Beograd Magazin

TRAGEDIJA u Beogradu: Lana (7) umrla nakon rutinske operacije krajnika

Sedmogodišnja devojčica Lana Mrkalj preminula je 5. juna u Urgentnom centru Srbije nakon rutinske operacije krajnika. Lana je u Urgentni centar dovezena zbog obilnog krvarenja koje je dobila nakon operacije krajnika u Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić”, piše Kurir.

– Moja sedmogodišnja unuka otišla je na rutinsku operacija krajnika, a nakon šest dana bila je mrtva. Prethodno je imala temperaturu i jako krvarenje i umrla nam je maltene na rukama… Kako dete da umre nakon operacije krajnika – pita se Lanin deda Đorđe Janković (79) iz Beograda.

Teška operacija

– Smatramo da je bila loše operisana i da bi je spasli da je ostala u bolnici, ali lekari su je poslali kući iako je imala povišenu temperaturu i bez obzira na to što smo ih molili da to ne rade – kaže neutešni deda i dodaje:

– Moja ćerka Ana je s Lanom primljena u institut 29. maja. Posle svih pregleda i analiza dete je operisano dan kasnije. Lana je u sali bila sat i po, umesto 20 minuta, koliko obično traje ta intervencija. Lekar je izašao sav krvav i rekao da odavno nije radio težu operaciju, da su krajnici bili potpuno slepljeni uz žlezde i arterije, kao i da je Lana obilno krvarila, ali da je sve to zaustavljeno. Taj lekar je žurio na specijalizaciju u inostranstvo i rekao Ani da ostanu u bolnici. Unuka je zatim dobila temperaturu i samo je plakala, nije mogla ni vodu da pije od bolova, a kamoli da jede… Ipak, iako su roditelji molili da je ostave u bolnici, neki drugi lekar je moju unuku u ponedeljak otpustio sa instituta – kaže Janković i dodaje da je u noći između ponedeljka i utorka čuo vrisak:

Devojčica trpela jake bolove

– Sve vreme je trpela jake bolove. Lana je počela da bljuje krv u mlazevima, prizor je bio užasan, gubila je svest, videlo se da umire… Odmah smo pozvali Hitnu pomoć, koja ju je odvezla u Urgentni. Lekari su nekako uspeli da je ožive i priključili su je na aparate. Rekli su da nije disala i da je skoro sat njen mozak bio bez krvi i kiseonika… Neprekidno je krvarila. Lekari nisu uspeli da je spasu. Stalo joj je srce. Ovo je nezamisliva tragedija za našu porodicu – priča neutešni čovek.

otpusna-lista

Prema njegovim rečima, porodica je svesna da više ništa ne može da vrati njihovog anđela, ali su odlučili da ovo iznesu u javnost kako bi sprečili da se ovakve stvari ponavljaju.

– Verujemo da su je u startu loše operisali i zakačili arteriju. Njoj je bio propisan i lek protiv bolova koji dodatno širi krvne sudove. Siguran sam da bi je lekari spasli da su je ostavili u institutu. Ne želim da iko više izgubi život nakon rutinske operacije – očajan je Janković.

Brojke:

  • 7 godina imala je Lana
  • 6 dana je bilo prošlo od operacije kad je umrla

Naložena obdukcija

Đorđe Janković objašnjava da pošto je od prijema u bolnicu do Lanine smrti prošlo manje od 24 sata, po službenoj dužnosti je došao tužilac i naložena je obdukcija.

– Nadamo se da ćemo po završetku saznati šta se tačno desilo s našim anđelom – kaže deda devojčice.

Ministarstvo zdravlja

Naložen inspekcijski nadzor

Iz Instituta za majku i dete nismo dobili odgovore na upućena pitanja, dok je u Ministarstvu zdravlja rečeno za Kurir da su već upoznati sa slučajem i da je naložen inspekcijski nadzor, kojim će se ispitati ceo slučaj.

– U pitanju je sedmogodišnje dete i zbog toga se Urgentni centar i Klinički centar Srbije neće oglašavati do zvaničnog izveštaja kliničke obdukcije, koja je u toku, i izveštaj će zvanično dobiti i familija – rečeno je za Kurir u Kliničkom centru Srbije.

Potresna priča majke poznate novosadske novinarke koju je ubio aflatoksin

414 Shares
414 Shares
Share via
Copy link