sisanje pasa
Ljubimci

Dugodlaki psi – pravilno četkanje i održavanje dlake

Svakom pravom ljubitelju pasa neće teško pasti da svakodnevno izdvaja malo vremena na uređenje dlake svog ljubimca. Za razliku od mačaka, pas ne može sam da održava svoju dlaku, pa će mu vaša pomoć, naročito ako je reč o psu duge dlake, biti neophodna.

Navikavanje

Dugodlaki psi, bez obzira koja je rasa u pitanju, zahtevaju svakodnevnu negu i redovno šišanje. Zato ih je na taj tretman najbolje navići od malena. Idealno vreme za početak redovnog održavanja dlake psa je u šestoj ili sedmoj nedelji starosti. U tom dobu, pas će se najlakše navići na učestale, a ponekad i vrlo neugodne postupke.

Praktično, štene je potrebno češljati od malih nogu, bez obzira što ono još uvek nema puno dlake. Dobro je staviti ga u krilo i reći mu: „idemo na četkanje“. Onda krenite u nežno i lagano četkanje leđa i šapica, tako da psu bude ugodno. Na ovaj način stvorićete najbolju osnovu za buduće strpljivo ponašanje odraslog psa, u slučajevima kada se dlaka previše zamrsi pa je neophodno grublje češljanje, čupanje ili šišanje. A to će se kod dugodlakih ljubimaca svakako dešavati često, naročito nakon igranja i šetnje, kada pas pokupi gomilu čičaka i sitnih trnovitih grančica.

sisanje psa 2
Pixabay.com

Neiskusni vlasnici često pokušavaju da problem zapetljane dlake reše makazama, ali to nije dobro rešenje jer se stvaraju „rupe“. Zato je neophodno mnogo strpljenja i polako raspetljavanje dlake i otklanjanje svih nastalih čvorića.

Pored toga, malo veće štence treba stavljati na neki viši položaj – na stočić, stolicu, sanduk, sto itd. Vaš ljubimac će brzo steći naviku i neće se plašiti niti vrpoljiti ako ga odvedete kod veterinara ili frizera za pse. Ova navika je korisna i ukoliko planirate da psa vodite na izložbe, jer će mirno stajati na stočiću i ponašaće se pravilno i opušteno kada ga sudija pregleda.

Kažnjavanje

Ipak, nekada će biti neophodno opomenuti psa, a to se postiže nekim vidom „lakog kažnjavanja“. Za kažnjavanje možete koristiti istu metodu koju upotrebljava i kuja. Ona nestašno štene uhvati zubima za vrat i dobro ga prodrma, a Vi to možete uraditi prstima. Drugi vid kažnjavanja predstavlja lagani udarac novinom po stražnjici. Nikada nemojte koristiti ruku za udaranje. Ona treba da mazi, hrani i nagrađuje psa.

Jak miris dlake

Ukoliko dlaka vašeg ljubimca dobije neželjen, intenzivan miris, razlog tome obično nije nečistoća. Najčešći uzroci su način ishrane ili upala analne žlezde. U obe situacije kupanjem nećete rešiti problem. Ako je u pitanju prvi slučaj probajte da korigujete ishranu, a u drugom neodložno posetite veterinara.

sisanje psa 1
Pixabay.com

Postupak četkanja

Za razliku od pasa sa kratkom dlakom, kojima je dovoljna jedan tretman nedeljno, dugodlake pse je neophodno četkati svakodnevno. Prvo češljajte leđa, zatim zadnje noge, stomak, prednje noge, vrat, a glavu i uši na kraju. Za održavanje dlake dugodlakih pasa potrebno je obezbediti i odgovarajuću opremu, kao što su češagija, četka, metalni češalj, krema za zamršenu dlaku itd. Ukoliko ima puno zamršenih čvorova, najbolje je koristiti prste za raspetljavanje, a tek ako ni posle upotrebe kreme ne uspete raspetljati dlaku, upotrebite makaze.

U svakom slučaju, redovna nega i češljanje dugodlakih pasa je nužna ako vlasnik želi da njegov pas bude lep. To je ujedno i najveća nagrada, jer je negovan izgled ljubimca veliko zadovoljstvo i pravo uživanje za svakog iskrenog ljubitelja pasa. Pored toga, četkanjem se otklanjaju dlake koje su višak, smanjuje se linjanje, pa će se na tepihu ili drugoj podnoj površini naći znatno manja količina opalih dlaka i kuća ili stan će biti čistiji.

Pročitajte još saveta o ljubimcima

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share