Magazin Srbija

Krajinović hapšen zbog ilegalnog abortusa, Mina nije jedina koju je maltretirao na porođaju

porođaj
Foto: Porođaj/ Ilustracija

Novinarka Mina Smiljanić je podelivši svoje grozno iskustvo podstakla mnoge žene da progovre o traumama koje im je naneo anesteziolog Krajinović. Kako je dr Krajinović već bio optuživan zbog obavljanja nelegalnog abortusa, nakon svih ispovesti traumatizovanih žena, zaista nam ostaje da se zapitamo kako je mogao neopaženo da se ovako ponaša na radnom mestu. Da li je moguće da su kolege i medicinske sestre znale za ovakvo bahato ponašanje i na to samo ćutale?

Mina je optužila dr Tomu Krajinovića iz „Narodnog fronta“ da ju je maltretirao tokom porođaja, udarao i vređao, a u međuvremenu su brojne žene u komentarima napisale svoja iskustva sa lekarima na porođaju.

– Evo da se i ja oglasim, upravo videh objavu i komentar. Moj prvi porođaj je trajao nešto više od 12 sati, i takođe sam bila zatečena komentarima gorepomenute spodobe (reč gospodin se ne može upotrebiti u ovom kontekstu). Nažalost. Ovo je zaista, imam utisak, ‘tabu tema’ kod nas. I čini mi se da sve više žena, nažalost, prolazi kroz takvu torturu. Ne spominjemo žene koje privatno vode trudnoću. Uzgred budi rečeno, ja sam upravo iz tog neprijatnog iskustva prvi put, svoju drugu trudnoću i vodila PRIVATNO.

Ali, aman, ne mogu ili ne žele svi da vode PRIVATNO trudnoću. I zaista, ovo je tema o kojoj MORA JAVNO da se priča. Što se tiče mog neprijatnog iskustva, ja sam, inače, osoba koja jako voli ljubazan ton, ali itekako umem i ja da uzvratim ‘đonom’ kada vidim da neko ide istim. Dotični anesteziolog je tu noć bio dežurni anesteziolog. Kada je trebalo da dobijem epidural (porođaj mi je izazvan vaginaletama), dotični anesteziolog je rekao da ‘ne može sada da dodje kod mene jer gleda utakmicu’.

Da, zaista je gledao utakmicu. Došao je, najzad, tek tamo, kada sam bila otvorena već nekih 7, 8 prstiju… I onda su usledili neumesni komentari kada me je pitao koliko godina imam, i kada je čuo da imam (tada sam imala) 24. Komentar je bio nešto u smislu ‘ah, pa šta će tebi epidural. Tebi to i ne treba’. Hm…idemo dalje. Dalje su usledili komentari tipa – kako sam debela, i tome slično.

Mene je to, naravno, nerviralo. Ali u momentu kada vam kroz telo prolazi neverovatan porođajni bol, kontrakcije, koje su pritom izazvane… A sa druge strane, dok slušate nebulozne komentare od osobe od koje ste svesni da vam, na neki način, zavisi potencijalno umanjenje tog istog bola, onda prosto ne znate kako da odreagujete u momentu, i da li uopšte da reagujete.

Ja sam slušala njegove baljezgarije i onda sam mu onako, prilično, hladno postavila pitanje ‘Odakle ste vi?’ na šta je čovek potpuno zanemeo, pocrveneo. Zamislite. Obično, smireno pitanje, njega je na neki način uznemirilo. I ja nastavljam ‘odakle ste, pošto vidim da pričate ijekavicu’. Nije hteo da mi odgovori odakle je. I onda je promenio malo ton i pitao me ‘A odakle si ti’. Ja ponosno kažem ‘ja sam sa Romanije’.

Čovek je pocrveneo. Otišao u drugu prostoriju. Opet se vratio. Pa se izgubio. I dolazio da me povremeno obiđe. Ne, on nije sa Romanije. Niti ima veze sa istom. To sam saznala kasnije. Ali, očito ga je nešto ‘uzdrmalo’ u mom govoru. I u mom prkosu. Nisam mu ostala ‘dužna’ i opet bih isto odreagovala. Sutradan je jedino mene upitao u sobi ‘kako sam i da li sam uspela posle epidurala otići u toalet’, a sve žene (tad sam bila u sobi sa više žena) su me gledale bledo, u fazonu ‘zar ovaj može i prema kome biti pristojan’. Ja im nisam ništa pojašnjavala o mom iskustvu…

Ali, eto. Nešto u njemu se uzdrmalo posle mog pitanja ‘odakle ste vi’. Nije očekivao to pitanje. Inače, imam radno iskustvo u sudu, upoznata sam da su protiv dotičnog već pokrenute privatne krivične tužbe.

O ovakvim stvarima NE SME DA SE ĆUTI. Ovakve teme su kod nas, nažalost, i dalje tabu tema. Moramo stati na kraj ovakvim vrstama nasilja!!!“

Pored ovog užasnog iskustva u komentarima se oglasilo još nekoliko majki koje su doživele različite neprijatnosti, od toga da su jednoj od njih „bušili vodenjak veštačkim noktima“, preko toga da su tražili novac da bi se anesteziolog pojavio, do tvrdnji da su ih ginekolozi psihički zlostavljali i vređali.

Dr Krajinović je pre 9 godina završio na stranicama crne hronike i to zbog ilegalnog abortusa.

– Ginekolog Dejan Pavlović (45) i anesteziolog Tomislav Krajinović (52) uhapšeni pod sumnjom da su u privatnoj klinici „Irina“ pacijentkinji u 14. nedelji trudnoće obavili abortus, na koji ju je naterala porodica sada već bivšeg muža. Ginekolog Dejan Pavlović (45) i anesteziolog Tomislav Krajinović (52), lekari GAK „Narodni front“ u Beogradu, uhapšeni su juče pod sumnjom da su u privatnoj klinici „Irina“ pacijentkinji iz okoline Pančeva u 14. nedelji trudnoće obavili abortus i to joj naplatili 600 evra, iako je ovaj zahtev dozvoljen do 10. nedelje – deo je vesti koju je objavio portal novina Press.

Evo šta o poslednjim optužbama na njegov račun kažu iz „Narodnog fronta“.

– Klinika nije dobila nikakvu zvaničnu prijavu od pacijentkinje na rad Tome Krajinovića. Ako se to bude desilo, Klinika će sprovesti čitav postupak u skladu sa zakonom, uključujući utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanje određenog ponašanja.

Mi kao kuća, iako nam je jako krivo kada neko najlepši dan u životu, odnosno rađanje svog deteta doživi kao traumu, ne možemo da postupamo prema navodima iz novina.

Izvor: Direktno.rs

Krajinović me je na porođaju gurao i govorio mi da sam debela

OGLAS

197 Shares
197 Shares
Share via
Copy link