Izložbe

Doživite intimnu atmosferu ateljea Bogdana Šuputa

U okviru obeležavanja 73. godišnjice Novosadske racije, 20. januara u 12 sati biće otvorena i izložba „Atelje Bogdana Šuputa“ na kojoj će posetioci kroz dela, dokumente i predmete upoznati ličnost ovog mladog novosadskog slikara, čije stvaralaštvo naglo prestaje u danima racije. Svi izloženi predmeti deo su obimne privatne kolekcije Đure Popovića, a selekciju je napravio dr Vladimir Dimovski, koji je zadužen i za stručno vođenje izložbe.

Posetioci će moći da se upoznaju sa radom slikara koji predstavlja značajnu ličnost srpske umetničke scene između dva rata, vrlo dobro ocenjenu od tadašnje publike i kritike. Iako je Šuputovo stvaralaštvo kratko trajalo, to nikako ne umanjuje vrednost slikara koji se nije ponavljao, nije zapadao u manir, pa se stoga i njegov dalji razvoj ne može lako predvideti. Bio je ličnost koja je na vreme prepoznala da je slikarstvo medij kroz koji se najdirektije izražava, i nije se puno zanimao za teoretisanja u umetnosti.

Bio je velika nada i najtalentovaniji slikar u svojoj generaciji. Nekoliko boravaka u Parizu mu je bilo dovoljno da, uz Peđu Milosavljevića i Ljubica Sokić, prepozna ono što je njegovom slikarstvu bilo potrebno. Pored toga, njegov opus čine izuzetno vešte grafike u tehnici linoreza i drvoreza, ali i karikature i crteži. U izložbenu postavku su uvršteni i lični predmeti, te će i kroz njih posetioci doživeti intimnu atmosferu ateljea Bogdana Šuputa.

Izvor: KCNS

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link