Magazin Top 10

10 domaćih glumaca koji su stradali na tragičan način

Jugoslovenska kinematografija može da se ponosi kvalitetnim glumcima i glumicama koji su obeležili našu filmsku scenu. Svako od njih se dokazao kao istinski glumac, bez obzira da li je bila u pitanju jedna značajna uloga ili više njih.

Njihovi lični životi su nekada izgledali kao scenario za akcioni triler. Mi vam donosimo listu 10 domaćih glumaca koji su stradali na tragičan način.

Dragan Maksimović (1949-2001)

Dragan Maksimovic-srpski-glumac
Youtube Screenshot

Ovaj fantastični glumac je svoju glumačku karijeru negovao pune tri decenije. Sudbina mu je dodelila ni malo zavidnu ulogu da nastrada od grupe huligana, navijača „Rada“ skinheda, koji su te kobne noći bili revoltirani što je njihov klub izgubio od „Obilića“. Dragan nije želeo da ulazi u raspravu niti bilo kakvu agresiju jer je bio operisan od katarakte.

Vlasnik lokala na Zelenom Vencu je navijače zajedno sa Draganom izbacio na ulicu. Tada je došlo do kobnog napada. Huligani su Draganu polomili butnu kost i karlicu i zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja doktori nisu mogli da ga operišu.

Naš glumac je tri meseca proveo u bolnici, izbegavajući svaku medijsku pažnju oko događaja koji su se odigrali, kao i bilo kakve izjave policiji i nadležnim službama. Tražio je samo da se momci koji su izvršili napad krivično ne gone.

Dragan je preminuo od embolije u 52. godini života. Njegove glumačke uloge su bile u filmovima „Petrijin venac“, „Rane“, „Nož“, „Crni bombarder“, „Lepa sela lepo gore“ kao i u mnogim drugim ostvarenjima.

Ena Begović (1960-2000)

Ena-Begovic
Youtube Screenshot

Hrvatska glumica koje ćemo se zauvek sećati iz njenih velikih uloga na filmu i visokobudžetnih serija. Od samog pojavljivanja na sceni izazivala je pažnju i interesovanje za mnoge uloge. Proslavila se u filmu „Pad Italije“ i od tada njena slava ide uzlaznom putanjom.

Sve do kobne 1996. godine kada je Ena učestvovala u saobraćajnoj nesreći gde je život izgubio biciklista. Ena se od tada povukla sa scene i posvetila se porodičnom životu. Četiri godine nakon toga, glumica rađa ćerku Lanu i napokon se ostvaruje u ulozi majke.

Međutim, sudbina Eni nije davala oduška. Samo 45 dana od porođaja Ena je sa svojom porodicom doživela saobraćajnu nesreću u kojoj je izgubila život dok su ostali članovi njene porodice prošli sa težim povredama.

Uzrok nesreće je bio neispravan menjač na džipu te je iz tog razloga cela serija te marke automobila povučena sa tržišta.

Ena je preminula u 40. godini života.

Bekim Fehmiu (1936-2010)

Bekim-Fehmiu
Youtube Screenshot

Smatra se da je Bekim bio određena glumačka spona između Srba i Albanaca. Veliki jugoslovenski glumac, kako po ulogama tako i po čovečnosti, igrao je u mnogo zapaženih kinematografskih ostvarenja. Međutim najzapaženija uloga je svakako bila u filmu „Skupljači perja“ koji je bio na festivalu u Kanu.

Glumio je i u drugim delovima Evrope, naročito u Italiji. Pokušao je da se domogne i Holivuda, ali njegova uloga u filmu „Avanturisti“ (1971) nije bila dobro primljena od strane amerikanaca.

Bekim se krajem 80-ih godina prošlog veka povlači sa glumačke scene. 2001. godine objavljuje knjigu uspomena „Blistavo i strašno“. Bio je oženjen koleginicom Brankom Petrić sa kojom je imao dva sina Hedona i Uliksa.

