Magazin

Kako su doktorke u bikinijima održale lekciju lažnim moralistima

Pre nekoliko meseci objavljena je jedna kontroverzna studija, po kojoj su doktorice koje na društvenim mrežama objavljuju svoje fotografije u kupačim kostimima obeležene kao neprofesionalne.

Pomenuta studija od svoje pojave izaziva bes medicinskih radnica, a iznedrila je i novi hešteg #MedBikini.

Rad koji je prošle godine u decembru objavio “Journal of Vascular Surgery” se osvrnuo na društvene mreže 480 vaskularnih hirurga koji su diplomirali između 2016. i 2018. godine.

U tom spornom istraživanju kreatori su pravili lažne profile da bi pregledali privatne fotografije mladih medicinskih radnica. Doneta je “presuda” da je 61 od 235 postavljalo “neprofesionalni ili potencijalno štetan sadržaj” na mreže a ako se pitate šta u to spada, tu su – konzumacija alkohola, prost rečnik, nošenje kostima za Noć veštica i šerovanje fotografija u bikiniju.

Ove nedelje ta studija je postala dostupna javnosti, i zato je tek sad izazvala bes i pobunu žena. Lekarke su prvo počele da dele ove mizogine navode, a onda je usledila lavina tvitova i ostalih objava u kojima je navedeno da istraživanje sramoti medicinske radnice i da je seksizam ove vrste nedopustiv u bilo kojoj profesiji, pa i u ovoj.

Uskoro se pojavio haštag #MedBikini pod kojim su žene počele da postavljaju selfije u bikiniju i pišu o svom kredibilitetu i dostignućima u medicini, prenosi Nova.

“Ludo je pomisliti da možeš da spasiš život i da popiješ piće u bikiniju kad ne radiš”, “Jako mi je žao što moj bikini vređa policiju za profesionalizam”, “Evo, par ‘neprofesionalnih’ akušera i ginekologa, ali samo jedno od nas zovu devojčice, mediću, slatkišu”, smao su neke od objava lekarki na društvenim mrežama.

Dešavalo se čak i da lekarke dobiju otkaze u bolnicama gde rade posle objavljivanja fotki u bikiniju na mreže. Priznaćete da za takve slučajeve nismo čuli kada su njihove muške kolege u pitanju i evo, 21. vek je, žene se uveliko bore za jednakost i slobodu, a o njihovim poslovnim dostignućima se i dalje sudi na osnovu izgleda i onoga što nose.

Ariela Rozenek je već pet godina ginekološkinja i piše o dvostrukim standardima između muških i ženskih lekara, a dr Madit Čodheri, koja radi na odeljenju onkologije i radiologije je istraživanje nazvala uznemirujućim i pozvala je muške kolege da stanu iza svojih koleginica, što se i desilo. Muški lekari su pod istim haštagom počeli da šeruju svoje fotografije u kupaćem.

Oglasili su se i partneri doktorki.

A onda, posle čitave bure koja se prenela na ceo svet, autor studije dr Džef Sirakuz se izvinio.

“Naša namera je bila da osnažimo hirurge, da budu svesni i onda sami odluče šta će učiniti lako dostupnim našim pacijentima i kolegama na društvenim mrežama. Očigledno da to nije uspelo. Shvatamo da se definicija profesionalizma brzo menja u medicini i da dok se društvo menja treba da podržimo naše studente i hirurge bez osude”, napisao je Sirakuz na Tviteru.

Rasistički ispad doktorke u Novom Sadu: Je*i se crna kravo! (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

67 Shares
Share via
Copy link