Magazin

Dr Smrt razvio kapsulu za eutanaziju – stisneš dugme i za 5 minuta si prošlost

kapsula dr smrt
Printscreen

Eutanazija je već decenijama kontraverzna tema među naučnicima, ali i među običnim svetom. Dok jedni smatraju da se ljudi ne smeju igrati boga, drugi pak veruju da ona može olakštati poslednje dane teškim bolesnicima koji trpe velike bolove u svojim poslednjim danima.

Doktor Filip Ničke, australijanac koji se zalaže za eutanaziju i čiji je nadimak „Dr Smrt“ osmislio je novi patent, kapsulu neobične namene. Ovaj izum namenjen je svima onima koji žele „miran odlazak na onaj svet“.

Pritiskom na dugme kapsula se puni azotom, pa korisnik u roku od jednog minuta gubi svest, a umire za pet minuta.

Kada se nivo kiseonika u kapsuli smanji, korisnici umiru od hipoksije.

filip ničke
Printscreen

Ničkeova mašina izazvala je oštre reakcije protivnika ove metode koji smatraju da je kapsula “zastrašujuća” i da “veliča samoubistvo”.

Zainteresovani korisnici će pomoću kompjuterske simulacije i virtuelnih naočara biti u mogućnosti da steknu utisak o tome kako izgleda jedna ovakva smrt. Pritom, mogu da biraju poslednji prizor koji će videti, na primer, alpske predele, ili more.

Oni koje žele da koriste Ničkeovu mašinu , prvo će morati da urade test na internetu kako bi se utvrdilo da su mentalno zdravi i da žele sami da odluče o sopstvenoj smrti. Nakon toga će dobiti četvorocifrenu šifru, koja važi 24 sata. Kada je unesu u kompjuter, pritiskaju dugme i proces počinje.

Dr Ničke je razvio kapsulu u Holandiji, zajedno sa inženjerom Aleksandrom Banikom, sa ciljem da postane dostupna širom sveta.

ničke
Printscreen

On ističe da “Sarco” pre pruža mogućnost “euforične” smrti, nego “dostojanstvene”.

– Kako bi bilo kada bi naš poslednji dan na planeti bio i jedan od najuzbudljivijih? – rekao je dr Filip (73) za “Hafington post”, istakavši da kapsula može da se transportuje do bilo koje tačke na svetu.

Kada nastupi smrt, odvaja se od postolja i može da posluži kao mrtvački sanduk, prenosi Blic.

Lepša strana društvenih mreža: Volonteri se organizovali i spasili lipicanere sigurne smrti (VIDEO)

177 Shares
177 Shares
Share via
Copy link