Svoj život je odlučio da okonča vlastitom rukom. U svom stanu na Zvezdari izvršio je samoubistvo, pucajući iz pištolja sebi u usta. Porodici je ostavio oproštajno pismo u kome je zamolio da se o njegovoj smrti niko ne oglašava.

To se desilo 15. juna 2010. godine u glumčevoj 74. godini života.

Milenko Zablaćanski (1955-2008)

Milenko-Zablacanski
Youtube Screenshot

Milenko je bio poznati srpski glumac koji se ostvario u mnogim ulogama, kako na televiziji tako i u pozorištu. Vest da je doživeo tešku saobraćajnu nesreću celu Srbiju je duboko šokirala.

Na putu prema Užicu, vozač iz suprotnog smera se automobilom direktno sudario sa kolima našeg glumca. Milenko je teško povređen i premešten je u bolnicu u Užicu. Od trenutna saobraćajne nesreće srpski glumac nije izlazio iz kome. Nekoliko dana kasnije je helikopterom prebačen u Beograd na VMA na lečenje, ali bez uspeha.

Doktori su smatrali da će se Milenko povratiti iz kome jer je reagovao na bol i nadražaje, međutim situacija se nije popravila. Milenko je preminuo 22. januara 2008. godine.

Par dana kasnije sahranjen je na Aleji zaslužnih građana na beogradskom groblju u 53. godini života.

Sonja Savić (1961-2008)

Sonja-Savic
Youtube Screenshot

Sonja Savić je bila velika srpska glumica poznata po mnogim zapaženim ulogama i prestižnim nagradama. Rođena u okolini Čačka, Sonja je prvi put debitovala u filmu „Leptirov oblak“. Primećene uloge je odrigrala u filmovima „Una“, „Šećerna vodica“, „Davitelj protiv davitelja“, „Balkanski špijun“.

Javno je priznavala da konzumira marihuanu ali po pričama mnogih u pitanju su bili i mnogo jači narkotici. 23. septembra 2008. godine pronađena je mrtva u svom stanu u Beogradu. Obdukcijom je utvrđeno da je preminula usled prevelike doze heroina i morfijuma.

Po sopstvenoj želji je sahranjena u rodnoj Donjoj Grbavici. Na dan smrti Sonja je imala 47 godina.

Davor Dujmović (1969-1999)

Davor-Dujmovic
Youtube Screenshot

Davor je sa nepunih 18. godina postao jedan od pet najboljih glumaca Evrope, zahvaljujući životnoj ulozi u Kusturičinom filmu „Dom za vešanje“. Pokušao je da upiše filmsku akademiju, ali nakon prvog neuspeha je odustao.

Slučajno ga je „otkrio“ Kusturica kada je Davor sa ocem bio u sarajevskom restoranu „Dalmacija“. Tada je mladi glumac dobio ulogu u filmu „Otac na službenom putu“. Davora su kritičari upoređivali sa Dastinom Hofmanom.

Prema njemu se prilagođavao scenario.

Rat ga je zatekao u Sarajevu. Početkom devedesetih Davor je postao ozbiljno zavisan od narkotika i bezuspešno se lečio nekoliko puta. Nakon par meseci u Sarajevu odlazi u Beograd gde snima film „Podzemlje“.

Nakon toga odlazi u Sloveniju i tamo u Novom Mestu, umoran od droge i depresije, izvršava samoubistvo, tako što se obesio. Imao je 29 godina.

Najbolji srpski glumci tokom prethodnih 50 godina

Predrag Laković (1929-1997)

Predrag-Lakovic
Youtube Screenshot

Na listi 10 domaćih glumaca koji su stradali na tragičan način, nalazi se i Predrag Laković. Predrag je bio poznati filmski i pozorišni glumac, brat blizanac Dragana Lakovića od kojeg je bio stariji 5 minuta. Za razliku od svog raspevanog i veselog brata, Predrag je ostao upamćen kao samotnjak, ali i veliki boem i dobar čovek.

