Magazin

Drobnjak bi u uređenoj zemlji zbog 500.000 franaka morao biti kažnjen, ali ne i u Srbiji

zoran-drobnjak

Među više od 30.000 klijenata švajcarske Kredi Svis banke o čijim računima su procureli podaci u okviru međunarodnog novinarskog projekta „Švajcarske tajne“, našao se i jedan aktuelni funkcioner.

Naime, kako je objavio KRIK, kao deo mreže OCCRP koja je došla u posed podataka, v.d. direktora „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak imao je račun u ovoj banci od 2008. do 2011. godine i na njemu je bilo oko pola miliona švajcarskih franaka, što je više od 300.000 evra.

Drobnjak nije odgovorio na pozive i poruke Danasa kako bi objasnio otkud račun u švajcarskoj banci na njegovo ime, ali je KRIK-u biznismen Radovan Marinković, vlasnik kompanija Centrolek i Minnex Trading Corporation, koji je imao punomoćje za taj račun rekao da je to njegov novac kojim je hteo da dogradi kuću u Beogradu i da je, s obzirom da živi u Americi, hteo da prepusti taj posao Drobnjaku koji mu je zet.

Marinković je rekao i da je račun zatvoren nakon što mu je tražena saglasnost Narodne banke i da je novac vratio na račune sa kojih je uplaćen na račun u Kredi Svisu.

Kako bilo, nekoliko meseci pre nego što je otvoren taj račun na Drobnjakovo ime, u decembru 2007. godine, on je imenovan na mesto generalnog direktora „Puteva Srbije“ u vreme vlade Vojislava Koštunice, a na predlog Velimira Ilića.

U narednih bezmalo 15 godina, on će ostati na toj poziciji, „preživljavajući“ sve turbulencije političkog života u Srbiji, promene vlada, afere, tužbe.

Od 2013. godine on je vršilac dužnosti direktora Puteva, što ga čini najdugovečnijim v.d.- om u zemlji u kojoj inače postoji zakon o javnim preduzećima prema kom je maksimalno moguće biti vršilac dužnosti godinu dana.

Ekonomista Saša Đogović kaže za Danas da bi u uređenoj zemlji račun u inostranstvu morao biti prijavljen Agenciji za borbu protiv korupcije, a ako ne, sledile bi sankcije.

Isto važi i ukoliko se ne bi moglo dokazati poreklo novca.

– Kod hibridnih režima kao kod nas, gde caruje endemska korupcija, razni funkcioneri na funkcijama od lokalnog do visokog nivoa dolaze do neke zarade. Razlog je što od 1990-ih godina imamo isti kriminalizovan korupcionaški sistem. Nije došlo do otklona od vremena SFRJ, već je samo nadograđen sistem kroz kriminalizaciju. Nema stvarnih promena, samo se kozmetički nadograđuje da izgleda lepše – smatra Đogović dodajući da smo se tako našli na drugom mestu u Evropi po organizovanom kriminalu, a i pri vrhu po korupciji.

Ekonomista Danilo Šuković ocenjuje da svi koji nešto kriju ili rade netransparentno otvaraju sumnju na korupciju.

– Kada se računi otvaraju u finansijskim rajevima, gde niko ništa neće znati o njima, postoji ta sumnja – napominje on.

Na spisku vlasnika računa u švajcarskoj Kredi Svis nalazi se i srpski biznismen i trgovac strujom Vuk Hamović koji tamo ima račun od 2006. godine. Kako pokazuju švajcarski papiri, najveći iznos koji se nalazi na računu iznosio je 12,5 miliona švajcaraca.

On je vlasnik kompanije EFT (Energy financing team) koja je registrovana u Velikoj Britaniji, ali u Srbiji se trgovinom struje bavi preko firme registrovane u Švajcarskoj.

Hamovićevo poslovanje je istraživano u BiH 2004. godine, kao i od strane Kancelarije za ozbiljne prevare Velike Britanije, ali je obustavljena istraga u oba slučaja i nikada nije podignuta optužnica. Inače EFT ima termoelektranu Stanari u BiH, a gradi i solarnu i hidroelektranu, kako se navodi na sajtu ove kompanije.

Hamović je potvrdio da ima račun u Švajcarskoj i nije hteo dalje da komentariše.

Među vlasnicima računa u Kredit Svisu „Švajcarske tajne“ otkrile su i nekadašnjeg direktora kruševačkog Trajala, socijalistu Milutina Levića.

On je račun otvorio 1999. godine, a prema pisanju KRIK-a, u jednom trenutku je na njemu imao više od 600.000 švajcaraca.

Tužilaštvo je Levića teretilo da je u periodu od 1993. do 2001. godine sa saradnicima, preko fiktivnih ugovora, kupoprodaje stanova, automobila, korišćenja zlatnih viza kartica, marketinških ugovora, naneo milionsku štetu Trajalu. Sud je Levića oslobodio ovih optužbi.

Lević je KRIK-u rekao da je možda imao račun u Švajcarskoj sa „5-6.000 franaka“ i da to nema veze sa slučajem Trajal.

Drobnjak šteknuo 300.000 € u Švajcarskoj, čim je seo u fotelju „Puteva Srbije“

OGLAS

Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.
156 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
156 Shares
Copy link