Magazin Vesti

Doktorka Branka se ubila zbog lekarske greške, roditelji je krivili za smrt svoje bebe

Kомеморација dr Branka Pekić Semiz
Foto. Srna

Kolege doktorke Branke Pekić-Semiz, koja se nedavno (25. jul) ubila u prostorijama Bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, tvrde da je bila žrtva sajber nasilja. Međutim, pitanje je kako je do ovoga uopšte došlo i zašto država pa i bolnica nisu reagovale ranije kada su roditelji ukazivali da je njihova beba umrla lekarskom greškom?

Ono što se ovih dana može pročitati jesu ispovesti doktorkinih kolega koji tvrde da je trpela velike pritiske na društvenim mrežama zbog svog rada i da nije mogla to da podnese, a da pritom niko nije stao u njenu odbranu, piše Srpskainfo.

Ima li lekara koji radi a ne greši?

-Tvoje dostojanstvo i tvoj snažni karakter nije mogao da podnese brutalni linč kojem si bila izložena proteklih meseci, a zdravstveni, pravni sistem nije učinio ništa da te zaštiti i da ti omogući uslove da se odbraniš od optužbi. Da li ima lekara koji radi, a da ne greši? Nema. Da li lekar treba da odgovara za svoje greške? Treba. Ali kao i svaki drugi građanin, pred sudom u pravičnom postupku.
Neko ko nije iz medicinske struke teško može da shvati da je svaki slučaj drugačiji, da se u čoveku često krije veliki broj neotkrivenih dijagnoza koje mogu da prouzrokuju fatalne komplikacije, da naše bolnice imaju svoja ograničenja na koja nijedan lekar ne može da utiče. Da li ta greška, ako je bilo, treba da zanemari sve dobro što je taj lekar uradio tokom svog života!? Odakle nam pravo da budemo i tužioci i sudije,  napisao je Milan Gluhović, koji je radio s doktorkom Pekić-Semiz.

Pravda se traži na sudu

Oglasila se  i Milica Ristović-Krstić, ambasador BiH u Grčkoj, koja je bila prijateljica doktorke. Ona je, takođe, navela da je doktorka bila žrtva sajber nasilja.

-Dragi prijatelji i sugrađani, tzv. sajber nasilje je nešto što se može desiti svima nama. Neko zna da se nosi s tim, neko ne, uprkos svim svojim znanjima i kvalitetima. Niko nije zaslužio javni linč zbog posla koji obavlja, a ona ga je, sigurna sam, obavljala najbolje što je znala. Svakom je njegova bol najveća, svakom je njegova sudbina najteža, ali o svojim postupcima moramo dobro razmisliti, jer mogu imati dalekosežne posledice. Pravda se traži pred pravosudnim institucijama, a ne na društvenim mrežama,  navela je Ristković-Krstić.

Roditelje niko nije čuo

Prema pričama doktorkinih poznanika, sve je počelo poslednjih nedelja, kada je majka dečaka koji preminuo pre godinu dana počela da objavljuje statuse navodeći da u nalazima piše da je njeno dete umrlo zbog greške lekara.

Ona je navodila kako poseduje svu dokumentaciju o uzroku smrti njenog sina, ali da nigde nije objavljivala imena doktora koje je krivila za to. U jednom od statusa je navela da je pokušavala mirnim putem da dokaže šta je proživela, da poseduje kompletne pisane dokaze i da nikog nije klevetala.

Navela je i da se, pre nego što je išta objavila, obraćala nadležnim institucijama, ali da se niko nikada nije oglasio.

Izvor: Kurir

Doktorka Branka porodila 2.500 žena, radila i pod kišom granata, a sada se ubila usred bolnice

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

266 Shares
266 Shares
Share via
Copy link