Slobodno vreme je voleo da provodi u svojoj vikendici na Mrtvoj Tisi pored Čuruga gde je i viđen poslednji put. Tog leta njegovo beživotno telo su pronašli lokalni alasi. Spekuliše se da je naš veliki glumac u smrt otišao samovoljno.

Iza njega su ostali veliki naslovi filmske kinematografije u kojima je glumio „Kamiondžije“, „Majstori, majstori“, „Bolji život“, „Tango argentino“ i mnogi drugi.

Aleksandar Gavrić (1932-1972)

Aleksandar-Gavric
Youtube Screenshot

Aleksandar Gavrić je glumac koga sigurno pamte starije generacije stanovništva iz filmova „Solunski atentatori“ i „Marš na Drinu“. Ovaj srpski glumac je igrao u italijanskim i nemačkim filmovima. Bio je odlikovan Ordenom rada sa srebrnim vencem.

Aleksandar je bio i bivši kapetan u vojsci. Tragično je nastradao na putu pored Inđije 6. decembra 1972. godine u svojoj 40. godini života. Tada je snimao svoju poslednju ulogu u filmskom ostvarenju „Paja i Jare“.

Dušan Pekić (1980-2000)

Dusan-Pekic
Youtube Screenshot

Ovaj mladi glumac je kroz svoj život prošao kao blesak udaljene zvezde na nebu. Dušan je sa samo 15. godina postao miljenik nacije, glumeći u kultnom filmu Srđana Dragojevića „Rane“. Bio je običan dečak sa zemunskog asfalta koga su producenti uočili i pozvali na audiciju za film na kojem su radili.

Sa svojim najboljim prijateljem Milanom Marićem – Švabom, Dušan je dobio glavnu i nažalost jedinu životnu ulogu.

Nakon velikog uspeha na filmskoj sceni, naš mladi glumac odlučuje da upiše Akademiju kako bi usavršio svoje glumačke sposobnosti.

Međutim taj plan nikada nije realizovan. Dok je bio u vojsci u Kraljevu sa 18. godina, Dušan je umro u snu. Dugo se nije znao pravi uzrok njegove smrt.

Spekulisalo se da je u pitanju bila velika količina alkohola i droge koju je noć pre Dušan konzumirao, dok su njegovi prijatelji tvrdili da je ugušen u snu.

Tek nakon 17 godina od tragedije, majka Dušana Pekića je javno izjavila da je smogla snage da pročita izveštaj o sinovljevoj smrti u kojem stoji da se Dušan ugušio zbog udisanja želudačnog sadržaja.

Slobodan Đurić (1944-1976)

Slobodan-Đuric
Youtube Screenshot

Slobodan je od tinejdžerskih dana znao da će se baviti glumom. Tako je i bilo. Nakon završene Akademije u Beogradu odlazi u posetu Njujorku odnosno na Brodvej. Tada ga u avionu stjuardesa i putnici mešaju sa slavnim američkim glumcem Polom Njumenom.

Njegova najzapaženija uloga je u filmu „Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo“. Ostao je zapažen kao rođeni komičar, čiji je smisao za komiku i humor bio neprevaziđen.

Nastradao je u saobraćajnoj nesreći kod Zemuna kada je imao nepune 32 godine.

Naši veliki glumci ostaju da žive kroz svoje uloge i pored tragičnih sudbina. Za njima ostaju uspomene na vremena koja su prošla i likove koji su krasili ovaj naš svet na sebi svojstven način. Ovo je naša lista 10 domaćih glumaca koji su stradali na tragičan način. Da li i vi znate tragične sudbine nekih drugih preminulih glumaca?

Domaći Filmovi: Najbolji sajtovi za gledanje i skidanje

Irma Mićanović

Večiti sanjar, veruje u dobro u ljudima, a svet posmatra kroz šarene naočare. Poklonite joj dobru knjigu i bićete na spisku njenih najboljih prijatelja, celi život. U sledećem životu želi da živi u svetu Terija Pračeta.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

17 Shares
Share via
Copy link