, koji su isto zaštićena prirodna dobra, i to iz istih razloga, osim što će se svakom Prvog maja u Kameničkom parku naplaćivati ulazak vozila.

Podsetimo da su nove naknade koje se odnose na zaštićena prirodna dobra donete prošle godine, a da su nacionalni parkovi i preduzeća koja brinu o tim područjima proteklih meseci doneli neophodne podzakonske akte i počeli sa naplatom. Tako je i Nacionalni park Fruška gora počeo sa naplatom ulaza do 100 dinara, a planiraju da uvedu i sezonske karte od 600 dinara.

Stvari koje će nam nedostajati u Novom Sadu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
217 Shares
217 Shares
Share via
Copy link