Magazin Srbija

Droga za silovanje kruži po klubovima u Srbiji, Novosađanki je sipali u kiselu vodu (FOTO)

droga-u-pice-3

Ovih dana jedna od aktuelnijih tema na društvenim mrežama su svedočenja devojaka koje tvrde da su im u pojedinim kafićima i klubovima u Novom Sadu i Beogradu sipali drogu u piće.

Sudeći po njihovim svedočenjima o tome kakve su nus-pojave primetile, u pitanju bi mogla da bude opasna sintetička droga GHB, u uličnom žargonu poznata kao „Dži-Ejč-Bi“, „Dži“ ili najprostije – droga za silovanje, piše portal Nova.rs.

Na Instagram profilu Ovarijum objavljeno je najpre svedočenje jedne Novosađanke koja je tvrdila da je sigurna da joj je u noćnom klubu neko sipao narkotik u kiselu vodu, kao i njenoj drugarici s kojom je te večeri bila u provodu.

droga-u-pice
Foto: Printscreen/Instagram

Devojka je navela da je dejstvo osetila kad se vratila kući, kao i da se njena drugarica bukvalno onesvestila u krevetu.

Njihova svedočenja pokrenula su lavinu drugih, a sa gotovo identičnim pričama i iskustvima javljale su se i druge devojke i iz drugih gradova.

Sudeći po diskusiji koja je pokrenuta, zloupotreba ovog opasnog narkotika, čije dejstvo u zavisnosti od količine, započinje vrtoglavicom i mučninom, a kulminira višesatnom opštom slabošću, otežanim kretanjem, govorom, nesvesticama i gubitkom pamćenja, postala je široko raspostranjena u gradskim sredinama.

Činjenica da ima gotovo anestezirajuće dejstvo dodatano je uzenmirujuća jer se može zloupotrebiti u najarazličitije svrhe.

droga-u-pice-2
Foto: Printscreen/Instagram

Upravo zato je GHB u žargonu znan kao „droga za silovanje“ , a poslednjih godina evidentiran je veći broj slučajeva napastvovanja upravo uz pomoć ove droge koja žrtvu može u potpunosti da onesposobi.

Ono što je dodatno zabrinjavajuće jeste i i to što policija dugo nije uspevala da stane na put dilovanju ovog narkotika, koji je moguće napraviti čak i u kućnim uslovima i to od sastojaka koji pojedinačno nisu na listi zabranjenih supstanci.

Iako je u najvećem broju slučajeva bezbojan, ovaj narkotik ima specifičan, ali ne i prejak ukus, koji se uspešno prikriva upravo ukusom drugog pića, pa se na taj način najčešće i konzumira.

Osim što ima psihoaktivno dejstvo, GHB je sintetička droga koja spada u red najprljavijih i najštetnijih. Dugoročna konzumacija može izazvati teška psiho-fizička oboljenja, a predoziranje lako može biti fatalno.

Loša droga usmrtila 4 mladića u Leskovcu, heroin se meša sa mišomorom i cijanidom

OGLAS

135 Shares
135 Shares
Share via
Copy link