Balkan Vesti

Dodik tužio oca stradalog Davida Dragičevića, NIN i Ringijer

Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH i lider stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), tužio je Davora Dragičevića, oca nastradalog Davida, za klevetu objavljeno je na sajtu pokreta Pravda za Davida.

Tužba je pokrenuta u junu 2019. godine, a neposredni povod bio je intervju koji je Davor dao za beogradski nedeljnik NIN u martu iste godine. Davor Dragičević je optužio nadležne za prikrivanje dokaza i nedostatke u istrazi u slučaju smrti njegovog sina Davida koji je pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima izgubio život 2018. godine.

U Dodikovoj tužbi stoji da je Dragičević, između ostalog, rekao da on lično poseduje „čvrste dokaze da je reč o ubistvu u koje su umešani vrh MUP-a Republike Srpske i Milorad Dodik“.

U istom dokumentu nalaze se i Davorove optužbe na račun Aleksandra Vučića kroz navode da je „Predsednik Srbije vrlo dobro upoznat sa predmetom organizovanog ubistva Davida Dragičevića“, te dodaje u istom intervjuu da ne može da shvati da u zvaničnu posetu Vučić prima jednog od ubica njegovog deteta, misleći na Milorada Dodika.

Iz pokreta „Pravda za Davida“ kažu da je ova Dodikova tužva dostavljena Draganu Tolimiru, advokatu Davora Dragičevića, a u njoj Dodik zahteva odštetu u vrednosti od 6.000KM, odnosno 3.000 evra.

Pored ove, Milorad Dodik podneo je još jednu tužbu i to protiv glavnog urednika časopisa NIN Milana Ćulibrka, kao i protiv njihovog izdavača kompanije Ringijer Aksel Špringer, piše slobodnaevropa.org.

Iz pokreta dolaze sumnje da je tužba svesno prikrivana od strane lokalnog Tužilaštva jer je advokat odbrane Tolimir u avgustu izvršio uvid u sve predmete koji se vode protiv Dragičevića i, kako kažu, „tužba tada nije postojala“.

– Očigledno je tužba podneta posle avgusta ili se radi o prikrivanju od strane Tužilaštva. U ovom slučaju može lako doći do presude u korist tužitelja, jer su tuženi i njegov advokat propustili navodna zakazana ročišta – navodi se u sapštenju.

Iz ove organizacije dodaju da je odbrana iskoristila pravne lekove koji će sprečiti da do toga dođe.

– Advokat Tolimir preduzeo je određene pravne radnje kako do toga ne bi došlo. Davor Dragičević je uložio punomoć advokatu i po ovom predmetu, te će učestvovati u postupku koji je Milorad Dodik pokrenuo protiv oca ubijenog Davida“ – poručuju na stranici Pravda za Davida.

Ovo nisu jedine tužbe koje su pokrenute protiv Davora Dragičevića od strane državnih službenika i političara Republike Srpske.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, Darko Ćulum bivši direktor policije koji je sada direktor Agencije za istrage i zaštitu, kao i Darko Ilić bivši načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, ranije su podneli tužbu kojom traže po 8.000KM (4.000 evra) odštete od oca preminulog mladića.

Podsećamo da je David Dragičević nestao u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta na ušću reke Crkvene u Vrbas. Tada je banjalučko javno tužilaštvo podiglo optužnicu za ubistvo protiv NN lica.

Od kraja marta na trgu Krajine svakodnevno se okuplja narod u znak podrške roditeljima kako bi se otkrila istina u vezi sa Davidovim ubistvom.

Godinu dana kasnije, 12. marta 2019, Davidovo telo eshumirano je odlukom porodice i premešteno u austrijski gradić (Wiener Neustadt) nedaleko od Beča gde je ponovo sahranjen. Ovakva odluka doneta je uoči godišnjice nestanka njihovog sina zbog nezadovoljstva istragom kao i zbog brojnih hapšenja i prebijanja građana koji su podržavali porodicu nastradalog.

Nakon što je policija nasilno prekinula i zabranila okupljanja građana krajem 2019. godine, Davor Dragičević sa porodicom napušta BiH i seli se u Austriju.

Ko je novi gradonačelnik Banjaluke, državni neprijatelj koji je srušio Dodika

113 Shares
113 Shares
Share via
Copy link