Svet

Ekstremna desničarka nova premijerka Italije, loži se na „Hobita“ i antimigrantske stavove

Đorđa Meloni
Foto: Riccardo Fabi/Nurphoto Via Afp

Trend jačanja desničarskih populističkih partija u Evropi potvrđen je rezultatima upravo održanih parlamentarnih izbora u Italiji, pošto je bivša novinarka Đorđa Meloni, inače čelnica ekstremne desnice, na korak da postane premijerka ove zemlje.

Prema preliminarnim rezultatima prevremenih izbora, održanih 25. septembra, desničarski savez sastavljen od „Braće Italije“ Đorđe Meloni, pokreta „Forca Italija“ Silvija Berluskonija i „Lige“ Mateea Salvinija, osvojio je između 41 i 45 odsto glasova.

Meloni je u mladosti bila aktivni član neofašističke partije „Italijanski društveni pokret“, koja gaji kult obožavanja Benita Musolinija, a svoje stavove i danas bazira na antimigranstkoj i antigej retorici, propagiranju porodičnih vrednosti i smanjivanju poreza.

Politički je bliska idejama koje propagira mađarski premijer Viktor Orban, kao i ekstremno desne partije u Francuskoj i Španiji, a povezana je i sa radikalnim pokretima u SAD.

Italijaska verzija Marin le Pen

Pomenuta predizborna desničarska koalicija u Italiji, ranije je postigla dogovor na osnovu kojeg bi partija sa najvećim udelom glasova dobila pravo na mesto šefa države.

– Moramo zapamtiti da nismo na krajnjoj, već na početnoj tački. Od sutra moramo dokazati svoju vrednost- rekla je 45-godišnja Meloni sinoć svojim pristalicama, prenosi Kurir.

– Ako smo pozvani da upravljamo ovom zemljom, činićemo to za sve Italijane sa ciljem ujedinjenja ljudi i fokusiranja na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas razdvaja – poručila je i dodala: „Vreme je za odgovornost“.

Uprkos tome što „Italijansku braću“ bije glas da su fašistička organizacija, Berluskoni i Salvini su se predali u ruke italijanskoj verzji Marin le Pen, prenela je Slobodna Dalmacija pisanja italijanskih medija.

Prevremeni izbori su raspisani nakon što je Mario Dragi podneo ostavku.

Desni svetonazor kao inat ocu

Meloni je kontroverzna ali i vrlo predvidiva figura italijanske političke scene. Desni svetonazor je navodno rezultat inata zbog oca komuniste koji je, kada je bila mala, napustio nju i majku zarad mlađe žene.

Središte stranke i njena kancelarija su u zgradi koju su nekada posećivali sledbenici bivšeg fašističkog vođe Benita Musolinija, piše Kurir.

Đorđo Almirante, Musolinijev ministar i osnivača neofašističkog Italijanskog socijalnog pokreta navodno joj je uzor i ona i njeni sledbenici ga vide kao oca „italijanskog desnog socijalizma“, zbog čega su mu otkrili i spomen-ploču.

Meloni je bila ministarka mladih u Berluskonijevoj vladi a na čelu Italijanske braće se predstavila kao predvodnica neokonzervativne revolucije.

Antimigrantski stavovi i porodične vrednosti

Tvrdokorna je u antimigrantskim stavovima: „Potopimo migrantske brodove!”, javno je pozivala u jeku izbegličke krize, zalažući se za zatvaranje italijanskih luka za libijske brodove koji prevoze migrante .

Protivi se, naravno, i abortusu, istospolnim brakovima i njihovom roditeljstvu.

Dosledna u poštovanju porodičnih vrednosti, godinama živi u divljem braku sa TV novinarom Andreom Đambrunom sa kojim ima i petogodišnju kćerku.

Partner joj je, inače, poznat po krajnje liberalnom stavu: zalaže se za legalizaciju svih vrsta droga i za pravo gej parova da usvoje decu.

Politički sadržaj Melonijeve je očigledno poza i politički oportunizam, kao i kod većine njenih današnjih kolega, navodi Slobodna Dalmacija.

Italijanska verzija populističke Trampove politike

Tvrdi da ima neprekinut odnos sa istorijom, a za diktatora Benita Musolinija je rekla da je bio „složena ličnost“.

Jedna od njegovih unuka, Rakele Musolini, gradska je odbornica njene stranke u Rimu a Musolinijev praunuk Gajo Ćezare bio je kandidat „Braće Italije“ braće za Evropski parlament.

Iako je „rimski pozdrav“ prilično popularan među članstvom i simpatizerima „Braće Italije“, Meloni je zatražila od svih da se uzdrže od javnih ekstremističkih istupa kako im ne bi naškodili i vratili u vreme izbora u Rimu na kojima je osvojila manje od 20 posto glasova, prenosi Kurir.

Melonijeva je, drugim rečima, figura iz stereotipne desnopopulističke slikovnice koja se još od Trampa stalno svodi na isto: pozu samopouzdanja, jeftino razmetanje obećanjima i verbalno ulizivanje sirotinji, priče o revidiranju odnosa u EU i „originalni“ slogan „Italija i Italijani pre svega“.

Daje podršku Ukrajini i želi „Evropu nacija“

Za razliku od mnogih desničara, Meloni je osudila rusku invaziju na Ukrajinu. Pokazala je čvrstu podršku Ukrajini i atlantskom savezu od ruske invazije, stvarajući kontrast stavovima bivših lidera Matea Salvinija i Slivija Berluskonija, koji su ranije povezivani sa Putinom.

Želi ponovo da pregovara o sporazumima EU i članstvu Italije u valutnoj zajednici evra.

Stranka ne favorizuje izlazak Italije iz EU bloka, pa čak ni iz evrozone, rekavši da preferira „Evropu nacija“. Meloni možda smatra da je ovu poziciju sada lakše podržati, kada Italija ima koristi od skoro 200 milijardi evra iz fondova EU za oporavak od koronavirusa, piše Nova.

Strast prema epskoj fantastici

Poznata je i njena strast prema epskoj fantastici, posebno Tolkinovim delima poput „Hobita“ i „Gospodara prstenova“, koji su u Italiji bili jedni od stubova na kome su potomci postfašizma rekonstruisali identitet tvrdokorne desnice, tražeći tradicionalističko mitsko doba za simbole, heroje i mitove.

– Mislim da bi Tolkin mogao bolje od nas da kaže u šta veruju konzervativci. Ne smatram „Gospodara prstenova“ fantazijom – rekla je Meloni svojevremeno, a prenosi Nova.

U svojim ranim dvadesetim, pojavila se u sobama za ćaskanje na internetu pod nadimkom Khi-ri, nazivajući sebe „ malim zmajem italijanske mreže “.

Nedavno je svoju političku konferenciju nazvala Atreju, italijanski prevod imena junaka „Beskrajne priče“, najpoznatijeg kao kultni film iz 1980-ih u kojem je prikazan leteći animatronski lik koji je izgledao kao pola zmaj, pola labrador retriver.

Izvori: Kurir, Slobodna Dalmacija, Nova

Liberalni kapitalizam je prošlost, a apokalipsa je normalan tok istorije

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

16 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap