hronika Srbija

Detalji udesa u Bugarskoj, roditelju amputirana noga, vozača omeo putnik koji se zagrcnuo

bugarska saobracajka

U nesreći koja se dogodila u Bugarskoj, kada se autobus šabačkih registracija u kojem se nalazilo 38 dece i odraslih srpskih državljana prevrnuo, povređeno je više od 10 putnika, od kojih najmlađi ima šest godina.

Deca su deo folklornog ansambla iz Batajnice.

Prema poslednjim informacijama, dve osobe su u teškom stanju, a jednom od roditelja je amputirana noga. Kako portal „bg – vojs“ piše, putnici su uspeli da izađu iz autobusa kroz prozore. Neki od njih su polomili i prednje i zadnje staklo da bi izašli.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je povređene u Bugarskoj i potvrdio da je jedno dete operisano, te da se sada oseća dobro kao i da je vozač autobusa pritvoren.

Deca su putovala iz Nesebara i oni su deo folklornog ansambla JU-LIRA. Svi putnici su iz Srbije, većina je iz Batajnice. Na lice mesta odmah su stigla dva vozila hitne pomoći, vatrogasna jedinica i nekoliko policijskih vozila. Nesreća se dogodila 216 kilometara u pravcu Sofije, kod Stare Zagore.

– Deca su se vraćala sa letovanja na bugarskoj obali Crnog mora – naveo je Stanimir Stanev, zamenik glavnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je precizirao da je, prema prvim informacijama, bilo oko 10 povređenih, ali da još nema informacija o njihovom stanju.

Policajci koji su stigli na lice mesta testirali su vozača autobusa alkotestom i njihova reakcija nije pokazala da je pijan, rekli su očevici.

Uzrok nesreće autobusa sa srpskom decom u Bugarskoj i dalje nije poznat, ali prema pisanju tamošnjih medija, vozaču je pažnju odvuklo to što je hteo da pruži pomoć jednom od putnika koji je želeo da ukloni naslon sedišta. Vozač je navodno naglo okrenuo volan udesno i skrenuo sa puta.

Naime, jedna od putnica u autobusu rekla je za BTV da je autobusom putovalo 38 dece i 11 odraslih. Oni su iz Beograda i učestvovali su na festivalu folklora. Deset kilometara pre mesta udesa, vozač se zaustavio na benzinskoj pumpi da se odmori.

– Krenuli smo iz Sunčanog Brega i napravili pauzu na pumpi koja se nalazi 10 kilometara odavde. Sve je bilo u redu. Vozač je bio odmoran, naspavan. Samo je jedan otac poželeo da sedne napred jer se zagrcnuo i hteo je da se iskašlje. Vozač je hteo da mu spusti sedište jer nije znao kako. Kako se vozač nagnuo da spusti, tako je skrenuo sa puta – rekla je putnica.

Ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović izjavio je da će otpravnica poslova ambasade Srbije danas posetiti decu iz Srbije povređenu u nesreći autobusa na auto-putu Trakija i da će se videti šta ambasada Srbije može nadalje da učini.

Jović je izjavio za Tanjug da za sada nema mnogo informacija o nesreći srpskog autobusa u Bugarskoj, ali je potvrdio je da je od kolega iz Ministarstva spoljnih poslova Bugarske saznao da su autobusom putovali članovi folklornog ansambla Ju-Lira iz Batajnice.

– Informisan sam da ima lakše i navodno teže povređenih, ali o stepenu povreda ćemo moći da govorimo tek kada dobijemo informacije od jedinih nadležnih institucija, a to su Ministarstvo zdravlja Bugarske i bolnica Stara Zagora. Svi su mi potvrdili da nema mrtvih- rekao je Jović.

Izvor: Blic

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

37 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap