novak-djokovic
Vesti Novi Sad

Đoković u borbi za četvrtfinale Vimbldona

Da bi se plasirao u četvrtfinale Vimbldona Novak Đoković treba da pobedi Južnoafrikanca Kevina Andersona. Najbolji teniser sveta do sada je dva puta osvojio ovaj turnir, pa se nadamo da će mu to i ove godine poći za rukom. Za sada je već pobedio trojicu kolega i to bez izgubljenog seta.

Prva nedelja na Vimbldonu bila je uspešna i za ostale srpske tenisere. U osmini finala gledaćemo Viktora Troickog i Jelenu Janković, kao i Nenada Zimonjića u kategoriji dublova.

Iako je nedelja dan odmora za tenisere, mi nismo odmarali, nego smo rešili da vam uz pomoć novosadske Akademije Oxford prevedemo sa engleskog, a samim tim i malo približimo teniske izraze, kako biste mogli još više da uživate u ovogodišnjem Vimbdonu.

tenis-vimbldon

Svaki meč podeljen je na setove, a svaki set na gemove. Jedan gem sastoji se od serije poena koji su odigrani tokom serviranja jednog igrača. Teniser koji ima četiri poena i vođstvo od minimum dva poena osvaja gem. Poeni u tenisu imaju posebne oznake: 15, 30, 40. Ako primajući igrač ili tim, a ne serviser, imaju šansu da osvoje gem dolazi do brejka. Meč lopta se javlja samo u situaciji kada igrač koji vodi mora da osvoji još jedan poen da bi pobedio u igri.

Prvi udarac koji se izvodi na terenu zove se servis i njime započinje svaki meč. Udarac kojim se odgovara na servis naziva se ritern. Forhend i bekend igrači koriste nakon što se loptica jednom odbila od podlogu. Volej se igra najčešće kada je loptica blizu mreže. Ovde igrač mora da izvede udarac pre nego što loptica udari o pod.

Lob je udarac u kojem se loptica udara visoko iznad mreže. Veoma sličan servisu je i smeč, ali on se koristi kada je igrač bliže mreži kao odgovor na protivnikov lob. Drop-šot je skraćena lopta. Ovaj udarac koristi se najčešće kada je suparnik udaljen od mreže, pa igrač želi da ga uhvati nespremnog. Pasing-šot igra se u blizini osnovne linije, a loptica se usmerava levo ili desno od protivnika, dok je on na mreži. Dip-šot je udarac koji pada blizu osnovne linije, umesto u blizini mreže ili sredine terena.

novak-djokovic-servis

Sada možete pozorno da pratite mečeve Đokovića i ostalih srpskih tenisera bez imalo muke. Ako možda poželite da gledate prenose mečeva na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku, možete i vi da svratite do Oxforda da usavršite svoje znanje, pa već sledeće godine možete da uživate slušajući originalne komentatore sa Vimbldona.

Pohvale za novinare

Svi znamo da nije lako teniserima dok igraju na terenu, nije lako ni vama dok ih gledate, ali težak zadatak je i pred novinarima koji treba da komentarišu. Razgovarali smo sa trenerom tenisa Aleksandrom Martićem o sportskim komentatorima koji izvešavaju o belom sportu.

– Naši komentatori su većinom dobro potkovani, pa im se baš i ne potkradaju često neke krupne greške u izveštavanju. S obzirom na to da je tenis u poslednjih nekoliko godina postao veoma popularan sport kod nas, oni se trude da što bolje dočaraju atmosferu na terenu, a da pritom zadrže dozu profesionalnosti. Čak i kada se dogodi neka greška, većina ljudi to ili ni ne primeti ili se komentatori odmah sami isprave. Mogu samo da pohvalim novinare koji se bave ovim temama – kaže ovaj instruktor koji se tenisom bavi preko 20 godina.

 

Luftika
Milica Barać

Milica Barać

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow