Magazin

Droga u Beogradu jeftinija nego u Albaniji, svaki 7. osnovac diluje narkotike

dilovanje

Policija je u poslednjih godinu dana „razbila“ više od 30 organizovanih kriminalnih grupa. Među njima su klan Belivuk – Miljković, kriminalna grupa Darka Eleza i Darka Šarića. Za godinu dana uhapšeno je i 90 pripadnika MUP-a, koji su se na različite načine ogrešili o zakon, rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Kako je „pao“ klan Darka Šarića i kako se iz zatvora upravlja kriminalnom grupom, danas je u „Uranku“ na televiziji K1 objasnio prof. dr Darko Trifunović koji priznaje da je bio iznenađen hapšenjem Šarića.

– Pripadnicima MUP-a treba odati priznanje. Kada su hapšeni članovi grupe Belivuka i Šarića, slične akcije hapšenja sprovodile su se i širom regiona. Ovaj konkretan slučaj nije pokrenula naša već francuska policija koja je dekodirala „skaj“ aplikaciju. Nakon hapšenja pripadnika narko-klanova cena narkotika skače, a u ovom slučaju cena pada, što znači da uprkos hapšenjima šverc funkcioniše neometano. Naše institucije su paralisane, otete. Tome u prilog svedoči i strašan podatak da je čak 90 pripadnika MUP-a uhapšeno – kazao je Trifunović na televiziji K1. – Narkotici na beogradskim ulicama jeftiniji su nego u Albaniji. Svako sedmo dete u osnovnoj školi diluje narkotike. To su strašni podaci i pitanje je kada ćemo na to početi da reagujemo.

Veliki je problem i u tome što, kako kaže Trifunović, naš sistem bezbednosti nije pronašao pripadnike organizacije kojoj pripada Dijana Hrkalović.

– Ta organizacija nije rasformirana. Bunker Velje Nevolje bio je na stadionu „Partizana“, hoće li uprava kluba da odgovara? Šta mislite od čega živi navijač u Srbiji? Voze najskuplje automobile i sigurno nisu mašinbravari. Ti na tribinama utiču na politiku u našoj zemlji, oni ugrožavaju našu decu. Ne postoje navijačke grupe, to su narko-karteli. Pogledajte optužnicu protiv Dijane Hrkalović. Optužuje se za trgovinu uticajem, a mediji su objavljivali da je sakrivala dokaze i pomagala Belivuku. Tužilaštvo je otišlo u drugom pravcu, više se ne govori o tome da je ona deo organizovane kriminalne grupe. Ko je nju doveo na mesto državnog sekretara? Kako je bez ikakve provere došla u BIA i posle na mesto državnog sekretara MUP-a? Organizacija koja je dovela svuda ima svoje pipke. Naša država je oteta. Ključni načelnici u MUP trebalo bi da dvaput godišnje budu podvrgnuti poligrafskom testiranju.

Darko Trifunovic

Kako funkcioniše šverc?

Prof. dr Darko Trifunović kaže da se ljudi iz Srbije dovode u vezu sa tonama kokaina.

– Brodovi iz latinoameričkih država imaju srpsko-crnogorsko-ruske posade. Ruska služba omogućila je građanima Srbije i Crne Gore da dođu u Kolumbiju, jer neko mora da vas dovede i garantuje za isplatu. Takav novac se posle koristi za prljave operacije. Naša država se podriva dovođenjem stranih agentura. Braća Osmani, na primer, nisu krili veze sa CIA. Iza svake organizovane kriminalne grupe stoje strane službe. Srbi su postali veći narko-dileri od Albanaca. Rusi imaju centar u Nišu i ovde je to nešto normalno, opravdava se to ruskim vetom u UN-u. Nijednog normalnog diplomatu Rusi ne šalju ovde. Osamdesetih godina je proteran ruski ambasador iz Srbije zbog obaveštajnih aktivnosti.

O Šariću

Pitanje koje je Trifunović postavio institucijama u našoj zemlji, a prevashodno bezbednosnim službama, jeste kako je Šarić mogao da komunicira iz najzaštićenije ustanove?

– Država mora da se pretumba od vrha do dna. Ja verujem da je Šarić preko advokata komunicirao, da je njegov advokat imao „skaj“ aplikaciju. Do sada su ga optuživali za pranje novca iz kokainskih rabota, a sada ga terete za nasilje i ubistva. Advokat je, ako su tačni navodi, bio deo kriminalne Šarićeve grupe i tereti se za likvidacije. Na sreću, otvaramo nova poglavlja za pristupanje EU i Evropa nas tera da rešavamo ove probleme. Šarić se predao zato što je mislio da su oni koji su ga napravili veoma moćni. Nijedan narko-bos se ne predaje sa osmehom na licu, oni se kriju doživotno. On je smatrao da ima političku zaleđinu.

Telefon najveći izdajnik

Darko Trifunović kaže da je svaki signal moguće presresti i dešifrovati.

– Nije lako sve dekodirati, ali mora se imati u vidu da su telefoni naši najveći izdajnici. I kada su uključeni i kada su isključeni, sve može da se sazna. Možete da koristite zaštitne servere i aplikacije, ali mislite li da išta možete sakriti od Mosada, na primer? Kosmajac, na primer, nije imao telefon, a bio je „kapo“. On se oslanjao na direktnu komunikaciju, razgovor uživo čoveka sa čovekom. Naše službe trebalo bi da imaju server kompjutere koji bi štitili međusobnu komunikaciju.

Bizarna scena u Beogradu, devojčica šmrče sa klupe (VIDEO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

461 Shares
461 Shares
Share via
Copy link