Lifestyle

Dejting scena III: Da li su žene kavaljeri 21. veka?

Postoje li moderni džentlmeni ili je ova kategorija muškaraca izumrla? Ili su tu ulogu možda preuzele žene?

Pođimo od toga šta uopše čini jednog kavaljera, džentlmena. Ispeglana košulja, obrijano lice, uredna frizura, sako, sat, lagan korak i šarmantan pogled. Ovo može svako, ali pravog džentlmena prepoznaćete po ponašanju. On će pridržati kaput devojci koja ulazi u lokal, otvoriće joj vrata, izvući stolicu i ponuditi maramicu. Odvešće je na ručak, dati joj jaknu kada joj je hladno, otpratiti je kući i naravno, platiti račun. E ovde već polako stižemo do modernog džentlmena, i pitamo se – hoće li?

gentleman-novisad-srbija

Postalo je moderno da se u restoranima sve češće dame hvataju za novčanike, vade ključeve od kola, voze dragog kući i staju na trafiku da mu kupe cigare. Neki će kategorično odmahnuti glavom i reći da nikada sebi neće dozvoliti da im žena plati nešto. Pravila se naravno menjaju ako veza preraste u brak, jer tada ne postoji više ja i ti nego mi. Bar tako kažu da treba da bude.

U engleskom jeziku postoji reč gentlewoman i označava ženu iz dobre porodice, sa dobrim socijalnim statusom, obrazovanu, sa lepim manirima, a kao sinonim navodi se reč lady. U srpskom jeziku imamo damu, ali gentlewoman nemamo, bar ne u rečniku. Ako pak prošetate gradom, videćete da ih ima.

rucak-dama-dzenlmen

Sve češće se susrećem sa izuzetno jakim ženama, i pri tome ne mislim na njihove bicepse i tricepse. One su jake u glavi, što bi rekli. One znaju šta hoće, one vode firme, agencije, one su šefovi, majke, ljubavnice, dame i kuvarice, blogerke i umetnice. I imaju jedan problem: naći muškarca koji će biti jači od njih, jer svaka žena ma koliko snažna bila želi još snažnijeg muškarca pored sebe. Prirodno je da žena traži sigurnost. Ne zovemo vas džabe jača polovina. Samo, u poslednje vreme ta jača polovina ne sme ni da priđe devojci u klubu.

Umesto toga, devojke prilaze njima, preuzimaju inicijativu, uglavnom umorne od čekanja. Razočarenje sledi ako utvrde da muškarac nema stav, da još uvek zavisi od mame i drugara i da mu je najbitnije da li je pao na kladionici ili ne. To za onu jaku ženu iz naše priče nije muškarac nego dečak, pa makar on imao i 30 godina. Oni ozbiljniji, muževniji su uglavnom već u braku, sa slikom dvoje dece u novčaniku. Ni to ih neće sprečiti da izvade taj isti novčanik i plate vam piće, kažu da vam je nova boja kose odlična, a parfem baš po njihovom ukusu, sigurni u sebe i još sigurniji u vašu slabost na džentlmene i komplimente.

borba-muskarac.zena

Feministkinje su se godinama borile za prava žena, i čini se da su dobile šta su tražile, barem u većini civilizovanih zemalja. Sve više je pokreta koji se bore za prava muškaraca, neki iz šale, a neki i jer se ozbiljno osećaju ugroženo od žena. Ništa više ne plaši nezrelog muškarca nego emancipovana, obrazovana žena na položaju. Od takvih svi beže, osim onih retkih koji su i sami takvi. A sve je više takvih žena i sve je manje takvih muškaraca.

I gotovo uvek, moderne žene kavaljerke, umorne od klinaca, tatinih sinova i nekavaljera postaju sve jače, i samoća postaje normalno stanje. Navikavaju se na nju, prija im, i teško se opet vraćaju na momke koji sa 27 godina ne znaju šta će biti kad porastu. Onda u jednom trenutku kada na porodičnom ručku tetka opet pita kada će se udati, one odlučuju da su dosta čekale i da nema više biranja. Obično se tada u blizini nađe stariji uspešan muškarac, koji je ili razveden ili je u sličnoj situaciji – mama hoće unuke. Nevolja nastaje ako se ne nađe taj stariji, spreman na brak i porodicu, jer ipak brak je institucija od koje se sve češće beži glavom bez obzira.

Dakle, drage dame, džentlmenke, kavaljeri, tatini sinovi i svi ostali, odlučite šta želite da budete kad porastete. Nije lako biti uspešan, ambiciozan, moćan i bogat. Pazite šta želite, jer možda vam se i ostvari. I da, bez obzira na to da li ste muškarac ili žena, nemojte mešati ljubaznu osobu, laskavca, lažova i džentlmena, to su različite osobe.

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

33 Shares
Share via
Copy link