Balkan Vesti

Dodik tužio oca stradalog Davida Dragičevića, NIN i Ringijer

Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH i lider stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), tužio je Davora Dragičevića, oca nastradalog Davida, za klevetu objavljeno je na sajtu pokreta Pravda za Davida.

Tužba je pokrenuta u junu 2019. godine, a neposredni povod bio je intervju koji je Davor dao za beogradski nedeljnik NIN u martu iste godine. Davor Dragičević je optužio nadležne za prikrivanje dokaza i nedostatke u istrazi u slučaju smrti njegovog sina Davida koji je pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima izgubio život 2018. godine.

U Dodikovoj tužbi stoji da je Dragičević, između ostalog, rekao da on lično poseduje „čvrste dokaze da je reč o ubistvu u koje su umešani vrh MUP-a Republike Srpske i Milorad Dodik“.

U istom dokumentu nalaze se i Davorove optužbe na račun Aleksandra Vučića kroz navode da je „Predsednik Srbije vrlo dobro upoznat sa predmetom organizovanog ubistva Davida Dragičevića“, te dodaje u istom intervjuu da ne može da shvati da u zvaničnu posetu Vučić prima jednog od ubica njegovog deteta, misleći na Milorada Dodika.

Iz pokreta „Pravda za Davida“ kažu da je ova Dodikova tužva dostavljena Draganu Tolimiru, advokatu Davora Dragičevića, a u njoj Dodik zahteva odštetu u vrednosti od 6.000KM, odnosno 3.000 evra.

Pored ove, Milorad Dodik podneo je još jednu tužbu i to protiv glavnog urednika časopisa NIN Milana Ćulibrka, kao i protiv njihovog izdavača kompanije Ringijer Aksel Špringer, piše slobodnaevropa.org.

Iz pokreta dolaze sumnje da je tužba svesno prikrivana od strane lokalnog Tužilaštva jer je advokat odbrane Tolimir u avgustu izvršio uvid u sve predmete koji se vode protiv Dragičevića i, kako kažu, „tužba tada nije postojala“.

– Očigledno je tužba podneta posle avgusta ili se radi o prikrivanju od strane Tužilaštva. U ovom slučaju može lako doći do presude u korist tužitelja, jer su tuženi i njegov advokat propustili navodna zakazana ročišta – navodi se u sapštenju.

Iz ove organizacije dodaju da je odbrana iskoristila pravne lekove koji će sprečiti da do toga dođe.

– Advokat Tolimir preduzeo je određene pravne radnje kako do toga ne bi došlo. Davor Dragičević je uložio punomoć advokatu i po ovom predmetu, te će učestvovati u postupku koji je Milorad Dodik pokrenuo protiv oca ubijenog Davida“ – poručuju na stranici Pravda za Davida.

Ovo nisu jedine tužbe koje su pokrenute protiv Davora Dragičevića od strane državnih službenika i političara Republike Srpske.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, Darko Ćulum bivši direktor policije koji je sada direktor Agencije za istrage i zaštitu, kao i Darko Ilić bivši načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, ranije su podneli tužbu kojom traže po 8.000KM (4.000 evra) odštete od oca preminulog mladića.

Podsećamo da je David Dragičević nestao u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta na ušću reke Crkvene u Vrbas. Tada je banjalučko javno tužilaštvo podiglo optužnicu za ubistvo protiv NN lica.

Od kraja marta na trgu Krajine svakodnevno se okuplja narod u znak podrške roditeljima kako bi se otkrila istina u vezi sa Davidovim ubistvom.

Godinu dana kasnije, 12. marta 2019, Davidovo telo eshumirano je odlukom porodice i premešteno u austrijski gradić (Wiener Neustadt) nedaleko od Beča gde je ponovo sahranjen. Ovakva odluka doneta je uoči godišnjice nestanka njihovog sina zbog nezadovoljstva istragom kao i zbog brojnih hapšenja i prebijanja građana koji su podržavali porodicu nastradalog.

Nakon što je policija nasilno prekinula i zabranila okupljanja građana krajem 2019. godine, Davor Dragičević sa porodicom napušta BiH i seli se u Austriju.

Ko je novi gradonačelnik Banjaluke, državni neprijatelj koji je srušio Dodika

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

114 Shares
114 Shares
Share via
Copy link